Salariile profesorilor cu definitivat, blamate de sindicaliștii din educație

Cadrele didactice care promovează examenul de definitivare în învățământ nu se bucură și de o salarizare pe măsura pregătirii profesionale. 

Salariile profesorilor cu definitivat, blamate de sindicaliștii din educație

Președintele Ligii Sindicatelor din Învățământ Botoșani, Liviu Axinte, susține că sumele pe care le primesc în plus la salariu profesorii care iau definitivatul sunt nesemnificative, fiind vorba de doar câțiva lei.

Nici proiectul legii unice a salarizării nu vine cu vești îmbucurătoare din acest punct de vedere.

"Promovarea examenului de definitivat ar trebui să fie însoțită de o creștere substanțială a salariului. Așa cum este astăzi vorbim de o diferență de 5 sau 10 lei. Faptul că promovezi definitivatul ar trebui să fie compensată de exemplu cu 200 de lei, pentru că dobândești calitatea de profesor definitiv. Un profesor debutant are un salariu brut de 2.045 lei, ia în mână 1.450 de lei,  în timp ce un  profesor definitiv are 2.055 lei, este o diferență de 10 lei. Prin proiectul legii salarizării un profesor debutant va avea 4.098 lei brut în 2022 și o creștere de 50 de lei la profesor cu definitivat 4.144 de lei", a precizat Liviu Axinte.

Acesta susține că este o diferență prea mică de salarizare și între profesorul necalificat și profesorul debutant calificat, în proiectul legii salarizării.  

"Nu pot să îi dau 4.098 lei la calificat și 4.000 la necalificat. Ce anume îl face pe acel individ care vrea să vină în învățământ să lucreze ca profesor să mai facă facultate, nu ar fi bine să rămână cu liceul?", a mai spus liderul LSI. 

 

 

Spune-ne opinia ta