Propunerile de plan-cadru pentru învățământul liceal: Părinţi, profesori şi liceeni, invitați la dezbaterea organizată "Împreună"!

Propunerile de plan-cadru pentru învățământul liceal: Părinţi, profesori şi liceeni, invitați la dezbaterea organizată "Împreună"!

În data de 25 ianuarie 2018, platforma civică națională "Împreună" a facilitat în județul Botoşani organizarea unei dezbateri publice pe tema propunerilor puse in discuție de Ministerul Educației Naționale pentru planurile-cadru privind învățământul liceal. 

Părinţi, profesori şi liceeni au fost invitați să participe la dezbaterea organizată de "ÎMPREUNĂ" asupra unuia dintre cele mai importante aspecte ale societății românești, educația adolescenților.

Ca urmare a inițierii de către Ministerul Educației Naționale a consultărilor publice privitoare la propunerile de plan-cadru pentru învățământul liceal – filiera teoretică, „ÎMPREUNĂ” facilitează organizarea de dezbateri publice judetene având in vedere numărul mare de ong-uri din fiecare județ care au aderat la această platformă. In acest context, părinții, profesorii, intelectualii şi reprezentanţii ong-urilor din judeţul Botoşani şi-au exprimat opiniile şi doleanţele relativ la oferta Ministerului Educaţiei Naţionale cu privire la propunerile de planuri cadru pentru învăţământul liceal.

 Participanţii au afirmat că o reformă are nevoie de adeziunea celor care o vor implementa – rolul experților se oprește acolo unde începe curtea școlii cu realitatea ei. Prin urmare, considerăm că demersurile de consultare și de luare a deciziilor, precum și registrul în care au loc acestea, trebuie să promoveze încredere în posibilitățile de reformă, angajament din partea celor implicați și susținerea profesorilor și elevilor în asimilarea schimbărilor propuse prin scenarii de implementare (plan de acțiune pentru perioada de implementare), pentru a crea un nivel minim de predictibilitate.  

În al doilea rând, participanţii au subliniat necesitatea ca o reformă a școlii românești, oricât de avangardistă își propune să fie în aspirația de a aduce sistemul educațional în realitatea actuală și chiar de a răspunde cerințelor viitorului (deși incert și impredictibil)  nu se poate delimita de contextul național, de propria istorie ce marchează devenirea școlii în formatul existent, de necesitatea păstrării și conservării identității naționale, în acord cu prevazut de art. 3  litera h din  Legea Educației nr. 1/2011, iar respectarea acestui principiu presupune obligatoriu o programă completă şi complexă a disciplinelor care tratează valorile culturale şi spirituale, respectiv, Limba si literatura română, Istoria, Religia, Muzica, Educaţia plastică, etc. 

O reformă construită cu ignorarea opiniilor prezentate de corpul profesoral, a opiniilor părinților și ținând cont doar de reprezentativitatea ”de suprafață”, fără a sonda în teren opinii și fără a răspunde temerilor și incertitudinilor firești într-un amplu demers de schimbare, nu poate fi susținută pe termen lung. Apelăm astfel la expertiza profesioniștilor în domeniul educației pentru a ancora demersul lor în realitatea educațională de la nivelul țării, la firul ierbii, acolo unde documentele cadru devin realități in sala de clasă și în cancelarie. 

"ÎMPREUNĂ" este cea mai mare și profundă formă de unitate a societății civile din România, o platforma civică apolitică compusă din peste 1000 de ong-uri și intelectuali din toată țara reuniți pentru prima dată, într-un număr atât de copleșitor, pentru apărarea valorilor identitare ale civilizației românești, cum ar fi cele legate de familie, educație ori celelalte valori ale civilizației europene.

(Comunicat de presa)

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mark Twain – "Autobiografie"

Marţi, 14 August 2018
66

În ceea ce priveşte autobiografiile, sunt de acord cu Mark Twain: "Autobiografia convenţională a fost, în toate timpurile, o fereastră deschisă. Autorul şade acolo şi-i priveş...

Loc de dat cu... EPIGRAMA! (I)

Duminică, 12 August 2018
691

Dacă ar trăi Păstorel, ar fi singurul care ne-ar atrage atenţia că epigrama trebuie să existe şi, probabil, ne-ar face şi "lista de bucate" ce ar aduce un plus de "calciu&q...

Transferat în stare gravă la Iași, după un accident în plină noapte!

Duminică, 12 August 2018
1966

Un tânăr în vârstă de 26 de ani a fost grav rănit în urma unui accident petrecut la Ungureni. Medicii de la Botoșani au decis ulterior ca victima să fie transferată la Iași, într-o clinic...