Un proiect al Ministerului Educației tulbură apele în sistem. "Sunt lucruri care pot să genereze tensiuni formidabile și chiar un blocaj"

Un proiect al Ministerului Educației tulbură apele în sistem. "Sunt lucruri care pot să genereze tensiuni formidabile și chiar un blocaj"

Un proiect pus în dezbatere de Ministerul Educatiei majorează numărul de ore pe care trebuie să le facă directorii și inspectorii școlari. Creșterea obligației de a preda impusă directorilor de grădinițe va genera blocaje, spune președintele Federației Sindicale Spiru Haret, Marius Nistor.     

Proiectul stabilește obligaţia de predare pe care o au directorii din învățământul preuniversitar și inspectorii școlari. Proiectul fixează la 4 ore pe săptămână norma de predare pentru inspectorii școlari generali adjuncți, de la 2-4 câte sunt prevăzute în prezent, crește norma inspectorilor școlari de specialitate de la 4 la 6 ore pe săptămână.

Nistor susține că “unele lucruri sunt pozitive, adică pot avea posibilitatea directorii să ia mai multe ore în regim de plata cu ora decât luau până în momentul de față, dar pe de altă parte crește și obligația de catedre și cel puțin la nivelul preșcolar va genera o tensiune destul de mare”. 

Sindicalistul spune că problemele vor fi la grădinițe, unde proiectul prevede mărirea de la maximum 4 ore la 10 ore pe săptămână a obligației de activitate la grupa de copii. 

“O directoare de grădiniță gestionează activitatea dintr-o unitate de învățământ unde pot fi 300 de preșcolari. De foarte multe ori, o unitate de învățământ preșcolar are 3 locații; îi cresc obligația de catedră și îi cer în acelați timp să facă inspecții la grupe, să facă activitate managerială, să participe la toate ședințele care sunt ținute de către primării, de către inspectorate. Sunt lucruri care pot să genereze tensiuni formidabile și chiar un blocaj, cel puțin pe partea preșcolară, aici am identificat noi punctul slab”, a declarat pentru HotNews.ro Marius Nistor.  

Acesta a precizat că, în prezent, directoarele din grădinițe au această obligație fixată la maximum 4 ore pe săptămână: “pentru câteva ore s-au identificat soluții, avem directoare care sunt metodiste, desfășoară activitate metodică, sau avem directoare care au studii superioare și atunci puteau să presteze orele respective nu la grupă, ci în unități școlare pentru care au obținut o anumită specializare prin studii. În condițiile în care merg pe 10 ore, nu mai putem avea așa ceva”, susține Nistor. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O femeie a fost rănită din cauza unui șofer imprudent!

astăzi, 16:13
143

O depășire imprudentă a unui șofer în vârstă de 61 de ani a dus la rănirea unei femei și avarierea a două autoturisme. Victima a fost transportată la spital, ea prezentâ...

Mai puțin de jumătate dintre profesorii din Botoșani au obținut note peste 7 la titularizare!

astăzi, 15:07
292

Din cele 407 lucrări corectate la concursul de titularizare de la Botoșani, 330 au primit note de 5 și peste 5 (procent de 81,08%), în timp ce 77 de candidați au avut lucrări cu note sub 5. ...

Român păcălit pe autostradă, în drum spre România. Avertisment pentru toți soferii: "Sunt mână-n mână"

astăzi, 13:36
1207

Românul traversa cu mașina Autostrada A3 din Germania, iar la 35 de kilometri, în apropiere de Passau și de granița cu Austria, i s-a stricat autoturismul.Cei doi bărbați rom&acir...