Piața Mare, raiul micilor contrabandiști: "Nu este poliție. Ăla e frățiorul nostru, e ofițerul nostru". "Este o răutate", răspunde șeful Poliției Locale!

Piața Mare, raiul micilor contrabandiști: "Nu este poliție. Ăla e frățiorul nostru, e ofițerul nostru". "Este o răutate", răspunde șeful Poliției Locale!

Luni, o plimbare prin Piața Mare din municipiul Botoșani readuce în prim-plan nonșalanța cu care unii cetățeni își comercializează marfa obținută ilegal, ignoranța sau obișnuința cu care sunt acceptate bișnițăriile lor.

Un polițist local se oprește în dreptul unei tarabe. La mai puțin de 10 metri de el, doi bărbați îi schimbă unei femei o sumă de bani, din lei, în euro. Polițistul nu vede, nu aude, așa că cei doi nu depun vreun efort să nu se lase observați. 

Câteva minute după ce agentul părăsește zona, o conversație cu un alt bărbat, de etnie rromă, voit înregistrată, relevă o problemă despre care nu se vorbește, dar despre care se știe că există. Ocupația individului este comercializarea țigărilor de contrabandă.

Întrebat dacă nu se teme de posibila întoarcere a polițistului de mai devreme, bărbatul adoptă o atitudine de mândrie. "Nu este poliție, dragă. Aa, ăla e frățiorul nostru, e ofițerul nostru", spune sfidător bărbatul. O femeie îl oprește în a mai vorbi și întreabă: "Ce vrea, ce treaba are cu poliția?".


"Ei acționează la vamă, să prindă peștele mare, nu se plimbă prin piață!"

Despre scurtul dialog, a luat la cunoștință, miercuri, și directorul executiv al Poliției Locale, Ioan Onuțu. "Competențele în ceea ce privește fiscalitatea nu țin de Poliția Locală, ci de cea Economică. Noi suntem o instituție mică, mică de tot, acoperim probleme de comunitate, iar în Piața Mare putem doar sectoriza comerțul agro-alimentar. Tocmai de aceea, nu cred că există vreo legătură între acești oameni și vreun polițist local. Eu tind să cred că este o răutate, pentru că atâta timp cât nu avem competențe în domeniu, nu putem relaționa cu ei", spune Ioan Onuțu, directorul Poliției Locale.

Acesta susține că Poliția Economică are o strategie în aceste cazuri, dar el nu are voie să comenteze. "Credeți că numai noi doi știm de aceste activități, este o noutate? Nu. Dar de așa ceva răspunde un alt compartiment, iar eu nu am voie și nu e corect să comentez. La Piața Mare există un dispecerat de 48 de camere de supraveghere. Nu știu dacă și ce surprind ele. Ei [n.r.: Poliția Economică] au o altfel de strategie. Ei acționează la vamă, să prindă peștele mare, nu se plimbă prin piață", explică Ioan Onuțu.

Cu toate că nu Poliția Locală este responsabilă de controlarea acestor activități ilegale, datoria fiecărui agent este să transmită informațiile de acest tip către organele competente. În măsura în care iau la cunoștință de ele.

Cât despre strategie, "peștii mari" ajung, în continuare, la cei mici.

 

Spune-ne opinia ta