60 de tone de ulei cu apă, adunate după incendiul din Zona Industrială! Pericol de contaminare a solului!

Situaţia de la staţia de transformatoare a societăţii Delgaz Grid, din Zona Industrială, unde un transformator a luat foc rămâne în continuare una delicată. Chiar dacă pericolul unei explozii a fost înlăturat, după o zi şi o noaptea de intervenţie a pompierilor, deocamdată nu se ştie dacă uleiul care s-a scurs din trasnformator a contaminat pânza freatică.

60 de tone de ulei cu apă, adunate după incendiul din Zona Industrială! Pericol de contaminare a solului!

Autorităţile de mediu au cerut reprezentanţilor Delgaz Grid să cureţe întreaga zonă în care s-au deversat cele 11 tone de ulei din transformatorul care a luat foc sâmbătă.

În timpul intervenţiei pompierilor, în imediata apropiere a transformatorului a fost săpată cu un buldoexcavator o groapă, pe marginea căreia au fost puşi saci cu nisip, acolo adunându-se întreaga cantitate de apă cu spumă şi ulei.

În total s-au adunat 60 de tone de apă cu ulei, care au fost colectate în recipiente şi care vor fi transportate la Braşov pentru a fi neutralizate, fiind extrem de toxice.

După ce întreaga zonă va fi curăţată de această emulsie, va fi făcut un foraj pentru a se vedea dacă a fost contaminată pânza freatică.

“S-a dispus să se cureţe tot, inclusiv partea de nămol, nisip, impregnat cu produse petroliere. S-au pus în recipiente şi vor fi duse la decontaminare la o firmă autorizată. Se va face un foraj de observaţie pentru apa din pâmza freatică să vedem dacă au ajuns în pânza freatică produse petroliere. Erau ieri 60 de mc de emulsie, amestec ulei cu apă, vreo 10 tone este ulei. Dacă a fost o contaminare a pânzei freatice nu putem spune la ora aceasta. Dar e posibil ca uleiul să se inflitreze în pânza freatică”, a declarat Eugen Mateciuc, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Botoşani.

Autorităţile de mediu au declanşat o anchetă privitor la incidentul de sâmbătă, când trei transformatoare electrice din municipiul Botoşani au luat foc, cea mai gravă situaţie fiind la staţia de transformatoare a Delgaz Grid de la intrarea în Cătămărăşti.

Mai bine de 24 de ore au interveni pompierii pentru răcirea uleiului din transformator, existând pericol de explozie.

Şi la nivelul Delgaz Grid s-a constituit o comisie de anchetă internă, în paralel cu ancheta pompierilor. Deocamdată, nu se cunosc cauzele producerii acestui incendiu.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Claudia Luca

Profesori cu note mari la titularizare rămaşi fără post

Joi, 14 Septembrie 2017
1316

Au obţinut o notă mare la concursul de titularizare, dar asta nu le-a asigurat şi un loc de muncă. Este cazul mai multor cadre didactice din judeţul Botoşani, care nu şi-au găsit posturi &icir...

Preşedintele Consiliului Judeţean, către primarii care vor să iasă din ADI: "Revizuiţi-vă poziţia!"

Joi, 14 Septembrie 2017
687

În cadrul unei ședințe a ADI Ecoproces de joi, în care s-a dezbătut regulamentul privind salubritatea, Costică Macaleți le-a cerut primarilor să se gândească foarte bine &icir...

Corecție financiară uriașă aplicată pentru investiția cu fonduri europene de la Spitalul Mavromati!

Joi, 14 Septembrie 2017
1070

Instituția a primit o corecție financiară uriașă la proiectul care s-a derulat la Spitalul Județean Mavromati cu fonduri europene, prin care s-a modernizat și reabilitat unitatea sanitară....