Profesorii din școlile de stat sunt funcționari publici și pot ajunge la închisoare dacă iau mită

Profesorii din școlile de stat sunt funcționari publici și pot ajunge la închisoare dacă iau mită

Profesorii din școlile de stat sunt considerați, în sensul legii penale, funcționari publici, astfel că aceștia pot fi cercetați și pedepsiți penal pentru infracțiunea de luare de mită, a stabilit ieri Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ). Actualmente, pedeapsa pentru luare de mită este închisoarea de la trei la zece ani.

În sensul legii penale, arata Avocatnet.ro, profesorii care predau în școlile de stat sunt considerați funcționari publici. Prin urmare, dacă iau mită, aceștia pot fi cercetați penal și pot primi pedeapsa cu închisoarea. Așa a stabilit, într-o ședință desfășurată miercuri, Completul ICCJ pentru pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, a cărui decizie va produce efecte la nivel național odată cu apariția în Monitorul Oficial.

„[Curtea] stabilește că profesorul din învățământul preuniversitar de stat are calitatea de funcționar public în accepțiunea dispozițiilor art. 175 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul penal”, scrie într-un comunicat de presă publicat miercuri de ICCJ. Mai exact, prevederea indicată face referire la faptul că „funcționar public, în sensul legii penale, este persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fără o remunerație (...) exercită (...) o funcție publică de orice natură”, așa cum scrie în Codul penal.

Funcționarii publici care pretind ori primesc bani sau alte foloase necuvenite ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce ține de îndatoririle lor de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, se pedepsește, potrivit Codului penal.

Concret, pedeapsa pentru luarea de mită constă în închisoare de la trei la zece ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică sau de a exercita profesia/activitatea în executarea căreia s-a săvârșit fapta. Fapta este pedepsită indiferent că mita este pretinsă sau primită în mod direct sau în mod indirect, pentru sine sau pentru altă persoană.

Decizia luată ieri de ICCJ vizează un dosar în care o profesoară de liceu a cerut mită 500 de lei (câte 25 de lei de la fiecare elev al clasei) pentru a promova copiii la geografie.

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...