Focul care ia vieţi şi distruge tot: numărul incendiilor a crescut îngrijorător în acest an!

Sărăcia, urmată de improvizaţii în instalaţiile de încălzire, a fost principala cauză care a dus la producerea de incendii în judeţul Botoşani, unele în care s-au pierdut vieţi, altele în care focul a lăsat fără adăpost botoşăneni.

Focul care ia vieţi şi distruge tot: numărul incendiilor a crescut îngrijorător în acest an!

O analiză făcută de specialiştii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a scos în evidenţă o realitate înfiorătoare: cele mai multe incendii au avut loc ca urmare a nerespectării măsurilor de prevenire a incendiilor, corelată cu situaţia financiară precară şi nivelul de trai scăzut al populaţiei, care a utilizat instalaţii şi aparate sau echipamente învechite, cu defecţiuni sau improvizaţii, coşuri de fum necurăţate, nereparate sau neizolate termic.

Vorbim despre 265 de incendii înregistrate doar în prima jumătate a acestui an, în condiţiile în care în perioada similară a anului trecut se înregistrau 219 incendii.

"Majoritatea evenimentelor cu foc au avut loc în mediul rural, în casele şi gospodăriile a căror proprietari sunt persoane de vârsta a treia care, din cauza vârstei înaintate şi a mobilităţii scăzute, neglijează curăţarea şi repararea periodică a coşurilor de fum sau sunt în imposibilitatea efectuării acestor operaţiuni. De asemenea, nivelul de trai scăzut nu le permite apelarea la un electrician autorizat sau la o firmă de coşărit", spun reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Concret, cele mai frecvente cauze care au generat incendii în prima jumătate a anului 2017 sunt
-coș, burlan de fum defect – 77 de incendii;
-instalații sau aparate electrice defecte – 50 de incendii;
-foc deschis în spații deschise/închise – 29 de incendii;
-mijloace/sisteme de încălzire nesupravegheate – 20;
-cenușă, jar și scântei – 13 cazuri;
-acțiune intenționată – 12 cazuri;
-fumatul în locuri nepermise – 11 incendii produse şi jocul copiilor cu focul – 6 cazuri. Valoarea pagubelor a ajuns la 2,5 milioane de lei!

153 de persoane au fost salvate din locuinţele cuprinse de flăcări, opt dintre ele având nevoie de îngrijiri medicale. În câteva cazuri, însă, proprietarii au murit, dacă nu chiar în incendiu, atunci ulterior, în spital.

În aprilie, de exemplu, o bătrânică de 90 de ani, care locuia singură într-o casă din satul Vatra, comuna Hudești, şi-a pierdut viaţa  după ce flăcările i-au cuprins casa. Vecinii au văzut flăcările, au sunat la 112 şi au fugit să o ajute să iasă din casă. Din păcate, bătrâna a fost găsită moartă în holul casei, aproape de ieşire.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

EURES: 412 locuri de muncă în Olanda!

astăzi, 12:18
104

Botoșănenii interesați să lucreze pentru angajatorii din Olanda au la dispoziție posturi de operatori la mașini pentru bulbi de flori, la sortare și împachetare bulbi de flori, culegător...

Comunicat - Marius Budăi: "Antreprenorii care au firme vor putea retrage dividendele în fiecare trimestru, nu doar la finalul anului fiscal"

astăzi, 12:11
61

Parlamentarul PSD Marius Budăi, președintele Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, a anunțat că Parlamentul a adoptat și a trimis spre promulgare legea care oferă f...

Rezultatele la Evaluarea Națională 2018, publicate marți. Când se pot depune contestațiile

astăzi, 11:26
236

​Primele rezultate la Evaluarea Națională 2018 vor fi publicate marți, până la ora 12.00, rezultatele finale urmând a fi afișate sâmbătă, după soluționarea contestațiilor...