O nouă suspiciune de antrax la Manoleasa! Membrii CJSU stabilesc noi măsuri de protejare a populaţiei!

O nouă suspiciune de antrax a apărut la Flondora- Manoleasa, după cazul confirmat de zilele trecute, care a dus la îmbolnăvirea unui bărbat, aflat în prezent sub tratament.

O nouă suspiciune de antrax la Manoleasa! Membrii CJSU stabilesc noi măsuri de protejare a populaţiei!

Sâmbătă a fost identificat un viţel cu suspiciune de antrax, acesta făcând parte din aceeaşi exploataţie a familiei din cadrul căreia unul din membri a fost diagnosticat cu antrax după ce au sacrificat o bovină bolnavă. Animalul a fost supus testelor iar reprezentanţii Direcţiei Sanitar – Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) urmează să primească rezultatele.

Potrivit directorului DSVSA, Minodora Vasiliu, viţelul a fost vaccinat anticărbunos recent şi ar putea fi vorba şi de o reacţie la acest vaccin. Până la obţinerea rezultatelor, s-a dispus prelungirea interdicţiei de păşunat până pe 29 iunie. Asta în condiţiile în care, dacă nu ar fi apărut această situaţie, de duminică localnicii şi-ar fi putut aduce animalele pe păşune.

De asemenea, membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă au dispus sâmbătă menţinerea cele două filtre ale poliţiştilor pe zonele Avrămeni – Flondora şi Ştefăneşti – Flondora iar o echipă mixtă, formată din jandarmi şi poliţişti, vor monitoriza zona din Manoleasa. De asemenea, va fi menţinut şi cortul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), pe păşunea din sat.

Partea bună este că, cu excepţia familiei din exploataţia căreia a fost identificat viţelul, toţi ceilalţi crescători de bovine pot aduce laptele la punctele de colectare. Pe de altă parte, viţelul cu suspiciune a fost izolat iar perimetrul unde a stat a fost înconjurat şi dezinfectat cu sodă caustică.

Reamintim că vinerea trecută, un bărbat de 46 de ani din Flondora- Manoleasa a ajuns la Spitalul Județean Mavromati cu suspiciune de antrax, iar analizele făcute la Botoșani precum şi cele transmise la Institutul Cantacuzino au confirmat boala infecțioasă. De asemenea, fiica bărbatului era suspicionată cu aceea boală infecţioasă.

Forma de manifestare a acestei boli la bărbatul de 46 de ani este cea cutanată şi a apărut după sacrificarea unei bovine bolnave, aceasta fiind ulterior îngropată în exploataţie.

"Tatăl prezintă leziuni specifice de antrax cutanat, fiica prezintă o leziune la nivelul antebratului drept şi degetelor care la momentul internarii nu era specifica antraxului, dar sa vedem evolutia ulterioara. In familie au mai fost identificati doi contacti, sotia si o fiica, care nu prezentau semne de boala, iar la sacrificarea animalului a mai asistat un adult care de asemenea in momentul evaluarii nu prezenta semne", spuneau reprezentanții Direcţiei de Sănătate Publică.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Buna Vestire, cea mai importană veste din istorie - VIDEO

Sâmbătă, 24 Martie 2018
200

Sarbatoarea Buna Vestire este praznuita pe 25 martie. Buna Vestire inseamna veste buna, anume instiintarea Maicii Domnului de catre Arhanghelul Gavriil, ca Dumnezeu a ales-o ca Fiul Sau sa se intrupez...

Duminica se incalzeste si iese soarele, dar in continuare este foarte frig

Sâmbătă, 24 Martie 2018
233

Ninsorile s-au oprit, iar in multe locuri din tara a iesit soarele, sambata, insa temperaturile se mentin in continuare foarte scazute, chiar si sub pragul inghetului. Meteorologii anunta ca termometr...

VIDEO - El este românul la care se uită toată Italia: "În România am curățat zăpada în chiloți când era și mai ger!"

Sâmbătă, 24 Martie 2018
569

Un român care lucrează în Italia la un refugiu alpin din provincia Lecco a făcut un adevărat mini-show ieșind să curețe zăpada la -10 grade Celsius, purtând doar chiloții de pe el. Prestaț...