O nouă suspiciune de antrax la Manoleasa! Membrii CJSU stabilesc noi măsuri de protejare a populaţiei!

O nouă suspiciune de antrax a apărut la Flondora- Manoleasa, după cazul confirmat de zilele trecute, care a dus la îmbolnăvirea unui bărbat, aflat în prezent sub tratament.

O nouă suspiciune de antrax la Manoleasa! Membrii CJSU stabilesc noi măsuri de protejare a populaţiei!

Sâmbătă a fost identificat un viţel cu suspiciune de antrax, acesta făcând parte din aceeaşi exploataţie a familiei din cadrul căreia unul din membri a fost diagnosticat cu antrax după ce au sacrificat o bovină bolnavă. Animalul a fost supus testelor iar reprezentanţii Direcţiei Sanitar – Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) urmează să primească rezultatele.

Potrivit directorului DSVSA, Minodora Vasiliu, viţelul a fost vaccinat anticărbunos recent şi ar putea fi vorba şi de o reacţie la acest vaccin. Până la obţinerea rezultatelor, s-a dispus prelungirea interdicţiei de păşunat până pe 29 iunie. Asta în condiţiile în care, dacă nu ar fi apărut această situaţie, de duminică localnicii şi-ar fi putut aduce animalele pe păşune.

De asemenea, membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă au dispus sâmbătă menţinerea cele două filtre ale poliţiştilor pe zonele Avrămeni – Flondora şi Ştefăneşti – Flondora iar o echipă mixtă, formată din jandarmi şi poliţişti, vor monitoriza zona din Manoleasa. De asemenea, va fi menţinut şi cortul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), pe păşunea din sat.

Partea bună este că, cu excepţia familiei din exploataţia căreia a fost identificat viţelul, toţi ceilalţi crescători de bovine pot aduce laptele la punctele de colectare. Pe de altă parte, viţelul cu suspiciune a fost izolat iar perimetrul unde a stat a fost înconjurat şi dezinfectat cu sodă caustică.

Reamintim că vinerea trecută, un bărbat de 46 de ani din Flondora- Manoleasa a ajuns la Spitalul Județean Mavromati cu suspiciune de antrax, iar analizele făcute la Botoșani precum şi cele transmise la Institutul Cantacuzino au confirmat boala infecțioasă. De asemenea, fiica bărbatului era suspicionată cu aceea boală infecţioasă.

Forma de manifestare a acestei boli la bărbatul de 46 de ani este cea cutanată şi a apărut după sacrificarea unei bovine bolnave, aceasta fiind ulterior îngropată în exploataţie.

"Tatăl prezintă leziuni specifice de antrax cutanat, fiica prezintă o leziune la nivelul antebratului drept şi degetelor care la momentul internarii nu era specifica antraxului, dar sa vedem evolutia ulterioara. In familie au mai fost identificati doi contacti, sotia si o fiica, care nu prezentau semne de boala, iar la sacrificarea animalului a mai asistat un adult care de asemenea in momentul evaluarii nu prezenta semne", spuneau reprezentanții Direcţiei de Sănătate Publică.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O maşină a poliţiei a fost implicată într-un accident, pe o stradă din Botoșani! FOTO

Sâmbătă, 18 Noiembrie 2017
4017

Evenimentul a avut loc la intersecţia Bulevardului Mihai Eminescu cu strada Octav Onicescu. Maşina poliţiei circula dinspre sediul IPJ spre strada Sucevei, iar impactul a fost cu un autoturism VW G...

Băgat în spital de propriul cal!

Sâmbătă, 18 Noiembrie 2017
2350

Tot mai mulți botoșăneni ajung la Unitatea de Primire Urgențe după ce au fost răniți de animalele din gospodărie, în special de cai.Ultimul caz s-a înregistrat sâmbătă....

Viceprimarul unei comune botoșănene, la un pas de a fi exclus din PSD!

Sâmbătă, 18 Noiembrie 2017
967

Zilele unui viceprimar din județul Botoșani ca membru al organizației județene a PSD sunt numărate. Acesta a fost deja exclus ca urmare a unei decizii a Biroului organizației locale, iar hotăr&...