Teodorovici vrea WC container de 10.000 de euro bucata pentru școlile cu toatela în curte. De câte containere ar fi nevoie la Botoșani!

Teodorovici vrea WC container de 10.000 de euro bucata pentru școlile cu toatela în curte. De câte containere ar fi nevoie la Botoșani!

Autoritățile susțin că au mai rămas doar 1460 de școli cu toaleta în curte, care nu au apă curentă sau canalizare, ori nici una nici alta și care nu pot primi din aceste motive autorizație sanitară. Ministrul Finanțelor, Eurgen Teodorovici, a declarat la Antena3 că va lansa imediat un proiect prin care vor fi alocați câte 10 mii de euro către fiecare primărie de localitate în care există o astfel de școală, pentru achiziția de containere WC.

“Pot să vă spun că sunt încă 1.400 şi ceva de şcoli care sunt în această situaţie neplăcută (n.r. cu WC în curte). Până la final de an este obligatoriu ca toate aceste şcoli să nu mai aibă această situaţie. Şi cum? Se vor aloca, am făcut un program care se lansează imediat. Undeva la 10.000 de euro va veni pe fiecare şcoală pentru a pune lângă şcoala respectivă acele containere moderne care sunt prevăzute cu partea de baie.

Primăria care are grijă de şcoală va avea această sumă. Vom impune acel format tip să nu ne trezim cu fel de fel de astfel de achiziţii. Lipit de şcoală, facem racordul necesar fie la reţea de apă, canalizare, dacă are, dacă nu fosă, şi, desigur, un pasaj prin care copiii trebuie să treacă. Dacă este o şcoală veche undeva într-o comună, nu poţi să spargi zidul. Faci un pasaj de trecere pentru ca acel copil care iese să nu fie plouat, să stea în frig.

Până la final de an aceste 1.400 de şcoli în acest fel pot toate să fie într-o situaţie corectă“, a explicat Teodorovici.

Potrivit Edupedu.ro, programul a mai fost anunțat și de ministrul Eucației, Ecaterina Andronescu, tot la Antena3. Aceasta a declarat pe 5 februarie că ar fi vorba despre 70 de milioane de lei. Pentru cele 1.460 de școli, media ar fi la 49.000 de lei, deci puțin peste 10.000 de euro de școală.

Potrivit ministrului, cele mai multe astfel de școli sunt în zona Moldovei, unde “sunt și copii mai mulți în școală datorită natalității mai ridicate”. Andronescu spune că are de gând să condiționeze acești bani în buget pentru acest tip de achiziție, atunci când o să vireze fondurile către primării. Asta pentru ca primarii să nu poata cheltui banii pe altceva.

În urmă cu un an, pe 24 ianuarie 2018, fostul ministrul Liviu Marian Pop publica o listă cu școlile care au toaletă în curte. Numărul acestora era de 2.418. 

În județul Botoșani, potrivit situației prezentate de fostul ministru, 207 unități școlare figurau în 2018 ca având grupuri sanitare în exterior. Județul se afla - din acest punct de vedere - pe locul trei, la egalitate cu județul Iași, după Vaslui (389) și Suceava (219).

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Strigătul disperat al unui botoșănean care vrea să își salveze copilul. ”Atunci am descoperit inflamația de pe cerebel…”

astăzi, 12:46
113

”Pe 1 ianuarie fiind la Botoșani în vizită la părinții mei, ne-am internat la spital acolo, unde a stat o săptămână făcându-i-se diferite investigații cu rezultatele a...

Șoferii ar putea fi amendați pe baza filmărilor făcute de alți șoferi. Există o singură condiție!

astăzi, 11:50
99

Un proiect de ordonanță prevede că imaginile surprinse astfel pot fi trimise polițiștilor, iar în baza lor, s-ar putea da amenzi. Asta ar putea contribui la reducerea numarului de accidente...

Patru ani de închisoare după ce a tâlhărit o studentă în centrul Sucevei, bărbatul a fost prins în Botoșani!

astăzi, 11:08
55

Un bărbat în vârstă de 35 de ani, din Republica Moldova, aflat în arest preventiv din luna ianuarie a acestui an pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie calificată, un f...