Un proiect de suflet, pentru oameni cu suflet: Elevi și profesori de la "Laurian", "Uniţi sub semnul culturii" cu colegii lor de peste Prut! - FOTO

Un proiect de suflet, pentru oameni cu suflet: Elevi și profesori de la "Laurian", "Uniţi sub semnul culturii" cu colegii lor de peste Prut! - FOTO

Colegiul Naţional "A.T. Laurian" din Botoşani este recunoscut la nivel local, judeţean, naţional şi internaţional pentru meritele deosebite în activitatea didactică, dar, mai cu seamă, în experienţa dobândită în derularea proiectelor.
 
De această dată, la rubrica „Succesul zilei” se încadrează proiectul educativ „Uniţi sub semnul culturii” prilejuit de anul omagial al Centenarului Marii Uniri, desfăşurat în parteneriat cu Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din municipiul Chişinău şi Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi din aceeaşi localitate.

În perioada 19 - 20 aprilie 2018, echipa de proiect a Colegiului  Naţional „A.T.Laurian” - constituită din prof. dr. Prăjinariu Mihaela, prof. Onofrei Ioan, pr. prof. Ţifrea Gabriel, inițiatorul proiectului, prof. Asandului Roxana, prof. Tanasă Gabriela, prof. Grunzac Talida, prof. Coromă Niculina, prof. Rîznic Cristina, prof. Corduneanu Geta, prof. Dediu Magda, prof. Podariu Florica, prof. Herţanu Nicoleta - s-a deplasat la Chişinău, pentru a desfăşura prima activitate propusă. Acestora li s-au alăturat câţiva elevi talentaţi, care au reuşit prin intermediul cântecului şi al portului popular să ajungă aproape de inimile spectatorilor care, cu ochii scăldaţi în lacrimi, au dat mână cu mână într-o horă străbună.
         
La Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, după spusele doamnei director Daniela Vacarciuc, „în aer pluteşte vorba românească, iar cartea e la loc de cinste, omenia domină cugetele și oaspeţii sunt cele mai alese nume ale acestui pământ”. Sunt valori nepreţuite, care s-au confirmat pe toată durata şederii noastre la Chişinău . Am fost profund impresionați de ospitalitatea gazdelor noastre, de patriotismul care-i animă pe tinerii basarabeni și de patosul cu care vorbesc despre Unire.

Ştiind că orice carte e o fereastră deschisă către lumină şi fiind în preajma Zilei Internaţionale a Cărţii, laurienii au donat instituţiei partenere câteva sute de cărţi destinate ciclului liceal. Pe lângă acest dar, dna profesor de arte plastice Talida Grunzac a oferit liceului un tablou sugestiv intitulat „Poem”.

Bucuria noastră a fost dublată şi de faptul că, la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” se află scris la loc de cinste următorul mesaj: „Aici se vorbeşte corect româneşte !” Într-adevăr, atât elevii cât şi profesorii au demonstrat în cadrul următoarei activităţi interactive intitulate „No hate!” că stăpânesc foarte bine limba română, că sunt deschişi, primitori, că pun o parte din sufletul lor în tot ceea ce fac şi că „cel care are inima curată se va simţi fericit.”

Prin intermediul discuţiilor cu profesorii Silvia Strătilă, Nina Şaptefraţi, reprezentanţii ASCOR -  pr. Viorel Cojocaru, slujitor al Bisericii Inimii Tăcute (Biserica pentru surdo-muţi), care ne-a urat „bun venit în cea mai de est parte a României”, Viorica Barişev, Ion Jalbă, Alina Braga, Gheorghe Ghironda - am aflat poveşti de viaţă intersante despre ce înseamnă să fii deportat în Siberia şi să nu renunţi la visurile tale, activităţile misionare desfășurate și pentru deţinuţii din penitenciare, faptele bune făcute la timpul potrivit pentru a prinde rod.

Sunt lecţii care izvorăsc din experienţe de viaţă, sunt oameni frumoşi, care în tot ceea ce fac îl pun pe Dumnezeu, sunt clipe care valorează cât o eternitate.

Acest proiect educațional se desfășoară sub tutela Inspectoratului Școlar Județean Botoșani iar deplasarea la Chișinău a fost posibilă cu sprijinului material oferit de către Parohia „Sf. Ioan Botezătorul” din Botoșani, preot paroh fiind părintele Fercal Petru.

 Vizita de la Chișinău va continua în luna iunie cu activități care, de această dată, vor fi găzduite și organizate de echipa de proiect a laurienilor, când ne dorim să semnăm și o declarație de unire simbolică cu școala parteneră. 

Pr. prof. Gabriel Țifrea    
 

                                                                                    
                                                 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FOTO - Botoșănenii au sărbătorit Unirea la monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza!

astăzi, 13:52
269

Festivitățile dedicate zilei de 24 Ianuarie s-au desfășurat, joi, la monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, în fața sediului Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani. ...

Alertă alimentară: Un tip de file somon afumat, retras de la comercializare dintr-un supermarket

astăzi, 12:35
177

Societatea Negro 2000 SRL procedează joi la retragerea de la comercializare a produsului "File de somon afumat 140g", urmare evidenţierii prezenţei Listeria monocytogenes, a informat joi ...

Statul a decis: Cum poți obține concediu pe un an și bani lunar

astăzi, 11:53
806

Există anumite condiţii care trebuie îndeplinite. Salariaţii, dar şi persoanele care obţin venituri din activităţi independente ori agricole, pot beneficia de un concediu de un an de acom...