Incendiul de la transformatoarele din Zona Industrială: Rezultatele anchetei! FOTO

Incendiul care a avut loc pe 22 aprilie la tranformatoarele din Zona Industrială a fost cauzat de defecţiuni tehnice- asta arată raportul întocmit de Delgaz Grid, operatorul fiind sancţionat de către Garda de Mediu.

Incendiul de la transformatoarele din Zona Industrială: Rezultatele anchetei! FOTO

   Foto: Ştiri.Botoşani.Ro

Recent, comisarii de mediu botoşăneni au finalizat documentaţiile în urma controalelor efectuate la transformatoarele de la Staţia de Transformare Cătămărăşti din Zona Industrială, afectate de un incendiu puternic pe 22 aprilie.

Din raportul întocmit de Delgaz Grid reiese faptul că au existat defecţiuni tehnice la sistemele de protecţie, care nu au mai funcţionat de la o anumită tensiune, transformatorul s-a supraîncălzit şi a luat foc, urmare a temperaturii ridicate.

"Atunci, în zonă au intervenit mai multe echipe ale ISU Botoşani iar din procesul verbal de intervenţie a reieşit că incendiul se manifesta foarte violent, atât prin fierberea uleiului din transformator, existând pericolul de explozie, cât şi din cuva de retenţie a uleiului revărsat şi a elementelor de combustie care existau în transformator, existând pericolul iminent de propagare prin flacără în vecinătăţi şi postul TRAFO din rezervă", spune Cristina Kashyap, comisarul şef al Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu.

Comisarii au ajuns la locul incendiului la două ore de la producerea acestuia şi s-au stabilit măsurile necesare de urgenţă pentru a preveni extinderea suprafeţei afectate de uleiul de transformator care se scurgea odată cu emulsia de apă şi spumă folosită de pompieri. Operaţiunea a decurs pe perioada a două zile şi au existat monitorizări ale zonei până pe 3 mai.

Ulterior, pe 24 aprilie s-au prelevat probe din zona afectată, iar în cazul a 11 probe din cele 17 prelevate, valorile depăşeau pragul de intervenţie prevăzute de legislaţie. Acestea au fost repetate până când în raportul final analiza a ieşit conformă cu normativele.

Măsurile care s-au stabilit prin nota de constatare au fost revizuirea procedurilor de sistem şi operaţionale în vederea gestionării în siguranţă a unor riscuri similare celui existent şi a prevenirii apariţiei unor astfel de riscuri, apoi asigurarea de mijloace şi materiale de intervenţie şi poluări accidentale şi anunţarea imediată a acestora la autorităţile de mediu iar a teeia măsură a fost înscrierea corectă a datelor în evidenţa gestiunii deşeurilor şi respectarea legislaţiei în vigoare.

"S-a aplicat o sancţiune de 50.000 de lei pentru nerespectarea obligaţiilor persoanelor juridice de a realiza sisteme de auto-monitorizare şi de a raporta autorităţilor publice teritoriale de protecţie a mediului rezultatele acestei auto-monitorizări precum şi accidentele care pot produce pericole de incidente similare, iar o a doua amendă, de 5.000 de lei a fost aplicată pentru înscrierea de date incorecte în evidenţa de gestiune a deşeurilor. În momentul în care au decopertat, au depoluat şi au încheiat contract cu o firmă în sensul transportării deşeurilor de la punctul de generare la cel de tratare trebuiau să încheie formulare de transport şi o evidenţă strictă, iar încadrarea deşeurilor în codurile specifice a fost greşită", susţine Cristina Kashyap, comisarul şef al Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu.

Dacă totalul amenzilor aplicate este de 55.000 de lei, Delgaz Grid are posibilitatea să plăteasc în 48 de ore jumătate din cuantumul minim al amenzii prevăzute de legislaţie, adică 17.500 de lei.

Reamintim că incediul la transformatoare precum şi riscurile de explozie au determinat conducerea Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de urgenţă să declare CODUL ALBASTRU de intervenţie. Toate echipajele de pompieri aflate în timpul serviciului au fost atunci masate la locul intervenţiei şi a fost solicitat ajutorul colegilor de la ISU Suceava.






 

 

Spune-ne opinia ta