O nouă suspiciune de antrax la Manoleasa! Membrii CJSU stabilesc noi măsuri de protejare a populaţiei!

O nouă suspiciune de antrax a apărut la Flondora- Manoleasa, după cazul confirmat de zilele trecute, care a dus la îmbolnăvirea unui bărbat, aflat în prezent sub tratament.

O nouă suspiciune de antrax la Manoleasa! Membrii CJSU stabilesc noi măsuri de protejare a populaţiei!

Sâmbătă a fost identificat un viţel cu suspiciune de antrax, acesta făcând parte din aceeaşi exploataţie a familiei din cadrul căreia unul din membri a fost diagnosticat cu antrax după ce au sacrificat o bovină bolnavă. Animalul a fost supus testelor iar reprezentanţii Direcţiei Sanitar – Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) urmează să primească rezultatele.

Potrivit directorului DSVSA, Minodora Vasiliu, viţelul a fost vaccinat anticărbunos recent şi ar putea fi vorba şi de o reacţie la acest vaccin. Până la obţinerea rezultatelor, s-a dispus prelungirea interdicţiei de păşunat până pe 29 iunie. Asta în condiţiile în care, dacă nu ar fi apărut această situaţie, de duminică localnicii şi-ar fi putut aduce animalele pe păşune.

De asemenea, membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă au dispus sâmbătă menţinerea cele două filtre ale poliţiştilor pe zonele Avrămeni – Flondora şi Ştefăneşti – Flondora iar o echipă mixtă, formată din jandarmi şi poliţişti, vor monitoriza zona din Manoleasa. De asemenea, va fi menţinut şi cortul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), pe păşunea din sat.

Partea bună este că, cu excepţia familiei din exploataţia căreia a fost identificat viţelul, toţi ceilalţi crescători de bovine pot aduce laptele la punctele de colectare. Pe de altă parte, viţelul cu suspiciune a fost izolat iar perimetrul unde a stat a fost înconjurat şi dezinfectat cu sodă caustică.

Reamintim că vinerea trecută, un bărbat de 46 de ani din Flondora- Manoleasa a ajuns la Spitalul Județean Mavromati cu suspiciune de antrax, iar analizele făcute la Botoșani precum şi cele transmise la Institutul Cantacuzino au confirmat boala infecțioasă. De asemenea, fiica bărbatului era suspicionată cu aceea boală infecţioasă.

Forma de manifestare a acestei boli la bărbatul de 46 de ani este cea cutanată şi a apărut după sacrificarea unei bovine bolnave, aceasta fiind ulterior îngropată în exploataţie.

"Tatăl prezintă leziuni specifice de antrax cutanat, fiica prezintă o leziune la nivelul antebratului drept şi degetelor care la momentul internarii nu era specifica antraxului, dar sa vedem evolutia ulterioara. In familie au mai fost identificati doi contacti, sotia si o fiica, care nu prezentau semne de boala, iar la sacrificarea animalului a mai asistat un adult care de asemenea in momentul evaluarii nu prezenta semne", spuneau reprezentanții Direcţiei de Sănătate Publică.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Discursul Academicianului Ioan Aurel Pop, de Ziua Culturii Române: "Cum s-a putut ajunge la asemenea aberații educaționale?"

Marţi, 16 Ianuarie 2018
171

Acad. Ioan Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai, a susținut o cuvântare despre importanța culturii și a studierii istoriei în școli, punând accentul pe necesitatea &...

Nu scăpăm de frig, vin ninsori şi ploi!

Marţi, 16 Ianuarie 2018
708

În intervalul 16 ianuarie, ora 12.00-17 ianuarie, ora 20.00, precipitațiile vor fi în extindere treptată, începând cu regiunile vestice și vor cuprinde cea mai mare parte a ...

Cel mai slab leu din istorie. Euro atinge un nou maxim istoric, pe fondul crizei politice

Marţi, 16 Ianuarie 2018
217

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, marţi, un curs de 4,6599 lei pentru un euro, în creştere cu 3,43 bani, respectiv cu 0,74% faţă de ziua precedentă, moneda naţională aj...