39 de misiuni pentru pompierii botoşăneni, în ultimele 24 de ore
INCENDIU!

39 de misiuni pentru pompierii botoşăneni, în 24 de ore. Este bilanţul primei zile geroase la Botoşani. 

39 de misiuni pentru pompierii botoşăneni, în ultimele 24 de ore

Începând 08.48 a zilei de 06 ianuarie şi până în această dimineaţă, nu a trecut nici o oră în care botoşănenii să nu apeleze la ajutorul salvatorilor, fie ca le-au luat foc casele, fie ca au avut nevoie de ajutor medical calificat.

Pe lângă misiunile de stingere a incendiilor şi de acordare a primului ajutor medical calificat, pompierii botoşăneni au mai desfăşurat misiuni de asigurare a măsurilor p.s.i. la protestul de la Corni, dar şi de monitorizare a drumurilor naţionale şi judeţene, precum şi activităţi de recunoaştere în teren şi acţiuni de educare preventivă în domeniul situaţiilor de urgenţă.

13 incendii în ultimele 24 de ore

O femeie şi-a pierdut viaţa, alta a suferit arsuri pe 30% din suprafaţa corpului, iar 11 familii s-au ales cu pagube materiale de peste 17.000 de lei, în urma a 13 incendii, toate izbucnite ca urmare a neglijenţei. Evenimentele s-au produs în casele unor localnici din Zlătunoaia şi Stroeşti (comuna Lunca), Botoşani, Lozna, Cucuteni (comuna Durneşti), Sarata Basarab (comuna Hăneşti), Mănăstirea Doamnei (comuna Curteşti), Bădiuţi (oraşul Ştefăneşti), Darabani, Ringhileşti Deal (comuna Santa Mare), Horlăceni (comuna Şenfriceni), Ştiubieni şi Tudora.

Cauzele care au generat incendiile sunt: lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată lângă materiale combustibile, jar căzut din sobă, amplasare necorespunzătoare a materialelor combustibile faţă de mijloacele de încălzire, coş de fum necurăţat sau neprotejat termic faţă de materiale combustibile, precum şi aparat de gătit nesupravegheat. Pentru stingerea celor 13 incendii şi înlăturarea efectelor au intervenit, în total, 128 de pompieri militari şi voluntari, dar şi cetăţeni. S-au salvat şi protejat de foc bunuri materiale în valoare de cca. 770.000 lei.

Nouă dintre incendii au fost generate de coşurile de fum necurăţate sau neprotejate faţă de materialele combustibile. Cele mai multe evenimente ar putea fi prevenite dacă s-ar respecta o serie de reguli şi măsuri de prevenire şi stingere a incendiilor. De aceea este bine de ştiut că sobele folosite pentru încălzit pe timp de iarnă şi cele folosite pentru preparatul hranei, trebuie să aibă coşuri pentru evacuarea fumului executate din cărămidă pe fundaţie proprie.

La trecerea prin planşeele executate din lemn sau alte materiale combustibile, pereţii coşului de evacuare trebuie să asigure protecţia termică faţă de acestea. Coşurile, indiferent de construcţia lor, trebuie curăţate de zgură o dată la cel mult două luni de funcţionare.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Duminică: Festivalul de datini și obiceiuri de iarnă "Din străbuni, din oameni buni…" - Programul manifestării!

Sâmbătă, 16 Decembrie 2017
1393

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, organizează Festivalul de datini ...

Concertul de colinde "Crăciunul - Bucurie sfântă", la Dorohoi!

Sâmbătă, 16 Decembrie 2017
177

Dorohoienii sunt așteptați în acest sfârșit de weekend la un Concert de Colinde organizat de Seminarul Teologic "Sf. Ioan Iacob" din Dorohoi.Duminică, 17 decembrie 2...

Autorităţile vor să pună în funcţiune o nouă staţie de pompare pe râul Prut. Va deservi 10.000 de hectare de teren agricol

Sâmbătă, 16 Decembrie 2017
669

Noua staţie va fi în aval de cea din Manoleasa şi va deservi 10.000 de hectare de teren agricol în zona Româneşti-Ştefăneşti. Licitaţia privind lucrările se estimează a se desfăşura în ...