Polițiștii botoșăneni atrag atenția asupra înșelăciunilor comise prin metoda "Accidentul"

Într-o singură săptămână, două persoane din judeţul Botoşani au fost victimele unor tentative de înşelăciune săvârşite prin cunoscuta metodă "Accidentul".

Polițiștii botoșăneni atrag atenția asupra înșelăciunilor comise prin metoda "Accidentul"
Metoda denumită generic "Acidentul" este modul prin care escrocii încearcă ori chiar reuşesc să obţină sume mari de bani sau alte foloase materiale, profitând de îngrijorarea sau de credulitatea unor persoane.
 
În această săptămână, două persoane din judeţul Botoşani au fost victimele unor tentative de înşelăciune săvârşite prin cunoscuta metodă „Accidentul”.

În acest context, poliţiştii botoşăneni atenţionează din nou cetăţenii să manifeste prudenţă atunci când sunt apelaţi telefonic de persoane necunoscute ce pretind a deţine diferite calităţi precum cea de avocat, procuror, poliţist sau medic şi solicită sume de bani ori alte bunuri.
 
"În situaţia în care sunteţi înştiinţaţi în cadrul unei astfel de convorbiri cu privire la existenţa unui eveniment rutier în care ar fi implicată o rudă sau o persoană apropiată dumneavoastră, nu daţi curs solicitărilor, în ciuda impulsului imediat cauzat de reacţia emoţională", transmit reprezentanții IPJ Botoșani. 

Pentru a nu deveni victimele unei astfel de infracţiuni, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Botoşani recomandă:

-nu daţi curs instrucţiunilor primite telefonic de la persoane necunoscute. Verificaţi mai întâi dacă situaţia ce se pretinde a fi urgentă este reală prin contactarea persoanei implicate în eveniment (cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare). 
 
În situaţia în care nu reuşiţi să verificaţi veridicitatea informaţiilor, solicitaţi-i apelantului o întâlnire directă şi anunţaţi Poliţia la numărul de urgenţă 112 pentru a vă acorda sprijin; 
 
-nu efectuaţi transferuri bancare şi remiteţi sume de bani unor persoane necunoscute;
 
-manifestaţi prudenţă faţă de persoanele cu care intraţi în contact şi nu dezvăluiţi informaţii personale ori referitoare la sumele de bani pe care deţineţi ori le primiţi cu diferite titluri ( pensii, salarii, etc. ) De asemenea, nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce aţi verificat actul de identitate şi legitimaţia de serviciu. 
 
"Având în vedere faptul că vârstnicii sunt o categorie mai vulnerabilă în ceea ce priveşte victimizarea prin aceste infracţiuni, şi din acest motiv, ei reprezintă principala categorie de persoane vizate de infractori, pentru a preveni implicarea lor în astfel de evenimente, poliţiştii vă solicită sprijinul pentru transmiterea prezentului mesaj şi către dumnealor", este mesajul IPJ Botoșani.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Doliu în mediul academic, s-a stins un profesor care a pregătit studenți și la Botoșani!

astăzi, 07:10
312

Din rândul universitarilor de la departamentul de Căi de Comunicații și Fundații de la Facultatea de Construcții și Instalații, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Ia...

Calendar ortodox: Îi cinstim pe Sfinţii Mucenici Hrisant şi Daria, Claudiu şi Ilaria; Sfântul Mucenic Marian diaconul (Zi aliturgică. Canonul Mare)

astăzi, 07:00
17

Sfântul Hrisant († 283) era din Egipt, dar s-a mutat la Roma împreună cu tatăl său, Polemon, care era păgân. După ce a învăţat toată filosofia păgână, Hr...

Vești sumbre pentru bugetari: din ianuarie anul viitor revine impozitarea progresivă!

Luni, 18 Martie 2024
371

Salariile bugetarilor ar putea îngheța pentru a reduce cheltuielile. Mai mult, anunță Marcel Boloș, ministrul de finanțe, impozitarea progresivă ar putea fi implementată în Rom&acir...