"O forţă de muncă de care statul român îşi bate joc". De ce părăsesc absolvenții de liceu România!

Anul trecut, doar 116.000 din absolvenţii promoţiei 2017 s-au înscris pentru a susţine examenul de Bacalaureat din cei 200.000 de elevi care au terminat clasa a XII-a.

"O forţă de muncă de care statul român îşi bate joc". De ce părăsesc absolvenții de liceu România!

Emigrarea, plecarea la muncă în străinătate reprezintă o opțiune principală pentru tinerii absolvenți de liceu din România care nu susțin sau pică examenul de Bacalaureat la sfârșitul celor douăsprezece clase.

Printre motivele care-i determină pe liceeni să nu se înscrie la examenul maturităţii se numără frica de eşec, sărăcia şi dorinţa de a nu-şi continua studiile.

„Ştim foarte bine situaţia care există în România cu privire la gradul ridicat de sărăcie, în special în mediul rural. Foarte mulţi tineri din mediul rural au acest risc, de a nu absolvi liceul din cauza sărăciei. Mulţi nu se înscriu la Bacalaureat din cauza că nu au bani pentru meditaţii şi le este frică de un eşec. (…) Unii simt constrângeri din partea familiei să-şi câştige existenţa cât mai repede, iar astfel mulţi renunţă la a se înscrie pentru a susţine Bacalaureatul”, a precizat pentru Mediafax, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Ioana Băltăreţu.

Preşedintele Coaliţiei pentru Educaţie, Daniela Vişoianu, susţine că o parte dintre aceşti tineri pleacă peste hotare, iar acolo viitorul lor este incert.

„Unii dintre aceştia se vor înscrie la şomaj, atâta timp cât va exista, iar alţii vor rămâne în familie devenind o presiune, pentru că trebuie cheltuieli pentru întreţinere. Unii dintre ei vor pleca să muncească în străinătate, cel puţin în sezonul de construcţii. Există posibilitatea ca unii să devină delicvenţi, să aibă practici nesănătoase. (…) Sunt o forţă de muncă de care statul îşi bate joc pentru că nici nu i-a educat, nici nu i-a calificat şi reprezintă un potenţial de creştere ratat a României”, a spus Daniela Vişoianu.

Specialiştii sunt de părere că motivul pentru care aceşti tineri ajung să nu aibă o diplomă de Bacalaureat este sistemul neperformant din România.

„Mulţi elevi cred că este mult mai important să faci bani, nu contează cum şi în ce fel, decât să mergi la şcoală. (…) Sistemul nostru educaţional nu este centrat pe nevoile noastre majore, încă ne lăudăm cu un sistem educaţional formal, în condiţiile în care 40% din elevi sunt analfabeţi. Abandonul sesiunii de Bac este un punct final a unei traiectorii care a fost sortite eşecului. România are cel mai neperformant sistem educaţional din Uniunea Europeană, suntem pe ultimul loc”, a spus sociologul Gelu Duminică.

Totodată, sociologul susţine că este important ca tinerii să dobândească o competenţă cerută de piaţa muncii.

„Ceea ce contează este o competenţă. Aceşti copii trebuie să meargă să înveţe o meserie care ulterior îi va ajuta să-şi câştige existenţa”, a precizat Gelu Duminică.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...