PROTESTE IN SCOLI: Elevi trimisi acasa, profesorii acuza presiuni din partea directorilor!

PROTESTE IN SCOLI: Elevi trimisi acasa, profesorii acuza presiuni din partea directorilor!

Elevii in clase, profesorii in cancelarie! Aceasta era situatia la Colegiul National "Mihai Eminescu" din Botosani, la ora 8.00. Mai mult, daca pana la ora 9.00 salariile nu vor fi virate pe carduri, dascalii spun ca vor trimite elevii acasa, iar greva va continua pana la deblocarea situatiei financiare.

Aceeasi atmosfera se inregistreaza in mai multe unitati scolare din municipiul Botosani si Dorohoi, unde la Colegiul National "Gr. Ghica" profesorii nu au intrat in aceasta dimineata la cursuri. Liderii de sindicat spun ca au atentionat autoritatile cu privire la acest protest, insa nu au primit niciun raspuns!

La ora 8.30, la Colegiul National "A.T.Laurian", profesorii se aflau in cancelarie, intr-o sedinta la care participa si conducerea scolii. 

Liderul de sindicat de la Colegiul National "Mihai Eminescu" acuza o serie de presiuni care s-ar fi facut in ultimele zile, presiuni care ar fi urmare a unor solicitari venite de la  Mininisterul Educatiei, la aceasta adaugandu-se si acuzatii de instigare la protest.

"Am semnat cu totii in cunostinta de cauza si nu intram la cursuri pana nu avem salariile pe carduri. Am fost acuzata tot weekendul, de catre conducerea scolii, ca am instigat colegii la greva, s-au pus presiuni, mi s-au dat telefoane sa aduc dovezi cum ca sunt lider sindical, dar s-au primit de atatea ori notificari de la doamna Tiprigan! Acum vor proces-verbal de alegeri, si toate acestea s-au cerut sub pretextul ca vor sa stie cei de la ISJ, probabil la solicitarea celor de la Ministerul Educatiei", a declarat Alina Voinea Axinte, lider SIP FEN la Colegiul National "M.Eminescu".

De partea cealalta, directorul liceului neaga faptul ca s-ar fi facut presiuni, Loredana Botezatu precizand ca in functie de ce se va intampla pana la ora 9.30 se vor lua si deciziile in privinta grevei din scoala. 

"Nu s-au pus niciun fel de presiuni, noi am spus elevilor sa vina astazi la cursuri, am sperat ca vom primi raspunsuri la toate solicitarile noastre, asteptam pana la 9- 9.30 sa vedem ce se intampla, apoi vom lua o decizie", a precizat Loredana Botezatu, director al Colegiului National "Mihai Eminescu" Botosani.

Cadrele didactice neaga, la randul lor, faptul ca liderii de sindicat ar fi facut presiuni pentru declansarea protestului.
"Sunt solidara cu colegii mei, a fost o decizie luata de comun acord pentru a intra in greva, nu s-au facut presiuni din partea liderilor de sindicat, si o consideram o decizie corecta. Asteptam sa vedem ce se intampla in continuare", a mentionat Maria Oniciuc, profesor in cadrul Colegiului "Eminescu". 

UPDATE: Ora 9.00 - Elevii de la Colegiul National "A.T. Laurian" au fost trimisi acasa, in afara celor care au ore la care predau directorii si inspectorii scolari, intrucat acestia nu intra in greva. De maine, este posibil sa se faca un orar special, pentru orele sustinute de inspectori. 

"Elevii au fost anuntati sa plece acasa, sunt cativa colegi, cei care nu pot opta pentru greva, iar copiii vor veni numai la orele acestora. Astazi se merge pe un orar normal, iar daca de maine nu se rezolva situatia, se va face un orar special. Vom continua protestul pana cand vom primi banii pe carduri. Este un furt pe fata din buzunarul nostru ceea ce se intampla", a declarat Corneliu Rusu Apopei, lider SIP FEN la Colegiul National "A.T.Laurian" Botosani.

"Ni s-au cerut documente prin care sa dovedim calitatea de lider de sindicat, dar sunt doar pretexte pentru a gasi greva ilegala. Noi nu dorim greva de dragul grevei, ci pentru ca ni se incalca niste drepturi. Nu mai putem sta in stres, nu stim care este data de salariu, care este cuantumul salariului, avem datorii la banci. Nu putem presta o munca, de vreme ce nu suntem platiti, nu suntem asistati social! In loc sa ni se caute pretexte, mai bine sa se vireze banii pe carduri, si imediat ce ii primim noi intram la ore. Avem niste drepturi si luptam pentru ele", a declarat Lucia Ciubotari, lider FSLI la Colegiul National "A.T.Laurian" Botosani. 



UPDATE, ora 9.10: Profesorii au refuzat sa intre la ore si la Colegiul Economic "Octav Onicescu" din Botosani, elevii fiind trimisi acasa. "Profesorii au decis astazi sa nu intre la ore, tot pe motivul neplatii salariilor", a declarat Ioan Hutanu, directorul liceului. Potrivit conducerii unitatii, elevii vor fi trimisi acasa, pana cand se va rezolva problema. 

In cursul zilei mai sunt posibile proteste spontane in alte scoli, care nu au notificat vreo forma de protest, dar au solicitat audiente la Primarie. In cazul in care nu vor reusi sa vorbeasca cu edilii despre situatia financiara, sunt posibile proteste spontane.

 

 

 

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Plecare în plin campionat de la FC Botoșani. Vârful de atac titular a semnat cu un club din străinătate!

astăzi, 10:45
23

FC Botoșani, ultima clasată din play-out, s-a despărțit de atacantul croat Miroslav Ilicic (25 de ani), adus în toamnă.Titular până în februarie la echipa antrenată acum d...

Dumitru Dragomir susține că un medic ”plecat din Botoșani” i-a dat un leac de viață lungă! ”M-a văzut că eram așa roșu la față, credea că sunt bețiv!”

astăzi, 10:21
370

Dumitru Dragomir susține că a învățat asta de la un reputat medic cu origini botoșănene.„Fii atent, că nu mai știi pe cine să crezi în țara asta. Toți medicii ăștia ...

Administrația Națională de Meteorologie a prelungit atenționarea de tip Cod Galben pentru județul Botoșani!

astăzi, 10:10
141

Meteorologii eu emis o avertizare de tip Cod Galben valabilă până vineri, la ora 18.00.Vântul va avea intensificări în Moldova, în estul și sud-estul Transilvaniei cu v...