Botoșănean mort după ce a fost operat de cinci ori! Familia a făcut plângere pe numele chirurgului

Un bărbat din județul Botoșani a decedat după ce a fost operat de cinci ori, familia acestuia făcând plângere pe numele medicului chirurg, pe care îl acuză de malpraxis.

Botoșănean mort după ce a fost operat de cinci ori! Familia a făcut plângere pe numele chirurgului

Dosarul medical al botoşăneanului Petru Horodnicu, mort după o serie de operaţii succesive la Spitalul „Sfântul Spiridon“, va fi transmis unui chirurg din alt centru medical.

Familia defunctului Horodnicu a obţinut o mică victorie în şedinţa Comisiei de Jurisdicţie şi Deontologie Profesională de marţi, 14 februarie, de la Colegiul Medicilor din Iaşi (CMI). Reprezentanţii colegiului au decis să transmită dosarul medical al pacientului către un chirurg din alt centru universitar care să-şi exprime un punct de vedere în legătură cu modul în care Petru Horodnicu a fost îngrijit în spital.

În plângerea prealabilă depusă de familie la CMI, soţia şi copiii pacientului au reclamat modul în care medicul curant, chirurgul Florin Grecu din secţia III chirurgie, şi-a exercitat profesia. Marţi, la audierea familiei de către CMI, apropiaţii pacientului au reclamat încă o dată modul în care medicul a respectat normele deontologice profesionale.

Ne-am exprimat în legătură cu erorile pe care noi considerăm că medicul le-a făcut în acest caz. În primul rând, în afara de prima intervenţie, chirurgul nu a avut consimţământul pacientului pentru următoarele operaţii. Practic, toate celelalte intervenţii chirurgicale au fost o consecinţă, un efect, al primei intervenţii realizate îndoielnic, din moment ce pacientul a făcut o infecţie chiar la locul plăgii. În al doilea rând, comunicare dintre medic şi familie a fost deficitară. Nouă, medicul curant ne spunea că pacientul dă semne de îmbunătăţire, când urcam un etaj mai sus, la ATI, medicii de gardă ne spuneau că şi-ar dori să ne dea veşti bune, însă nu au cum pentru că infecţia s-a extins. Spuneau că nu ştiu dacă microbul va ceda tratamentului înainte să cedeze organismul“, a arătat Laurenţiu Tudorache, ginerele pacientului decedat.

Pacientul Petru Horodnicu, bărbat în vârstă de 63 de ani, a fost internat la Spitalul „Sfântul Spiridon“ în luna martie 2016 cu probleme ale pancreasului, o serie de examene de laborator indicând prezenţa unei tumori la nivelul acestuia. Pe 11 martie, pacientul a fost operat de medicul Florin Grecu pentru a i se îndepărta tumora identificată. După 36 de ore de la prima intervenţie, întrucât starea pacientului se degrada, acesta a fost operat a doua oară de acelaşi chirurg.

Conform biletului de externare al bolnavului, în timpul celei de-a doua intervenţii, s-a constatat o hemoragie exteriorizată prin stomac. După trei săptămâni de la a doua operaţie, pe 4 aprilie 2016, pacientul Petru Horodnicu a fost externat „vindecat chirurgical“, după cum arată biletul de externare din spital. Totuşi, acelaşi document arată că la nivelul plăgii post-operatorii apăruse o supuraţie ce necesita tratament şi îngrijire de specialitate.

În acest context, familia îl internează pe pacientul abia externat de la Iaşi la Spitalul Judeţean din Botoşani pentru a îndepline indicaţiile medicului ieşean. Aici, medicii botoşăneni au constatat şi au scris pe foaia de internare că pacientul a fost internat cu o plagă nesuturată, în locul operaţiei, la exterior, bolnavul nefiind cusut.

Pe 8 mai, cu starea de sănătate vizibil degradată, pacientul este retransferat la Iaşi. Aici, pe 21 mai, pe fondul unui şoc septic, este operat de două ori de acelaşi chirurg Florin Grecu. În cursul intervenţiilor s-a constatat că a avut loc o ruptură de anevrism, infecţia fiind astfel răspândită în tot corpul.

Potrivit familiei, după 21 mai, starea pacientului a devenit critică, pe 23 mai, Petru Horodnicu fiind operat a cincea oară. După acest moment, bolnavul a fost menţinut în stare gravă în secţia ATI.

Pe 6 iunie, botoşăneanul a murit, familia precizând atunci că intenţionează să-şi caute dreptatea la instituţiile abilitate.

Sursa: Ziarul de Iași

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Află despre noutățile din industria SEO, îmbunătățește-ți cunoștințele și socializează cu oameni deosebiți din domeniu, SEO Vibes on Tour, București

astăzi, 14:42
6

SEO Vibes on Tour este un super eveniment special dedicat celor care pasionați de lumea SEO, iar scopul lui este de a aduce împreună specialiștii de SEO pentru a-și îmbunătăți cuno...

USR Botoșani: Bani de reabilitări stradale și căldură în școli, la un pas de a fi dați de primarul Andrei pe campania sa electorală

astăzi, 13:33
114

În condițiile în care botoșănenii își rup mașinile de ani de zile pe străzile denivelate din Municipiul Botoșani și în condițiile în care elevii sunt puși să-...

O judecătoare a murit într-un mod stupid, la 54 de ani. ”A mai apucat să-şi sune soţul, dar…”

astăzi, 12:54
1391

Moarte stupidă, la 54 de ani, a unei judecătoare din cadrul Tribunalului Iași. Femeia a decedat marți, după ce a căzut pe scări.„Nu era bolnavă. A fost pur şi simplu un accident. Di...