Universităţile din Iași sunt în plin proces de selecţie a viitorilor studenţi

Universităţile din Iași sunt în plin proces de selecţie a viitorilor studenţi

Toate universităţile de stat din Iaşi sunt, de luni, în plin proces de selecţie a viitorilor studenţi. Perspectiva este „mai neagră“ decât în alţi ani: numărul absolvenţilor de liceu a scăzut, iar procentul național de promovare a bacalaureatului (63,78%) este cel mai mic din ultimii cinci ani.

Astăzi, 15 iulie a.c., „Cuza”, Medicina şi Agronomia încep admiterea, în contexul în care Politehnica are deja o săptămână de când desfăşoară procedura de depunere a dosarelor, cu aproape 130 de candidaţi deja înscrişi, conform Ziarului de Iași.

Politehnica - TUIASI scoate aproape 4.000 de locuri la licenţă (2.400) şi master (1.600) la buget. Cele mai căutate facultăţi, anul trecut, au fost cea de Automatică şi Calculatoare, de Arhitectură, de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei şi cea de Mecanică. La TUIASI există opţiunea ca studenţii să înscrie online, completând un singur formular pentru toate specializările (taxă sau buget) de la toate cele 11 facultăţi ale Politehnicii ieşene, şi să plătească o singură taxă de admitere.

Pentru sesiunea de anul acesta, Universitatea „Al.I. Cuza” a solicitat aprobarea a 3.500 de locuri la buget şi 2.100 la master. La fel ca celelalte universităţi de stat din Iaşi, înscrierea are loc în perioada 15-20 iulie, iar rezultate vor fi publicate de fiecare facultate în parte până cel târziu pe 23 iulie.

Pentru absolvenţii de liceu, UAIC are în oferta din acest an 79 de specializări, trei dintre acestea fiind noi, în curs de acreditare la Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior. Astfel, Facultatea de Geografie şi Geologie introduce în oferta academică specializarea Geografia turismului (în limba engleză), iar Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice propune specializările Asistenţă socială şi Comunicare şi relaţii publice, ambele la forma de învăţământ cu frecvenţă redusă”, au transmis reprezentanţii universităţii, potrivit Ziarului de Iași.

Potrivit sursei citate, în cazul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“, anul acesta vor fi scoase la concurs 1.500 de locuri în total, şi la licenţă, şi la master, în jur de 1.200 fiind la buget. Anul acesta, la Agronomie, noutatea este la Facultatea de Horticultură, unde a fost acreditată o nouă specializare la licenţă - Biotehnologii agricole, unde studenţii vor învăţa cum se realizează soiuri de plante mai rezistente care permit obţinerea de recolte ce se pot dezvolta pe soluri mai puţin prietenoase sau chiar aride. Candidaţii se pot înscrie în perioada 15-26 iulie, iar pe 26 iulie la Facultatea de Medicină Veterinară va avea loc testul grilă de admitere.

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi organizează înscrierea pentru examenul de admitere tot în intervalul 15-20 iulie, testul grilă urmând a fi susţinut pe 24. Aceştia vor avea 725 de locuri bugetate şi 597 cu taxă în lei, cele mai multe la specializarea Medicină - 300 la buget şi 178 la taxă. Pentru studenţii internaţionali sunt disponibile 624 de locuri, care dacă ar fi să se ocupe integral ar umfla considerabil bugetul universităţii: cu o medie de 5.000 de euro pe an taxa, dacă s-ar ocupa integral locurile, aceşti studenţi străini aduc UMF peste 3 milioane de euro, informează ZdI.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Atenție, părinți! Un adolescent de 17 ani s-a stins din viață fulgerător, medicii l-au resuscitat două ore în zadar!

astăzi, 12:17
880

Un adolescent de 17 ani s-a stins din viață fulgerător, luni noaptea, în jurul orei 22:00.Tragedia s-a petrecut la Pașcani. Adolescentul a ajuns la Spitalul Municipal de Urgență din Pa...

Tribunalul Botoșani invită instituțiile interesate să preia fără plată mijloace fixe sau obiecte de inventar!

astăzi, 11:48
119

Potrivit adresei Tribunalului Botoșani, ”bunurile aprobate pentru casare/declasare nu sunt în stare de funcționare, dar pot fi utilizate ca piese de schimb sau date alte întrebuin...

Șoferi de microbuz amendați drastic, polițiștii au dat jos zeci de pasageri!

astăzi, 11:25
138

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 4 acțiuni punctuale, în cadrul planului de activitate BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu ...