Mai aproape de oameni: Punctul de lucru ISU de la Flămânzi va acţiona până la Prăjeni şi Plugari! Defilare cu mici voluntari! FOTO- VIDEO

Sute de oameni au asistat duminică la ceremoniile de operaţionalizare a punctului de lucru Flămânzi al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Câţiva dintre ei au intrat chiar în sediul punctului de lucru, imediat ce delegaţiile oficiale îşi încheiaseră turul. Prezenţa secretarului de stat Raed Arafat la Flămânzi a acţionat ca un magnet pentru oamenii veniţi să-l vadă pe fondatorul SMURD-ului în România.

Mai aproape de oameni: Punctul de lucru ISU de la Flămânzi va acţiona până la Prăjeni şi Plugari! Defilare cu mici voluntari! FOTO- VIDEO

   Foto: Ştiri.Botoşani.Ro

Sediul noului serviciul al ISU se află chiar în clădirea ce găzduieşte Primăria şi Consiliul Local al oraşului Flămânzi, la parter, acolo unde este amenajat centrul de comandă, un dormitor cu duş şi ieşirea către autospeciala cu care a fost dotat. Sediul a fost vizitat de secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, şi de personalităţile prezente duminică la Flămânzi, cu ocazia operaţionalizării punctului de lucru.

"Cu cât avem puncte de lucru în plus, bineînţeles, justificate, cu atât reuşim să ajungem la repede. În mod normal, dacă în oraşe ajungem sub 10 minute la cazurile de cod roşu, în zonele rurale trebuie să ajungem tot sub 10 minute. Poate nu reuşim sub 10 minute dar măcar în 15- 20 de minute să fie o ambulanţă sau o maşină de pompieri care să intervină. La incendii nu mai vorbim, pompierii au o vorbă pe care tot o repet: ce stingi în 3 minute cu un pahar cu apă stingi în 10 minute cu trei maşini de pompieri. Contează foarte mult cât de repede ajung pompierii la un incendiu", a spus Raed Arafat, coordonatorul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

După ceremonialul religios, de sfinţire a punctului de lucru, oficialii veniţi la Flămânzi au vorbit despre importanţa serviciilor de urgenţă. Col. Cristian Amarandei, şeful ISU Botoşani, a ţinut să mulţumească tuturor celor care s-au implicat pentru ca punctul de lucru de la Flămânzi să apară şi să devină funcţional, în condiţiile în care va deservi nu doar comunele limitrofe, ci şi comuna Plugari din Iaşi.

"ISU îşi doreşte permanent să se dezvolte şi să fie eficient pentru că atunci când semenii noştri ne vor solicita să-i ajutăm în cel mai scurt timp şi cu rezultate foarte bune. Pentru aceasta avem nevoie să îndeplinim anumite criterii operaţionale pe de o parte, iar pe de altă parte să avem o dotare performantă şi o pregătire adecvată pentru personal. Dacă în ultimii ani dotarea ISU Botoşani a cunoscut progrese deosebite, şi cu atât mai mult cu cât viitorul va fi şi mai folositor, prin proiectele care urmează să fie implementate, trebuie să ţinem cont şi de criteriile operaţionale. Unul dintre aceste criterii care ne demonstreaz că putem fi eficienţi este şi timpul de răspuns. Acesta a constituit şi motivul pentur care am luat şi decizia operaţionalizării acestui punct de lucru foarte necesar, distanţa faţă de unitatea de la Botoşani fiind de aproximativ 35 de kilometri faţă de oraşul Flămânzi ţi 52 de kilometri faţă de cel mai îndepărtat punct al raionului de intervenţie. Vorbim de şapte unităţi administrativ- teritoriale, şase din judeţul Botoşani- Flămânzi, Copălău, Frumuşica, Prăjeni, Lunca şi Suliţa şi unul din judeţul Iaşi, Plugari. Este o zonă de aproximativ 500 de kilometri pătraţi cu 14.000 de gospodării, 12.000 de locuinţe şi aproape 30.000 de locuitori", a declarat şeful ISU Botoşani, col. Cristian Amarandei.

Coordonatorul DSU, Raed Arafat, a pus accentul pe posibilităţile de înzestrare a serviciilor de urgenţă prin intermediul fondurilor europene, astfel încât autospecialele vechi de 25- 30 de ani să devină istorie.

"Cred că este o sărbătoare când pompierii ajung mai aproape de populaţie, ca să fie atenţi, să vegheze asupra securităţii populaţiei şi necesităţile ei. Astăzi am scurtat distanţa între pompiri şi o zonă şi o comunitate foarte importantă, aproape de 30.000 de oameni, inclusiv din judeţul Iaşi, deschizând acest ăunct de lucru care cu siguranţă o să ducă la reducerea pagubelor şi salvarea de vieţi. Dacă înainte maşinile de pompieri veneau din Botoşani acum prima maşină va pleca de aici când este cazul unei intervenţii de competenţa acestui punct de lucru. Pentru pompieri perioada care urmează este una extrem de importantă. Asistăm la un moment istoric în care pompierii, situaţii de urgenţă în general, sunt considerat ede importanţă strategică pentru populaţie şi pentru ţară. La nivel naţional s-au alocat fonduri fără precedent, şi aici vorbesc de aproape 600 de milioane de euro alocate pentru situaţiile de urgenţă de către guvern din fonduri europene să ne permită să ne dotăm cu tot ce este nevoie, să eliminăm tot ce este mai vechi de 30 de ani, de 25 de ani, să venim mai aproape şi mai eficient de dumneavoastră", a spus Raed Arafat.

O apreciere deosebită a avut secretarul de stat pentru voluntarii din serviciile pentru situaţiile de urgenţă şi mai ales pentru cei care s-au integrat în programul "Voluntar din pasiune" şi care deja au trecut la munca efectivă pe autospecialele de intervenţie.

"Înţeleg că judeţului Botoşani este fruntaş în recrutarea de voluntari prin programul pe care îl are Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, voluntari activi care au început să iasă pe maşinile de urgenţă şi care sunt astăzi alături de noi. Este un mod prin care comunitatea se implică să fie alături de pompieri. Acest exemplu este de luat şi de alte judeţe unde programul încă trebuie dezvoltat şi mai mult, ca să ajungă la nivelul la care aţi ajuns în judeţul Botoşani", a declarat coordonatorul DSU.

Col. Daniel- Marian Dragne, şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, s-a declarat onorat de invitaţia de a fi împreună la operaţionalizarea punctului de lucru de la Flămânzi.

"Departe de cifrele statistice, departe de numărul de kilometri, în atenţia IGSU şi a colegilor mei din teritoriu stă cetăţeanul, nevoia de a fi alături şi de a acorda primul ajutor sau a interveni atunci când bunurile sau avutul îi sunt puse în pericol. Ştim că în ultimii ani, judeţul Botoşani a trecut prin situaţii dificile, zona Dorohoi este încă vie în memoria noastră şi pentru aceasta, IGSU desfăşoară un amplu proces de achiziţie de mijloace de intervenţie şi accesorii pentru desfăşurarea optimă a misiunilor", a susţinut col. Daniel- Marian Dragne.

Prefectul Dan Şlincu a salutat prezenţa lui Raed Arafat şi a şefului IGSU, precum şi a delegaţiei din Republica Moldova, condusă de gen. Mihai Harabagiu, a gen. Iamandi, şeful ISU Iaşi precum şi pe a parlamentarilor, a primarilor şi a conducerilor instituţiilor botoşănene.

"Oraşul Flămânzi şi comunele limitrofe aveau nevoie de intervenţie şi în această zonă. Sunt recunoscător colegilor mei din ISU Botoşani pentru faptul că în perioada de când am fost numit am trecut împreună peste evenimente care a fost gestionate cu profesionalism. Vreau să-i mulţumesc şi col. Amarandei cu care fac o echipă bună. Apreciez pe toţi cei care s-au implicat în deschiderea acestui punct de lucru, îl felicit şi pe primarul Dan Oloeriu, echipa CL şi echipa Consiliului Judeţean", a spus prefectul Dan Şlincu.

Oficialului i-a urmat la discurs preşedintele Consiliului Judeţean, Costică Macaleţi, care a apreciat sosirea la Botoşani a lui Raed Arafat la Botoşani şi în general prezenţa sa frecventă, care dă curaj pompierilor botoşănenilor şi grupurilor- suport.

"Faptul că aici la Flămânzi s-a înfiinţat un punct de lucru atât de important duce la scurtarea timpilor de reacţie a intervenţiilor pompierilor. Noi avem acoperit judeţul în marea lui majoritate cu puncte de lucru la Darabani, la Săveni, la Dorohoi şi la Botoşani şi sperăm ca evenimentele să fie cât mai puţine, dar atunci când apar să avem timpi de reacţie cât mai mici. Domnule ministru, dacă în 2012, nu aveam nicio şenilată, iată că acum ISU Botoşani are două astfel de mijloace de intervenţie ceea ce înseamnă că dinamica dotării ISU este una bună, nu suntem încă la capacitatea pe care ne-o dorim, dar vreau să vă asigur că relaţia între CJ şi ISU este una foarte bună, la fel ca şi cea cu ISU Suceava şi Iaşi. Vreau să salut şi prezenţa comandantului Harabagiu din Moldova, precum şi domnului comandant Dragnea, şi să vă asigur că la Botoşani, comandantul Amarandei asigură o intervenţie foarte rapidă", a susţinut Costică Macaleţi.

Primarul oraşului Flămânzi, Dan Oloeriu, a adus mulţumiri celor care au înfiinţat Serviciul de Voluntari în Situaţii de Urgenţă şi a pus accent pe educaţie, ca ajutor pentru prevenţie, şi care ar trebui să înceapă de la cea mai fragedă vârstă.

"Această primă investiţie la Flămânzi este o investiţie mică dar strategică pentru că va acoperi tot ce înseamnă bazinul din jurul localităţii noastre, în jur de 35.000 de suflete şi imaginaţi-vă ce-ar însemna deplasarea unei maşini de la Botoşani la Prăjeni sau Plugari sau ce înseamnă deplasarea de la Flămânzi la Plugari. Viteza de reacţie este înjumătăţită. Aş spune că o primă investiţie s-a realizat cu fonduri locale şi aici aş vrea să mulţumesc tuturor cetăţenilor din oraşul Flămânzi care prin taxele şi impozitele pe care le-au plătit am putut să realizăm această investiţie. Sperăm ca domnul preşedinte Macaleţi să nu uite că această investiţie a fost făcută prin fonduri locale", a spus Dan Oloeriu.

După ce discursurile s-au încheiat, a avut loc ceremonia de defilare a pompierilor, având avangarda formată din conducerea ISU şi o fetiţă costumată în cosumul de ceremonii a pompierilor, ariergarda era reprezentată de trei mici voluntari, câinele Gorun şi conducătorul său de la ISU Botoşani.


















 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

astăzi, 18:22
8

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...

Află despre noutățile din industria SEO, îmbunătățește-ți cunoștințele și socializează cu oameni deosebiți din domeniu, SEO Vibes on Tour, București

astăzi, 14:42
52

SEO Vibes on Tour este un super eveniment special dedicat celor care pasionați de lumea SEO, iar scopul lui este de a aduce împreună specialiștii de SEO pentru a-și îmbunătăți cuno...

USR Botoșani: Bani de reabilitări stradale și căldură în școli, la un pas de a fi dați de primarul Andrei pe campania sa electorală

astăzi, 13:33
226

În condițiile în care botoșănenii își rup mașinile de ani de zile pe străzile denivelate din Municipiul Botoșani și în condițiile în care elevii sunt puși să-...