Un nou succes pentru laurianul Tudor Cardaş!

Un nou succes pentru laurianul Tudor Cardaş!

Tânărul botoşănean ce a cucerit Balcaniada de matematică anul trecut a mai făcut un pas şi în acest an spre performanţele internaţionale. Tudor Cardaş, elevul dintr-a IX -a, mate – info, engleză intensiv, a trecut în ultimele zile şi de probele ce îl califică în lotul restrâns al României pentru Olimpiada Internaţională de Matematică. L-am rugat chiar pe Tudor să ne explice paşii pe care îi presupun aceste loturi şi ne-a rezumat cam aşa: în urma olimpiadei  naţionale 25 de elevi din clasele IX – XII se califică în „lotul lărgit” al României. Dintre aceştia, doar 12 rămân în competiţie, formând aşa numitul „lot restrâns”. „Aceasta a fost etapa derulată săptămâna trecută la Bucureşti, în cadrul căreia am dat două probe de baraj.”, ne-a explicat Tudor, lăsând cu modestie deoparte faptul că probele din lotul României nu ţin cont de vârsta concurenţilor. Astfel încât, cei de a IX-a se confruntă cot la cot cu cei de a XI-a sau a XII – a, subiectele fiind din materia din toţi anii de liceu, mai exact din algebră, geometrie, teoria numerelor şi combinatorică.    

Calificările nu se opresc aici, ci, la sfârşitul lui mai, cei 12 vor fi din nou testaţi pentru ca doar 6 să rămână în final în lotul României ce va reprezenta ţara în competiţia internaţională a matematicienilor. 

Tudor este bucuros şi de faptul că, fiind doar în clasa a IX -a şi reuşind locul I la naţională, a fost „premiat” cu participarea la Olimpiada Internaţională Pluridisciplinara Tuymaada, care va avea loc în luna iulie la Yakutsk în Federaţia Rusă, competiţie pe care, dacă e să ne luăm după emoţiile din glasul său, o aşteaptă cu mare interes. Coordonat de profesorul Liliana Tomiţă, Tudor Darius Cardaş este o mândrie pentru întreaga familie a Laurianului, mama sa fiind tot profesor al colegiului naţional. 

Întrebat pe cine alege să-l însoţească în aceste competiţii, laurianul răspunde, ca şi cum e de la sine înţeles, că „singur”, uneori mergând împreună cu Ştefan Bălăucă, olmpicul celuilalt colegiu de prestigiu din judeţ. La provocarea reporterului dacă Ştefan îi împărtăşeşte lui Tudor din experinţa sa mai cuprinzătoare în competiţiile de acest nivel, Tudor a răspuns: „Sigur că da. Ştefan este în clasa a XII-a, are mai multă experienţă decât mine. Doar că el se axează mai mult pe fizică, în timp ce eu pe matematică”. Zâmbetul din colţul gurii ne-a arătat că Tudor este bucuros de modul în care Cel de Sus a împărţit talentele celor doi botoşăneni de frunte.  (comunicat de presa)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani - Dinamo 2-1! Meci nebun pe Stadionul Municipal

Marţi, 23 Aprilie 2024
471

Dinamo a primit un penalty, după o fază la care Țigănașu și-a spart capul. Mai apoi, Abdllah a ratat penalty-ul. Bogdan Andone a protestat vehement, și a fost eliminat.Ulterior, Dinamo a ma...

Proiect USR înaintat Senatului: Absolvenții de liceu care au promovat bacalaureatul ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe!

Marţi, 23 Aprilie 2024
63

Absolvenții de liceu care au promovat examenul național de Bacalaureat ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe, potrivit unui proiect depus la Senatul României de către U...

Polițiștii rutieri au verificat respectarea traseelor de deplasare stabilite pentru autovehiculele ”Școală”!

Marţi, 23 Aprilie 2024
80

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat luni, 22 aprilie 2024, o acțiune pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul rutier de către instructorii autorizați din cadrul ș...