Bătaie de joc la 112: echipaje plimbate la Vlăsineşti de un glumeţ încă neidentificat
BOTOSANI

Într-un judeţ care oricum suferă la capitolul autospecialelor de intervenţie, glumele proaste ale unor concetăţeni vin să îngreuneze situaţia echipajelor de urgenţă. Iar glumele vor continua până când nu vor răspunde drastic pentru lipsa lor de responsabilitate.

Bătaie de joc la 112: echipaje plimbate la Vlăsineşti de un glumeţ încă neidentificat

 dispecerat ISU- Ambulanţă  

Joi noapte, echipajele de urgenţă au fost puse pe drumuri de câţiva tineri, cel mai probabil din Vlăsineşti, care au alarmat operatorii de la serviciul 112 că o persoană are intenţii sinucigaşe.

Mai exact, cel care a efectuat apelul a povestit că un bărbat din Vlăsineşti a urcat pe podul dezafectat din comună şi ameninţă că se aruncă. La solicitarea operatorilor de a le oferi mai multe amănunte, apelantul, care a refuzat să se prezinte, a început să o dea la întors, susţinând că se teme să se apropie de bărbat, să nu fie şi el pus în pericol, că bărbatul de pe pod, care era îmbrăcat în negru, i-a strigat de sus că vrea să moară.

"Au pornit către Vlăsineşti un echipaj de prim-ajutor de la Pompieri plus maşina de la Pompieri din Săveni, jandarmii din Săveni care aveau o altă treabă chiar în acele momente, chiar mai gravă. Nu era nimeni. Ulterior, când am încercat să luăm legătura cu cel care ne-a sunat, telefonul era deconectat. Dacă nu erau trimise echipajele de urgenţă, eram noi sancţionaţi, dar pe el cine îl sancţionează?", spunea unul dintre operatori.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Nicoleta Federciuc, spune că apelul la 112 a fost joi seară, în jurul orei 23:00.

"Apelul era despre o tentativă de suicid, însă colegii deplasaţi acolo nu au găsit nicio persoană. Acum se fac verificări pentru identificarea persoanei care a apelat serviciul 112, pentru a o sancţiona", explică Nicoleta Federciuc.

Apelul fals, la fel ca alte mii de apeluri false înregistrate la serviciul 112, a venit însă într-un context mai larg: drumurile deplorabile, care contribuie la defectarea autosanitarelor, indiferent că sunt de la Serviciul de Ambulanţă sau de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi deficitul de personal din teritoriu al celor însărcinaţi cu menţinerea ordinii publice. La asta mai adăugăm şi amenzile pentru alarmarea nejustificată a "organelor specializate pentru a interveni în caz de pericol ori a organelor de menţinere a ordinii publice, prin darea semnalelor de pericol sau, după caz, prin solicitarea intervenţiei la faţa locului, fără motiv întemeiat", suficient de reduse pentru a încuraja astfel de practici- între 100 şi 500 de lei, dacă persoana este identificată.

Numai în luna iulie, la nivelul judeţului Botoşani, pe serviciul 112 s-au înregistrat 22.876 de apeluri, iar 54,43% dintre ele, adică 12.452 apeluri, au fost false, punând pe drumuri inutil echipaje de intervenţie.

10.424 apeluri au făcut referire la adevărate situaţii de urgenţă, cele mai multe preluate de Ambulanţă, urmată apoi de Poliţie, ISU- SMURD şi Jandarmi.

 

Spune-ne opinia ta