Seminarul Teologic Botoşani marchează cu sobrietate funebră decesului regelui Mihai I - FOTO

Seminarul Teologic Botoşani marchează cu sobrietate funebră decesului regelui Mihai I - FOTO
În dimineaţa zilei de vineri, 15 decembrie, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Sf. Gheorghe" din Botoşani, ca în fiecare vineri dealtfel, s-a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie cu participarea unui număr foarte mare de elevi. Ceea ce a făcut ca această Liturghie să fie una cu totul aparte a fost rugăciunea pornită din sufletele curate ale atâtor tineri şi îndreptată către Bunul Dumnezeu pentru odihna şi iertarea sufletului Majestăţii Sale, Regele Mihai I. 
 
Cu această ocazie s-a remarcat faptul că elevii anilor terminali se constituie în modele şi exemple de urmat pentru colegii lor mai mici.

Concret, răspunsurile şi cântările la strană au fost oferite de corul fetelor din clasa a XII-a B, profil Patrimoniu, care au impresionat prin armonie şi nuanţe, dar mai cu seamă prin evlavie şi trăire. Colegii lor de la clasa de Pastorală au participat la slujbă intrând în Sfântul altar şi, fiind de ajutor preotului slujitor, au avut parte în acelaşi timp,  de o lecţie de practică liturgică.

Iată ce declară doi dintre elevii eminenţi ai celor două colective:

„Bucuria de a cânta la lumina lumânării ne copleşeşte de fiecare dată când avem ocazia de a da răspunsurile la Sfânta Liturghie, ceea ce aduce în sufletele şi-n vieţile noastre o stare de linişte sufletească, atât de căutată şi dorită de mulţi alţi tineri de azi. Emoţiile şi trăirile pe care ni le aduce cântarea în comun şi în comuniune colegială în stranăsunt de mare intensitate şi, înainte de a se termina slujba,  ne fac deja chemare cu nerăbdare către următoarele slujbe sfinte.” (Ecaterina Dumitraş).

„La invitaţia părintelui Andrei am participat alături de colegii mei la Sfânta Liturghie, însă de această dată, alături de slujitor în Altar, ca martori ai prefacerii Sfintelor Daruri. În acest frumos moment, am simţit o libertate lăuntrică şi capacitatea de a fi mai iertători. Rugăciunea Anaforalei ne-a introdus în lucrarea mântuirii în care Hristos ne curăţeşte cu scump Sângele Său. Deci, singura şi adevărata libertate este „roada eliberării”în şi prin Hristos.” (Cosmin Melinte).

Sfânta Liturghie a fost urmată de un Parastas pentru sufletul Regelui adormit în Domnul şi de un cuvânt de învăţătură adresat mulţimii prezente: "Părinţii noştri au crescut într-o perioadă de dezinformare şi de denigrare nedreaptă  la adresa regelui şi a monarhiei pe care el o reprezintă. Acum nu alegem calea facilă a oferirii de informaţii de-a gata care să vă convingă pe voi de credinţa, loialitatea şi nedreptăţirea familiei regale a României, ci vă îndemn să căutaţi şi să citiţi, să întrebaţi şi să vă elucidaţi în cele cu privire la istoria jertfelnică a poporului nostru. Dacă vom înţelege unde s-a greşit, nu vom putea să întoarcem timpul înapoi, însă poate măcar vom învăţa ceva şi nu se vor mai repeta aceste gafe istorice. Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească între prietenii şi casnicii Săi!“
 
Momentele acestea şi zilele decretate a fi doliu naţional au fost marcate în cadrul Seminarului şi de o conferinţă cu tema: Mărturisitori de ieri şi de azi, susţinută de Părintele Arhimandrit şi Exarh Ioan Harpa, stareţul Mănăstirii Popouţi. La această întâlnire de suflet şi duhovnicească au participat toţi elevii şcolii noastre copleşind conferenţiarul cu întrebări şi lămuriri despre rege şi monarhie. Atât la parastas cât şi la conferinţă au fost prezenţi: părintele director pr. prof. dr. Daniel Dascălu, părinţi profesori, domni şi doamne profesoare. Cu toţii muncesc se pare cu timp şi fără timp la zidirea unei tinere generaţii educate, civilizate şi  credincioase familiei, ţării şi Bisericii.
 
Activităţilor cultice şi culturale desfăşurate zilele acestea la Seminarul Teologic din Botoşani şi deja menţionate, li se adaugă cele specifice apropierii Sărbătorilor Sfinte ale Familiei (Crăciunul, Anul Nou şi Boboteaza). Perioada aceasta este una plină de concerte, caritate şi multă iubire împărtăşită celor dragi sau în nevoi. 
 
Primească şi răsplătească Bunuţul fiecăruia după inima şi dragostea lui! 

Preot Andrei Anuşca
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Clipe de groază pentru un copil de 10 ani: Trimis la Iași în stare gravă, cu mâna strivită de un utilaj!

astăzi, 16:29
425

Băiatul crește alături de o rudă a sa, el fiind născut în Italia. Pentru că părinții sunt de mult timp în divorț, copilul locuiește lângă ruda sa care i-a devenit adevărata familie. ...

Trei volume dedicate Centenarului vor fi lansate la Biblioteca Județeană "Mihai Eminescu" Botoșani

astăzi, 15:52
47

Biblioteca Județeană "Gh. Asachi" Iași a finalizat cele trei proiecte editoriale propuse și aprobate pentru finanțare de Ministerul Culturii și Identității Naționale, prin Prog...

Jandarmeria Botoșani: Precizări privind declararea prealabilă a adunărilor publice

astăzi, 15:23
100

În data de 15 octombrie a.c., Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a admis recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Bucure...