Românii din diaspora primesc 3.705 locuri fără taxă în facultățile din țară

În învățământul superior au fost alocate 3.705 locuri (studii de licență) pentru românii din diaspora, locuri pentru care nu se plătesc taxe de școlarizare. În plus, 1.890 dintre tinerii admiși pe aceste locuri vor primi și burse.

Românii din diaspora primesc 3.705 locuri fără taxă în facultățile din țară

Ministerul Educației a modificat metodologia de înscriere a persoanelor din diaspora în învățământul preuniversitar și universitar din România, pentru a simplifica întreaga procedură.

Noutățile metodologiei de înscriere în învățământul superior:
-concursul de admitere la studii universitare de licență a românilor de pretutindeni se va realiza de către universități, pe locurile alocate românilor de pretutindeni, pe baza concursului de dosare și a criteriilor stabilite de facultăți pentru anul universitar 2017 – 2018
-candidații pot aplica pentru un număr nelimitat de universități, domenii și specializări, situație restricționată în anii anteriori la un singur domeniu și cel mult trei instituții de învățământ superior
-dosarele de candidatură se pot depune și electronic (pe o adresă de e-mail stabilită de instituția de învățământ superior), prin poștă (pe adresa universităților), la târgurile educaţionale organizate pe teritoriul Republicii Moldova.
-tinerii din Republica Moldova pot trimite dosarele pe e-mail (dosarerepmold@edu.gov.ro), la Ministerul Educației Naționale -candidații din diaspora au la dispoziție adresa dosarerompret@edu.gov.ro sau misiunile diplomatice ale României din țările învecinate/străinătate, care vor transmite dosarele la minister și de aici mai departe la instituțiile de învățământ superior dorite.

Pe aceleași adrese pot fi solicitate și detalii suplimentare sau clarificări privind procedurile de școlarizare a românilor de pretutindeni în învățământul de stat din România.

Pentru studii de master și rezidențiat au fost aprobate 2.000 de locuri:
-1000 de locuri fără plata taxelor de școlarizare, cu bursă și 1.000 de locuri fără plata taxelor de școlarizare, fără bursă.

Pentru studii de doctorat, Ministerul Educației acordă 170 de locuri, din care 50 de locuri fără plata taxelor de școlarizare, cu bursă și 120 locuri fără plata taxelor de școlarizare, fără bursă.

Locurile alocate pentru 2017 – 2018 românilor din diaspora
-3.705 locuri pentru studii de licență (1.890 de locuri fără plata taxelor de școlarizare, cu bursă și 1.815 locuri fără plata taxelor de școlarizare, fără bursă)
2.000 de locuri pentru studii de master și rezidențiat (1.000 de locuri fără plata taxelor de școlarizare, cu bursă și 1.000 de locuri fără plata taxelor de școlarizare, fără bursă)
170 de locuri pentru studii de doctorat (50 de locuri fără plata taxelor de școlarizare, cu bursă și 120 locuri fără plata taxelor de școlarizare, fără bursă).

Sursa: Cursdeguvernare.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
611

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
459

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2999

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...