Proiect pentru tinerii botoșăneni, la Colegiul Național A.T. Laurian!

Proiect pentru tinerii botoșăneni, la Colegiul Național A.T. Laurian!

Luni, 10 iulie, în Aula Magna a Colegiului Național "A.T. Laurian" a avut loc prezentarea și lansarea unui nou proiect: "Respect pentru verde, respect pentru Botoșani" realizat de Asociația de Tineret "2010 EUROPA", în parteneriat cu Consiliul Județean Botoșani, finanțatorul principal, Colegiul Național „A.T. Laurian”, Asociația Comitetelor de Părinți din Colegiul Laurian, Agenția pentru Protecția Mediului Botoșani și Regia Națională a Pădurilor ROMSILVA - Direcția Silvică Botoșani.

Proiectul are ca scop promovarea unor metode de educație ecologică adresate tinerilor prin cunoașterea ariilor protejate din Județul Botoșani și încadrarea acestora în spațiul național și european, cultivând  totodată respectul și comportamentul eco-protectiv față de natură.

Menirea sa este de a forma convingeri, sentimente, conduite, educația ecologică fiind, în fond, o educație morală. În ultima vreme au fost inițiate multe proiecte care au menirea să scoată tinerii din fața calculatoarelor și să îi determine să petreacă mai mult timp în natură. Dar odată realizat acest lucru, privind în jur, ne întrebăm dacă unii dintre ei mai știu să se poarte cu natura... în natură. Acest proiect își propune implicarea tinerilor în vederea formării și dezvoltării unei conștiințe ecologice care, cu siguranță, va genera comportamente ecologice eco-protective ce vor contribui la definitivarea personalității și conștiinței viitorilor cetățeni. În plus, în urma unui sondaj verbal realizat cu ocazia altor evenimente, am observat că, în general, tinerii nu cunosc ariile protejate din Județul Botoșani, din țară sau din Europa și nici comportamentul adecvat acestor zone. În cele mai multe din activitățile pe care le propunem tinerii vor fi în mijlocul naturii, vor fi învățați să iubească natura, să o simtă și vor fi informați despre speciile existente în zona respectivă, despre fenomenele naturale, vor avea ocazia să admire locuri deosebite atât la nivel județean, național dar și europen astfel încât, prin comparație, să multiplice exemplele de bună practică.
Perioada sa de implementare, iulie – noiembrie 2017, dă posibilitatea desfășurării a 10 activități diverse, incluzând Școala de vară din Colegiul Laurian, aflată la ediția a VII-a, sub genericul ”CUNOAȘTEM, ADMIRĂM, RESPECTĂM, PROTEJĂM” în timpul căreia vor fi realizate prezentări de către reprezentați ai Agenției pentru Protecția Mediului și ai Direcției Silvice urmate de dezbateri, work-shopuri și schimburi de idei între tineri. Ponderea principală a proiectului va consta în activități de informare și ecologizare în ariile protejate din județul nostru respectiv rezervația de la Tudora, ariile protejate de la Călărași, Ștefănești, Ripiceni, Horlăceni, Stuhoasa, precum și în Delta Dunării, parcurile naționale Călimani și Rodnei.

În urma experiențelor dobândite, participanții la proiect, la întoarcerea din vizitele de documentare, vor identifica 10 motive pentru care natura trebuie protejată, 10 reguli de comportament în natură și 10 propuneri de remediere a unor probleme identificate, vor realiza o expoziție fotografică tematică, un pliant de informare care se va distribui în centrele de informare turistică din Botoșani și Dorohoi, vor concepe, realiza și distribui cetățenilor din oraș și județ, 500 de flyere.

Proiectul este realizat cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani.

(Profesor Ioan Onofrei, președinte Asociația de Tineret "2010 Europa")

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Dragoș Pătraru, amenințat că va fi scos din grila de programe a TVR dacă mai vorbește "prostii"!

astăzi, 11:56
293

Dragoş Pătraru a spus, luni seară, la finalul emisiunii sale, „Starea Naţiei”, difuzată de Televiziunea Română, că a fost înştiinţat în scris de "conducerea...

Un botoșănean crescut la orfelinat face zilnic curăţenie prin Suceava, gratis, din proprie iniţiativă!

astăzi, 11:11
480

Strânge gunoaiele de pe străzi şi din parcuri, fără ca cineva să-i ceară sau să-l plătească pentru asta. Tânărul este născut în judeţul Botoşani, a crescut într-un...

Mamele ar putea primi, de la stat, haine pentru copiii lor, la fiecare naștere

astăzi, 10:17
107

La naștere, mamele din România ar putea beneficia de un sprijin material din partea statului, dar doar dacă au fost la controale medicale în timpul sarcinii. Măsura acordării ajutorulu...