IPJ Botoșani prezintă bilanțul primelor șase luni ale anului 2018

În perioada supusă analizei poliţiştii au efectuat atât activităţi preventive cât şi de combatere şi reducere a fenomenului infracţional, scopul acestora fiind asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică.

IPJ Botoșani prezintă bilanțul primelor șase luni ale anului 2018
Activităţile desfăşurate în trimestrul I al anului 2018 de către structurile Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoșani au avut drept scop asigurarea unui serviciu public de calitate, prin prezenţa activă a poliţiştilor în rândul cetăţenilor şi urmărind obiectivele generale stabilite la începutul anului, atât la nivelul Poliţiei Române cât şi cele cuprinse în Programul de Guvernare.
 
În ceea ce priveşte segmentul prevenirii criminalităţii, prin intermediul compartimentului de profil din cadrul inspectoratului, ofiţerii specialişti desfăşoară în permanenţă întâlniri cu grupuri ţintă (preşcolari, tineri, persoane vârstnice) cărora le sunt aduse în atenţie diferite moduri de comitere a unor infracţiuni (înşelăciunile prin metoda Accidentul, Premiul, Maşina de cusut, furturile de animale lăsate nesupravegheate ) şi le sunt oferite informaţii despre cum se pot proteja împotriva victimizării prin astfel de fapte. Totodată, şi în acest an se află în derulare Programul de prevenire a delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, Programul de prevenire a furturilor din locuințe și Programul de prevenire al violenţei intrafamiliale, toate acestea fiind programe locale de prevenire a criminalităţii.
 
Siguranţa cetăţeanului şi evoluţia fenomenului infracţional
 
În perioada supusă analizei poliţiştii au efectuat atât activităţi preventive cât şi de combatere şi reducere a fenomenului infracţional, scopul acestora fiind asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică.
 
Pentru prevenirea infracţionalităţii stradale în zonele de risc, la nivelul poliţiei municipiului Botoşani a fost suplimentat dispozitivul de siguranţă publică prin creşterea numărului de patrule, pedestre şi auto, care să acţioneze în zonele vizate, în teren fiind prezenţi inclusiv lucrători din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale. Precizăm de asemenea că activitatea de patrule se desfăşoară în trei schimburi pe zi, cu efective proprii sau cu echipaje mixte, în colaborare cu Inspectoratul Judeţean de Jandarmi şi Poliţia Locală.

Pentru menţinerea ordinii publice în zona adiacentă unităţilor de învăţământ şi reducerea numărului de infracţiuni comise în şcoli, în perioada analizată, o medie de 115 poliţişti, 11 jandarmi şi 8 poliţişti locali  au acţionat zilnic, în special la intrarea şi ieşirea elevilor de la cursuri. De asemenea, poliţiştii de proximitate şi cei de la posturile de poliţie comunale au participat la  42 şedinţe cu cadrele didactice şi părinţii şi 102 cu elevii.
 
În perioada de referinţă, I.P.J. Botoșani a fost sesizat cu privire la comiterea a 5.092 de infracțiuni, dintre care 3.628 de natură judiciară, 326 economice şi 1.138 de altă natură. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut se constată o scădere cu 6,65 % a infracţiunilor sesizate.
 
Infracţiunile de natură judiciară sesizate au scăzut cu 11,71% în primul trimestru al anului 2018. Totodată, ponderea cea mai mare a acestora este reprezentată de infracţiunile de lovire sau alte violenţe, fiind înregistrate 1.392 de fapte, cu 5,24% mai puţine faţă de perioada similară a anului 2017.
 
În general, acest gen de infracţiuni nu prezintă un pericol social ridicat, nu sunt comise prin moduri de operare deosebite, având un caracter spontan, pe fondul consumului exagerat de băuturi alcoolice, în contextul lipsei unei culturi adecvate şi a unor măsuri de protecţie socială a persoanelor implicate, fără un impact major asupra opiniei publice.
 
Se înregistrează, de asemenea scăderi şi în ceea ce priveşte infracţiunile contra patrimoniului, cu 9,68%, care reprezintă 42,49 % din procentul infracţiunilor sesizate la IPJ Botoşani. Majoritatea acestora sunt cu prejudicii mici, produse pe fondul nevoilor de subzistenţă a autorilor.
 
Referitor la infracţionalitatea stradală, precizăm că pe acest segment se înregistrează o creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, cu 25 de procente, influenţa venind de la infracţiunile de furt din buzunare , poşete, genţi înregistrate pe raza municipiului reşedinţă în lunile ianuarie-februarie 2018. în urma activităţilor desfăşurate, poliţiştii au reuşit, la momentul respectiv, probarea activităţii infracţionale în cazul a cinci persoane ( hoţi de buzunare), împotriva cărora au fost dispuse inclusiv măsuri de reţinere. Menţionăm faptul că începând cu luna martie şi până în prezent, infracţionalitatea stradală a scăzut în mod constant.
 
Un alt aspect pozitiv înregistrat îl reprezintă ponderea de 9,1 % a infracţiunilor depistate în flagrant de către poliţiştii aflaţi în dispozitivul de siguranţă publică, indicator la care se înregistrează o creştere faţă de perioada similară a anului precedent.
 
Activităţile efectuate de către poliţişti pe linia prevenirii şi combaterii faptelor de natură economico-financiară s-au axat în principal pe combaterea faptelor ilegale grave din economia judeţului, obiectivul prioritar de acţiune fiind asigurarea unui climat de legalitate în sfera afacerilor.
 
La nivelul judeţului Botoşani au fost desfășurate activităţi pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii comise în domeniile contrabandei, traficului și comerțului ilegal cu ţigarete şi produse din tutun, precum şi producerii şi comercializării alcoolului şi băuturilor alcoolice. Ca urmare a activităţilor efectuate, au fost aplicate  284 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 186.000 lei și confiscate/indisponibilizate peste 477.000 de ţigarete şi 600 litri de alcool, valoarea totală a bunurilor indisponibilizate depăşind 320. 000 lei.
 
Poliţiştii rutieri au fost prezenţi zilnic pe principalele drumuri naţionale şi judeţene şi au acţionat pentru prevenirea şi combaterea principalelor cauze frecvent generatoare de accidente rutiere, cât  şi  pentru  îmbunătăţirea  stării  de  ordine  şi  disciplină  în  trafic.
 
Nerespectarea regimului legal de viteză și abaterile comise de pietoni şi biciclişti sunt principalele fapte de natură contravențională constatate. Acestea au fost totodată și principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave, în perioada supusă analizei, pe raza judeţului botoşani înregistrându-se  cu 9,81 % mai multe astfel de evenimente faţă de perioada de referinţă a anului trecut, soldate cu decesul a 9 persoane, în scădere cu 30,76% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017. totodată şi numărul persoanelor rănite grav este în scădere cu un procent de 8,92. 

Pentru prevenirea accidentelor rutiere au fost intensificate controalele rutiere pe sectoarele de drum cu risc criminogen, fiind folosite atât efectivele de profil, cât şi lucrătorii nominalizaţi din cadrul posturilor de poliţie comunale.
 
Totodată, au fost organizate acţiuni preventive pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, soldate cu consecinţe grave, în special depăşirea regimului legal de viteză, consumul de alcool şi indisciplina  pietonală.
 
În ceea ce priveşte evenimentele  cu impact mediatic deosebit, de natură să afecteze încrederea populației în instituția poliției, menţionăm faptul că activitatea poliţiştilor a fost una fermă şi imediată, iar implicarea şi disponibilitatea acestora în rezolvarea cauzelor penale respective  a fost una majoră. reamintim aici reţinerea suspectului în cazul infracţiunii de omor din zona pacea la aproximativ 2 ore de la sesizarea faptei, reţinerea imediată a tânărului de 18 ani care a tulburat ordinea şi liniştea publică şi a agresat un alt participant la trafic, reţinerea persoanelor care au provocat tulburarea ordinii şi liniştii publice în diferite localuri de pe raza municipiului,  reţinerea pentru 24 de ore a bărbatului a comis infracţiuni la regimul rutier (conducere sub influenţa alcoolului, refuz de recoltare a probelor biologice de sânge ), cazuri ce au fost mediatizate la momentul respectiv prin intermediul compartimentului de profil al instituţiei.
 
"Reacţia promptă la solicitările cetăţenilor, protejarea intereselor legale ale acestora şi sporirea încrederii publice în instituţia poliţiei rămân deziderate ale activităţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoșani şi pentru cel de-al doilea trimestru al anului 2018", a precizat inspector de poliţie Maria Carp, ofiţer relaţii publice in cadrul IPJ Botosani.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Audi în valoare de peste 73.000 lei furat din Italia, oprit la Stânca!

astăzi, 12:25
35

În data de 28 martie 2023, în jurul orei 05.50, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca - I.T.P.F. Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control necesare...

Singurul candidat înscris pentru postul de manager al Spitalului „Mavromati” a fost respins!

astăzi, 12:11
233

Pentru postul de manager al Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani o singură persoană și-a depus dosarul de înscriere în concurs.În urma verificării dosar...

Medic, despre cel mai mare pericol în AVC: ”Fiecare minut, fiecare oră înseamnă scăderea şansei de recuperare a pacientului”

astăzi, 11:56
173

Profesorul Gheorghe Iana, doctor în medicină, afirmă că este important ca pacienţii, dar şi familiile acestora să înveţe să recunoască simptomele unui accident vascular cerebral (...