Ia aminte! Ce riști dacă nu ai scaun special pentru copii?

Potrivit legislației, transportarea copiilor în mașină se poate face doar dacă aceștia poartă centură de siguranță sau sunt fixați într-un scaun special pentru copii. Nerespectarea acestei cerințe poate atrage amenzi considerabile, care pornesc de la circa 600 de lei.

Ia aminte! Ce riști dacă nu ai scaun special pentru copii?

Potrivit Codului rutier, pentru a putea transporta copii, șoferii trebuie să se asigure că aceștia poartă centura de siguranță sau sistemele de fixare aflate într-un scaun pentru copii omologat. Este interzisă transportarea copiilor cu vârsta de până la trei ani în autovehicule care nu sunt dotate cu centuri de siguranță, cu excepția mijloacelor de transport în comun și a taxiurilor, dacă minorul nu ocupă locul din dreapta șoferului.

De asemenea, în regulamentul de aplicare a Codului rutier este specificat că minorii cu o înălțime de până la 135 de centimetri pot fi transportați într-o mașină doar dacă sunt fixați sau prinși într-un sistem de fixare în scaun pentru copii. Totodată, copiii cu o înălțime mai mare de 135 de centimetri se pot transporta în mașină doar dacă poartă o centură de siguranță din dotarea mașinii, cu condiția ca aceasta să nu treacă peste gâtul sau fața copilului. Totodată, ei pot fi transportați în continuare fixați într-un scaun special pentru copii.

Nerespectarea acestor obligații se sancționează cu patru sau cinci puncte de amendă, ceea ce înseamnă, la valoarea actuală, între 580 de lei și 725 de lei. De asemenea, sancțiunea mai include și trei puncte de penalizare.

România este este țara din Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de decese suferite de copii de până în 14 ani în accidente rutiere. Pe șoselele noastre au avut loc 27 de decese în rândul copiilor de până în 14 ani la fiecare un milion de copii, în timp ce media europeană este de 8 decese la fiecare milion de copii. În multe cazuri, aceste decese ar fi putut fi prevenite dacă cei mici ar fi fost transportați într-un scaun special de copil.

avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sucevean prins la Botoșani cu un transport de material lemnos neînregistrat corect!

Miercuri, 17 Aprilie 2024
55

Marți,16 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 6 Pomârla au oprit pentru control, pe drumul public din comuna Șendriceni, o autoutilitară condusă de un bărb...

ITM le-a pus gând rău angajatorilor din panificație: Sute de mii de lei amendă pentru nerespectarea normelor de siguranță a muncii!

Miercuri, 17 Aprilie 2024
101

În perioada 09 -12.04.2024, atât pe timpul zilei, cât și pe timpul nopții, a avut loc Campania Națională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile lega...

Bărbat de 62 de ani din Dorohoi a produs un accident după ce s-a urcat băut la volan!

Miercuri, 17 Aprilie 2024
133

În cursul zilei de marți,16 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au fost sesizați cu privire la faptul că pe o stradă din municipiul Dorohoi s-a produs un acc...