Salarii plătite cu întârziere în învățământ
BOTOSANI

Sute de cadre didactice din județul Botoșani vor primi în luna decembrie salariile cu întârziere. În unele unități administrativ-teritoriale bugetele locale încă nu au fost rectificate, motiv pentru care nu se pot face plățile.

Salarii plătite cu întârziere în învățământ

Salariile angajaților din sistemul de învățământ din unele localități din județul Botoșani vor fi plătite cu întârziere, susține Liviu Axinte, președintele Ligii Sindicatelor din Învățământ.

Acest lucru este cauzat de faptul că încă nu au fost rectificate bugetele locale ale primăriilor, ca urmare a rectificării bugetare ce a fost făcută în urmă cu câteva zile de către Guvern.

În unele unități de învățământ, drepturile salariale trebuiau plătite încă de la începutul acestei săptămâni, dar nu s-a întâmplat acest lucru.

"Avem situații în care, în afară de drepturile salariale care nu puteau fi acoperite din bugetul alocat școlilor, în mai multe unități teritoriale avem și situații de rămânere în urmă la decontarea navetei, lucru cauzat de aceeași problemă: lipsa bugetului sau buget insuficient alocat. În perioada aceasta, dacă s-a întîrziat cu rectificarea, o parte din drepturile salariale care sunt planificate la plată pe 5-6 decembrie se decalează probabil spre sfârșitul săptămânii sau începutul săptămânii viitoare, strâns legat de faptul că nu se pot face plăți până nu va fi hotărârea Consiliului Local pe fiecare unitate administrativ-teritorială, pentru rectificarea bugetului, ca urmare a rectificării bugetului național și atunci se vor putea face plățile", a declarat Liviu Axinte.

Liderul LSI susține că la nivelul municipiului Botoșani nu ar trebui să fie probleme, în condițiile în care bugetul local a fost rectificat în ședința de Consiliu Local de marți.

"Cred că, la nivelul municipiului Botoșani, având în vedere că a fost ședința de Consiliu Local, și fiind în plată între 9 și 14 decembrie, nu ar mai trebui să fie vreo problemă, în schimb în alte localități unde era programată plata pe 5 sau 6 decembrie, dacă nu a avut loc ședința de Consiliu Local, nu are cum să se facă plata săptămâna aceasta. Statele sunt făcute, trebuie să se dea OK din partea Trezoreriei să se facă viramentul", a mai precizat Liviu Axinte.

La rectificarea bugetară făcută la nivel național nu s-au alocat sume cu destinație specială prin Ministerul Educației pentru plata dobânzilor la hotărârile judecătorești, deși din teritoriu s-au cerut situații legate de sumele necesare.

 

 

Spune-ne opinia ta