"Ziua Ștafetei" în Botoșani. Elevii iau locul adulților pentru o zi și încearcă profesia la care doar visau

"Ziua Ștafetei" în Botoșani. Elevii iau locul adulților pentru o zi și încearcă profesia la care doar visau

În perioada 20-27 noiembrie 2017, pentru a marca Ziua Internațională a Drepturilor Copiilor, Liceul de Artă "Ștefan Luchian" Botoşani participă la cea de-a V-a ediție a campaniei Ziua Ștafetei, o campanie-eveniment iniţiată de către Fundația Terre des homes și implementată la nivel național, în cadrul căreia adulții predau ştafeta unor copii și tineri dornici să înveţe meseriile pe care aceşti adulţi le practică în mod responsabil. 

Sub umbrela campaniei naționale, elevii de la Liceul de Artă ”Ștefan Luchian” din Botoșani vor fi sprijiniți să devină, pentru o zi, artiști instrumentiști, arhitecți, artiști plastici, graficieni, fotografi, avocați, asistenți medicali, polițiști, psihologi, medici veterinari  etc.

Drepturile copiilor și tinerilor de a participa la luarea deciziilor în ceea ce le privește viitorul, de a-și exprima propriile opinii și de a fi ascultați de către adulți sunt câteva dintre drepturile lor fundamentale, recunoscute la nivel internațional prin Convenția ONU cu privire la drepturile copiilor, semnată în 20 Noiembrie 1989 și ratificată în România prin Legea nr. 18/1990, la 28 septembrie 1990. 

În semn de recunoaștere a acestor drepturi, în luna Noiembrie a fiecărui an (începând din 2012), Fundația Terre des hommes desfășoară campania Ziua Ștafetei – Acum decid eu! (www.ziuastafetei.ro), campanie în cadrul căreia copii și tineri din întreaga țară sunt sprijiniți de adulți să-și afirme aspirațiile pentru viitor și să încerce, pentru o zi, profesiile la care visează. 

Conducerea Liceului de Artă ”Ștefan Luchian” Botoșani, alături de echipa de profesori de cultură generală, profesori de specialitate, în colaborare cu  psihologul școlar și cu  părinții, au selectat 40 elevi de liceu, care vor prelua ștafeta profesiilor de artist instrumentist, artist plastic, architect, psiholog, polițist, medic veterinar, informatician   etc. , mergând la sediul Filarmonicii de Stat Botoșani, la Tribunal, la Inspectoratul Județean de Poliție, la IC Computers din Cătămărăști, la Teatrul „Mihai Eminescu”, la Clinica veterinară „Vasi-Vet” și la alte instituții din Botoşani, în perioada 20-28 noiembrie 2017.

În cadrul unei activități de predare-preluare a ștafetei, specialiștii delegați de instituțiile de mai sus le vor prezenta copiilor și tinerilor în ce constau sarcinile lor de zi cu zi, oferindu-le totodată șansa de a participa în mod activ la practicarea acestora.

 În urma primelor zile ale desfăşurării campaniei, redăm câteva impresii: 

„Am avut foarte multe lucruri de învăţat, aceste lucruri fiind interesante şi totodată fascinante. Am cunoscut oameni minunaţi, am învăţat cum e să fii responsabil, adulţii cu care am colaborat fiind mult mai responsabili faţa de cum suntem noi, elevii”

 „A fost o experienţă plăcută, nu mă aşteptam să fie aşa frumos, dar, în acelaşi timp, greu. Este o meserie destul de grea cea de medic veterinar, dar, dacă îţi place să faci asta, devine uşor. Nu s-a schimbat părerea pe care o aveam despre această meserie, întotdeauna mi-a plăcut, având în vedere faptul că dintotdeauna mi-am dorit să o practic, în viitor”.

 „Prin  intermediul acestei activităţi, am putut să obţin mai multe informaţii şi mi s-au dezvăluit mai multe secrete privind viaţa de actor şi nu regret ca am optat pentru această meserie. Am avut în sfârşit ocazia să discut cu actorii şi sunt mult mai hotarâtă în ceea ce priveşte viitorul meu”.

 La activități vor mai participa și părinții copiilor, în calitate de însoțitori. În opinia acestora, campania este una de succes, necesară în contextul actual, utilă şi interesantă.

„Pentru noi, adulții, participarea copiilor și tinerilor la viața comunității trebuie să devină o prioritate, deoarece ei formează generația de mâine, iar societatea pe care o construim azi va fi realitatea lor de mai târziu – este drept și natural să le oferim șansa de a participa în deciziile și acțiunile care-i vor afecta direct, iar Ziua Ștafetei e menită să ne reamintească despre acest lucru”, afirmă Kirsten Theuns, delegatul național al Fundației Terre des hommes. 

(Mihaela Arhip, responsabil Comisia pentru promovarea imaginii Liceului de Artă "Ştefan Luchian", Botoşani)

(Meda Maţoschi, psiholog şcolar, Liceul de Artă "Ştefan Luchian", Botoşani)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Parlamentul a votat proiectul de lege USR: câinii-ghizi își pot însoți stăpânii nevăzători oriunde!

astăzi, 12:46
11

 Proiectul a fost adoptat marți de Parlament și mai este nevoie doar de promulgare de către președintele Klaus Iohannis pentru ca măsurile să se aplice, potrivit g4media.ro„Filoso...

Triplă aniversare la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani în cursul săptămânii viitoare! (foto)

astăzi, 12:13
16

În fiecare an, data de 23 aprilie este o zi specială pentru Municipiul Botoșani. Patronul spiritual al orașului, Sfântul Gheorghe - Purtătorul de biruință este sărbătorit în ...

Sucevean sancționat la Botoșani cu 2.000 de lei și material lemnos confiscat!

astăzi, 11:08
27

În cursul zilei de joi,18 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au  oprit pentru control, pe drumul public din comuna Tudora, o autout...