Ziua Ștafetei la Trușești: 22 de copii iau locul adulților pentru o zi și încearcă profesia la care visează

22 de copii din Truşeşti au fost sprijiniți să devină, pentru o zi, profesori, poliţişti, ingineri, medici, manageri, bibliotecar, lucrator comercial, pompier. 

Ziua Ștafetei la Trușești: 22 de copii iau locul adulților pentru o zi și încearcă profesia la care visează

În perioada 12-23 noiembrie 2018, pentru a marca Ziua Internațională a Drepturilor Copiilor, Liceul "Demostene Botez’" Truşeşti participă la cea de-a V-a ediție a campaniei "Ziua Ștafetei", o campanie-eveniment initiată de către Fundația Terre des hommes și implementată la nivel național, în cadrul căreia adulții predau ştafeta propriilor meserii unor copii și tineri dornici să le înveţe. Sub umbrela campaniei naționale, 22 de copii din Truşeşti au fost sprijiniți să devină, pentru o zi, profesori, poliţişti, ingineri, medici, manageri, bibliotecar, lucrator comercial, pompier. 

Drepturile copiilor și tinerilor de a participa la luarea deciziilor în ceea ce le privește viitorul, de a-și exprima propriile opinii și de a fi ascultați de către adulți sunt câteva dintre drepturile lor fundamentale, recunoscute la nivel internațional prin Convenția ONU cu privire la drepturile copiilor, semnată în 20 Noiembrie 1989 și ratificată în România prin Legea nr. 18/1990, la 28 septembrie 1990. 

În semn de recunoaștere a acestor drepturi, în luna Noiembrie a fiecărui an (începând din 2012), Fundația Terre des hommes desfășoară campania “Ziua Ștafetei – Acum decid eu!” (www.ziuastafetei.ro) prin care copii și tineri din întreaga țară sunt sprijiniți de adulți să-și afirme aspirațiile pentru viitor și să încerce, pentru o zi, profesiile la care visează. 

În calitate de coordonator local al campaniei, Liceul "Demostene Botez" Truşeşti a selectat 22 copii și tineri, cu vârste între 12-18 ani, care au  prelua ștafeta profesiilor de profesori, poliţişti, ingineri, medici, manageri, bibliotecar, lucrător comercial, pompier,  mergând la sediul Serviciului de Pompieri, Cabinetului Medical, Biserică, Postul de poliţie Truşeşti, Biblioteca liceului,  în zilele de 19-20 noiembrie. 

În cadrul unei activități de predare-preluare a ștafetei, specialiștii delegați de instituțiile de mai sus le vor prezenta copiilor  în ce constau sarcinile lor de zi cu zi, oferindu-le totodată șansa de a participa în mod activ la practicarea acestora. 

"I-am întrebat pe copii ce vor să fie când vor crește mari și ne-au răspuns: profesori, poliţişti, ingineri, medici, manageri, bibliotecar, lucrator commercial, pompier. După cum vedeți, când își imaginează ce rol pot avea ca adulți, copii vor să fie eroii de zi cu zi, cei de care vom avea întotdeauna nevoie. Credem că este important să le arătăm că-i susținem și să le dăm o dovadă de încredere, lăsându-i să ne preia locul măcar pentru o zi, de Ziua Ștafetei. Le mulțumim pe această cale mentorilor care le vor oferi o experiență de viață deosebit de edificatoare, consolidându-le motivația de a deveni ceea ce-și doresc”, au declarat profesorii Fecioru-Cantemir Daniela şi Grădinaru-Vranciu Cristina, care au coordonat  campania pe plan local. 

”Pentru noi, adulții, participarea copiilor și tinerilor la viața comunității trebuie să devină o prioritate deoarece ei formează generația de mâine, iar societatea pe care o construim azi va fi realitatea lor de mai târziu – este drept și natural să le oferim șansa de a participa în deciziile și acțiunile care-i vor afecta direct, iar Ziua Ștafetei e menită să ne reamintească despre acest lucru”, afirmă Kirsten Theuns, delegatul național al Fundației Terre des hommes. 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Hermannstadt - FC Botoşani, astăzi de la ora 17:30

astăzi, 14:03

FC Hermannstadt şi FC Botoşani se întâlnesc astăzi în etapa a cincea a play-out-ului Superligii.Vezi oferta Superbet pentru meciul cu Hermannstadt!Gazdele sunt lider &ic...

Sancțiuni de 9.000 de lei pentru apelare nejustificată sau abuzivă la 112!

astăzi, 13:29
22

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 3 acțiuni punctuale, în cadrul planului BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu jandarmii și ...

Strigătul disperat al unui botoșănean care vrea să își salveze copilul. ”Atunci am descoperit inflamația de pe cerebel…”

astăzi, 12:46
235

”Pe 1 ianuarie fiind la Botoșani în vizită la părinții mei, ne-am internat la spital acolo, unde a stat o săptămână făcându-i-se diferite investigații cu rezultatele a...