O nouă suspiciune de antrax la Manoleasa! Membrii CJSU stabilesc noi măsuri de protejare a populaţiei!

O nouă suspiciune de antrax a apărut la Flondora- Manoleasa, după cazul confirmat de zilele trecute, care a dus la îmbolnăvirea unui bărbat, aflat în prezent sub tratament.

O nouă suspiciune de antrax la Manoleasa! Membrii CJSU stabilesc noi măsuri de protejare a populaţiei!

Sâmbătă a fost identificat un viţel cu suspiciune de antrax, acesta făcând parte din aceeaşi exploataţie a familiei din cadrul căreia unul din membri a fost diagnosticat cu antrax după ce au sacrificat o bovină bolnavă. Animalul a fost supus testelor iar reprezentanţii Direcţiei Sanitar – Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) urmează să primească rezultatele.

Potrivit directorului DSVSA, Minodora Vasiliu, viţelul a fost vaccinat anticărbunos recent şi ar putea fi vorba şi de o reacţie la acest vaccin. Până la obţinerea rezultatelor, s-a dispus prelungirea interdicţiei de păşunat până pe 29 iunie. Asta în condiţiile în care, dacă nu ar fi apărut această situaţie, de duminică localnicii şi-ar fi putut aduce animalele pe păşune.

De asemenea, membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă au dispus sâmbătă menţinerea cele două filtre ale poliţiştilor pe zonele Avrămeni – Flondora şi Ştefăneşti – Flondora iar o echipă mixtă, formată din jandarmi şi poliţişti, vor monitoriza zona din Manoleasa. De asemenea, va fi menţinut şi cortul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), pe păşunea din sat.

Partea bună este că, cu excepţia familiei din exploataţia căreia a fost identificat viţelul, toţi ceilalţi crescători de bovine pot aduce laptele la punctele de colectare. Pe de altă parte, viţelul cu suspiciune a fost izolat iar perimetrul unde a stat a fost înconjurat şi dezinfectat cu sodă caustică.

Reamintim că vinerea trecută, un bărbat de 46 de ani din Flondora- Manoleasa a ajuns la Spitalul Județean Mavromati cu suspiciune de antrax, iar analizele făcute la Botoșani precum şi cele transmise la Institutul Cantacuzino au confirmat boala infecțioasă. De asemenea, fiica bărbatului era suspicionată cu aceea boală infecţioasă.

Forma de manifestare a acestei boli la bărbatul de 46 de ani este cea cutanată şi a apărut după sacrificarea unei bovine bolnave, aceasta fiind ulterior îngropată în exploataţie.

"Tatăl prezintă leziuni specifice de antrax cutanat, fiica prezintă o leziune la nivelul antebratului drept şi degetelor care la momentul internarii nu era specifica antraxului, dar sa vedem evolutia ulterioara. In familie au mai fost identificati doi contacti, sotia si o fiica, care nu prezentau semne de boala, iar la sacrificarea animalului a mai asistat un adult care de asemenea in momentul evaluarii nu prezenta semne", spuneau reprezentanții Direcţiei de Sănătate Publică.





 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesorii „vinovați” de rezultate slabe la simularea de la Bacalaureat, trimiși la perfecționare!

astăzi, 20:34
298

Inspectorii școlari vor organiza activități metodice cu profesorii care predau discipline pentru Bacalaureat. Prioritatea este acordată profesorilor care au elevi cu medii sub 6 la simularea exame...

Bărbat de 49 de ani, depistat conducând sub influența alcoolului pe un drum din județ!

astăzi, 19:51
96

În cursul zilei de miercuri,17 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au oprit pentru control pe drumul public din comuna Gorbănești un autoturism co...

Beneficiarii de prestații sociale își vor primii zilele următoare drepturile bănești!

astăzi, 19:15
63

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Botoșani anunță că au fost virate în Trezoreria Botoșani  sumele necesare efectuării plăţilor drepturilor aferente  ...