Zilele liceenilor-artiști, un eveniment de anvergură

Zilele liceenilor-artiști, un eveniment de anvergură

Liceul de Artă “Ştefan Luchian” se află, în această săptămână în sărbătoare. Concerte, concursuri, invitaţi universitari şi lucrări de teorie muzicală reprezintă momente atent ticluite pentru a compune programul „Zilelor Liceului Ştefan Luchian”. Aflat la a XII-a ediţie, evenimentul se desfăşoară în perioada 27 ianuarie - 1 februarie şi are cel puţin un moment cu greutate dedicat fiecărei categorii de artişti. Pictorii cei mici au la dispoziţie Concursul Judeţean de Arte Plastice, adresat copiilor din clasele I-IV, „Ştefan Luchian - pictorul florilor, prietenul copiilor".

În zilele de 27 şi 28 ianuarie muzicienii s-au întrecut în măiestrie într-un recital vocal-instrumental dar şi în cadrul unui concurs interjudeţean de tehnică pianistică. Tineri muzicieni din Botoşani, dar şi din Suceava, Bacău sau Iaşi au trebuit să-şi depăşească emoţiile şi să impresioneze un juriu al cărui preşedinte a fost Ciprian Ion, conferenţiar universitar doctor în cadrul Universităţii Naţionale de Artă “George Enescu” din Iaşi. Tot pe 28 ianuarie a avut loc deschiderea Cursului Master – class pian susţinut de cunoscutul pianist Horia Maxim. Profesor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, acesta este considerat a fi unul dintre cei mai buni pianişti ai generaţiei sale, având o vastă experienţă atât ca solist concertist - colaborator al majorităţii orchestrelor simfonice din Romania, sub bagheta unor prestigioşi dirijori - cât şi ca partener al unor importanţi interpreţi români şi străini, în diferite ansambluri camerale.

Elev al îndrăgitului Dan Grigore, Horia Maxim a demonstrat o înaltă măiestrie pianistică în concerte susţinute în importante săli de concert de pe trei continente, iar acum este la Botoşani pentru a devoala măcar parţial tainele clapelor, urmând ca vineri, 1 februarie, la Casa Sindicatelor să performeze alături de Filarmonica Botoşani, sub bagheta dirijorului Florin Totan.

Tot vineri seară se încheie şi sărbătoarea artiştilor plastici din liceul de artă, odată cu vernisajul expoziţiei – concurs „Omagiu Ştefan Luchian”. Peste 300 de lucrări trimise din întreaga ţară, de la licee şi şcoli de artă, dar nu numai, au intrat în competiţie, iar cele mai expresive creaţii vor fi premiate şi vor putea fi admirate în zilele următoare de vizitatorii Galeriilor de Artă „Ştefan Luchian” din Botoşani.

Zilele liceului botoşănean includ şi o competiţie dedicată doar profesorilor, dascălii având posibilitatea să demonstreze cât de bine stăpânesc arta teoriei muzicale, simpozionul „Incursiune prin curriculum” făcând o trecere în revistă a produselor ştiinţifice semnate atât la Botoşani, cât şi în liceele de specialitate din Suceava, Piatra Neamţ Iaşi sau Bacău. Lucrările vor fi publicate într-un volum electronic şi vor fi la dispoziţia tuturor celor interesaţi de acest domeniu.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Audi în valoare de peste 73.000 lei furat din Italia, oprit la Stânca!

astăzi, 12:25
35

În data de 28 martie 2023, în jurul orei 05.50, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca - I.T.P.F. Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control necesare...

Singurul candidat înscris pentru postul de manager al Spitalului „Mavromati” a fost respins!

astăzi, 12:11
236

Pentru postul de manager al Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani o singură persoană și-a depus dosarul de înscriere în concurs.În urma verificării dosar...

Medic, despre cel mai mare pericol în AVC: ”Fiecare minut, fiecare oră înseamnă scăderea şansei de recuperare a pacientului”

astăzi, 11:56
173

Profesorul Gheorghe Iana, doctor în medicină, afirmă că este important ca pacienţii, dar şi familiile acestora să înveţe să recunoască simptomele unui accident vascular cerebral (...