Profesorii români emigranți - în ce țări s-au dus să predea!

Profesorii români emigranți - în ce țări s-au dus să predea!

Peste 6.500 de profesori de liceu și gimnaziu, învățători și educatori au emigrat din România și și-au cerut recunoașterea profesiei în țările Uniunii Europene, potrivit Bazei de date a profesiilor reglementate a Comisiei Europene. Cadrele didactice sunt astfel pe locul al treilea în topul migrației specialiștilor, după cele 18.597 de asistente medicale și cei 12.103 medici înregistrați în statisticile oficiale.

Potrivit Edupedu.ro, cei mai mulți profesori români plecați în străinătate, care au parcurs etapele recunoșterii meseriei în țările în care s-au stabilit sau care au cerut drept de practică în țara gazdă, sunt cei de gimnaziu și de liceu. Vorbim despre nu mai puțin de 5.775 de persoane. Cei mai mulți s-au stabilit, din datele Comisiei Europene, în Marea Britanie, 2.987 de persoane. Pe locul al doilea este Italia, cu 1.151 de profesori, pe trei Germania, cu 671 de cadre didactice.

Învățătorii au avut o orientare diferită, potrivit acelorași date. Din cei 495 de învățători înregistrați în baza de date a profesiilor reglementate, cei mai mulți se regăsesc în Norvegia, 124. Următoarea țară după prezența învățătorilor români este Danemarca, cu 113 cadre didactice din învățământul primar înregistrate.

Deși numărul educatorilor înregistrați în baza de date a profesiilor reglementate a Comisiei Europene este mult mai mic, doar 248, cei mai mulți apar în țările nordice, Suedia (66) și Norvegia (48). Italia este pe locul al treilea.

Cei mai mulți specialiști plecați să lucreze în străinătate și care s-au inregistrat în această bază de date a profesiilor reglementate sunt asistentele medicale, urmate de medici, iar după profesori urmează dentiștii, fiziterapeuții, electricienii, farmaciștii, chirurgii veterinari și lucrătorii sociali.

NOTĂ: Este posibil ca numărul specialiștilor plecați să fie mult mai mare, datele prezentate aici sunt doar cele oferite de către Comisia Europeană pentru profesiile reglementate, pentru care în unele state este necesară înscrierea în registre speciale, obținerea autorizației de practică, recunoașterea profesiei sau echivalarea calificării, scrie sursa citată.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Toți profesorii corectori de la Evaluarea Națională și BAC 2024 vor fi în centre de evaluare, nu vor mai evalua de acasă, anunță Ligia Deca

astăzi, 13:36
46

Profesorii corectori de la Evaluarea Națională și examenul național de Bacalaureat 2024 vor fi în centre de examen, nu vor mai putea evalua lucrările elevilor de acasă, așa cum s-a î...

Parlamentul a votat proiectul de lege USR: câinii-ghizi își pot însoți stăpânii nevăzători oriunde!

astăzi, 12:46
20

 Proiectul a fost adoptat marți de Parlament și mai este nevoie doar de promulgare de către președintele Klaus Iohannis pentru ca măsurile să se aplice, potrivit g4media.ro„Filoso...

Triplă aniversare la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani în cursul săptămânii viitoare! (foto)

astăzi, 12:13
27

În fiecare an, data de 23 aprilie este o zi specială pentru Municipiul Botoșani. Patronul spiritual al orașului, Sfântul Gheorghe - Purtătorul de biruință este sărbătorit în ...