"Până la sfârșitul anului 2017, trebuie să avem o nouă lege a educației naționale!" Noutăți la Bac și la admiterea în liceu!

Vom avea o noua Lege a Educatiei pana la finalul acestui an. Au anuntat acest lucru atat noul ministru al Educatiei, Pavel Nastase, cat si primul ministru Sorin Grindeanu. Ce s-ar putea schimba? Admiterea la liceu, dar si la facultate, Bacalaureatul diferentiat si numirea directorilor in scoli.

"Până la sfârșitul anului 2017, trebuie să avem o nouă lege a educației naționale!" Noutăți la Bac și la admiterea în liceu!

"In cadrul dezbaterii din Parlament se vor discuta mai multe propuneri, care inseamna doua sau trei tipuri de bacalaureat. Deja avem peste un milion de elevi fara examen de bacalaureat in ultimii zece ani", a explicat si Liviu Pop, secretar de stat in Ministerul Educatiei (de ieri și parlamentar).

"Conform Programului de guvernare, pana la sfarsitul anului 2017, trebuie sa avem o noua lege a educatiei nationale. in acest context, Consiliul National al Rectorilor si alte consortii universitare vor fi invitate la un dialog pe aceasta tema si in acelasi timp comisiile parlamentare de educatie din Parlamentul Romaniei care sunt abilitate sa produca aceasta lege. Deci, impreuna cu Parlamentul si impreuna cu aceste consilii si consortii vom demara acest proces de a crea o noua lege a Educatiei Nationale care are ca termen, asa cum spuneam, sfarsitul acestui an", a declarat Pavel Nastase, Ministrul Educatiei, citat de portalinvatamant.ro.

"Am vorbit de ceea ce isi doreste domnul ministru si anume ca in viitorul apropiat sa vina cu un proiect de lege nou al educatiei. Am vorbit de infrastructura pentru ca avem 2000 de scoli fara autorizatie de functionare. Avem banii. E prioritate 0", a spus prim-ministrul, dup? discutia cu ministrul Educatiei.
 
Sindicatele sunt de acord cu elaborarea unei noi legi a educatiei, una care sa fie intr-adevar un rezultat al dezbaterii publice. Marius Nistor, presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie Spiru Haret: "Va spun foarte clar ca avem nevoie de un pachet legislativ nou. Avem nevoie de o lege a educatiei, avem nevoie de un statut al cadrelor didactice, exact asa cum a existat initial, cand aveam Legea invatamantului si statutul personalului didactic din invatamantul preuniversitar si universitar. in momentul de fata, avem o lege care nu este rezultatul unor dezbateri publice, o lege care a suportat zeci de modificari de la aparitia ei, o lege care a fost asumata. Deci, o lege care, clar, nu este ceea ce astepta sistemul."
 
S-ar putea schimba admiterea la liceu, dar si la facultate, bacalaureatul ar putea fi diferentiat, in functie de nivelul de pregatire al fiecarui elev, iar invatamantul profesional ar putea fi reorganizat, pentru a deveni cat mai eficient. Se mai doreste eliminarea numirilor politice in scoli si a imixtiunii angajatiilor Consiliilor Judetene in evaluarea directorilor.
 
In privinta bacalaureatului, au existat mai multe propuneri, in ultimii ani, pentru a se introduce forme diferite ale examenului final, astfel incat sa li se dea cat mai multor absolventi sansa de a avea o cariera profesionala. Rezultatele foarte proaste la bacalaureat, cu promovabilitate de circa 60%, a dus la concluzia ca un singur bacalaureat national afecteaza atat sistemul de Educatie, cat si economia nationala, iar elevilor ar trebui sa li se dea sansa de a promova si alte forme ale examenului final, fie unul profesional, fie vocational sau tehnologic.
 
"In cadrul dezbaterii din Parlament se vor discuta mai multe propuneri, care inseamna doua sau trei tipuri de bacalaureat. Deja avem peste un milion de elevi fara examen de bacalaureat in ultimii zece ani", spune Liviu Pop.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
611

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
459

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2999

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...