Sindicalistii din Educatie vor sa fie "luati in seama" ca medicii: In realitate, stiti foarte bine ca noi ii producem pe cei din Sanatate

Sindicalistii din Educatie vor sa fie "luati in seama" ca medicii: In realitate, stiti foarte bine ca noi ii producem pe cei din Sanatate

Liderii sindicatelor din Educatie au declarat, joi, dupa discutiile pe proiectul Legii salarizarii unitare, ca trebuie sa se mai lucreze la grilele de salarizare, dar este foarte bine ca si angajatii din invatamant vor primi un voucher de vacanta si doua salarii minime pe economie care inseamna bani pentru hrana, iar gradatiile de merit ar putea fi acordate unui numar mai mare de persoane.

Sindicalistii din Educatie sustin ca, daca nu vor fi luati in seama si ei la fel ca cei din Sanatate, inseamna ca nu si-au atins telul.

Presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret", Marius Nistor, a precizat ca sporurile se vor acorda de doua ori pe an, la inceput de an si la sfarsit sau in fiecare luna, arata News.ro.

Intrebat daca problema deficitului de personal a fost luata in calcul la negocierile de la Ministerul Muncii, Marius Nistor a spus ca discutia de joi nu a vizat acest aspect.

"Este adevarat ca este o problema in sistem, avem aproximativ 5.000 de necalificati in acest moment, din cauza faptului ca salariile sunt foarte mici. Speram ca prin noua grila, care se va aplica pana in 2021, aceste salarii sa creasca undeva spre 3.500 de lei, chiar mai mult", a precizat liderul Federatiei "Spriu Haret".

La randul sau, liderul Federatiei "Alma Mater", Anton Hadar, a declarat ca angajatii din invatamantul superior vor o pozitie cat mai buna in grila de salarizare.

Liderul sindical a precizat ca ar trebui sa existe si un spor de performanta academica, acordat celor care fac cu adevarat performanta, care publica materiale in reviste de importanta internationala, astfel incat sa existe un stimulent pentru aceia care produc rezultate foarte bune in universitati.

"Cam in jur de 10-15 procente sa fie acest spor, pentru vreo 20 % dintre colegii nostri. Ne-a multumit faptul ca asistentul universitar a fost ridicat consistent in schema, spre 3.000 de lei, de la 2.300, dar 3.000 de lei insemnand debutant. Cred ca doamna ministru a inteles dorinta noastra de a avea salarii mari la inceput de cariera, pentru a putea atrage cat mai multi tineri in invatamantul superior romanesc", a adaugat Hadar.

El a precizat ca este foarte multumit ca se vor da vouchere de vacanta, un salariu minim in mana si norma de hrana, 3.000 de lei pe an, incepand de anul viitor.

"Daca nu vom ajunge sa fim luati si noi in seama, cei din invatamantul superior, ca si cei din Sanatate, pentru ca in realitate, stiti foarte bine ca noi ii producem pe cei din Sanatate, inseamna ca nu ne-am atins telul. Pentru ca altfel nu vor mai veni in invatamantul superior tineri si poate vor prefera sa ramana in medicina, sa se faca doar medici. Or, avem nevoie si de persoane care sa instruiasca medicii", a mai spus Hadar.

Presedintele Federatiei Sindicale Libere din Invatamant (FSLI), Simion Hancescu, a scos in evidenta ca acest proiect de lege este mai bun fata de cel facut de tehnocrati.

"In momentul de fata fondul de salarii e undeva la 11 miliarde, trebuie vazut in final daca va fi o crestere de 56%, asa cum se pare, este evident ca sunt aproximativ 6 miliarde de lei in plus, pana undeva la 17 miliarde pana in 2021, dar daca vreti, ca si comparatie, va reamintesc faptul ca in proiectul legii salarizarii, facut de tehnocrati, era prognozata o crestere a salariului de 33% pana in 2022. Oricum, este un progres, fata de ce s-a intamplat anul trecut", a spus Hancescu, citat de Agerpres.

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a declarat dupa intalnirea cu sindicatele din Educatie, ca deocamdata nu exista o concluzie in urma negocierilor, pentru ca s-a stabilit sa continue discutiile si saptamana viitoare.

Discutiile privind proiectul Legii salarizarii unitare au inceput luni, primii care au fost la negocieri fiind sindicalistii din aparare si ordine publica. Negocierile au continuat marti cu sindicatele din Sanatate, iar dupa discutiile care au avut loc joi cu sindicalistii din Educatie, vineri vor merge la Ministerul Muncii reprezentantii institutiilor si federatiile din Cultura.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Sâmbătă și duminică: Două biserici din județul Botoșani vor fi sfințite de către IPS Teofan!

Vineri, 22 Septembrie 2017
1553

Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, va sfinţi sâmbătă, 23 septembrie 2017, Biserica "Sfinţii Arhangheli Mihail şi...

VIDEO - Emoționant! Un câine a așteptat ore în șir, în fața unui spital din Iași, întoarcerea stăpânului grav bolnav!

Vineri, 22 Septembrie 2017
2672

Ȋn spitalele de pediatrie și în maternități sunt zeci de copii abandonați de mamele lor. Ȋn alte spitale din toată țara, zac uitați bătrâni bolnavi, pe care familiile lor nici m...

Comunicat PSD: Senatorul Lucian Trufin: "Județul Botoșani este pe primul loc loc în clasamentul solicitărilor de subvenții"

Vineri, 22 Septembrie 2017
199

Agenția de Plăti și Intervenții în Agricultură a confirmat, după autorizarea la plată a cererilor pentru ajutorul exceptional, faptul că județul Botoșani este pe primul loc loc î...