Primar botoșănean, despre autorizația de securitate la incendiu: "Închidem toți școlile, instituțiile dacă..."

O bună parte a unităților de învățământ din județul Botoșani nu vor reuși să respecte termenul prevăzut pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu, respectiv 30 iunie 2017.

Primar botoșănean, despre autorizația de securitate la incendiu: "Închidem toți școlile, instituțiile dacă..."

Această problemă a fost ridicată de Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla, care este și președintele Asociației Comunelor, filiala Botoșani.

Chelariu a precizat că la ora actuală sunt unități de învățământ care așteaptă să primească finanțare pentru proiectele pe care le-au depus la organismele centrale, investiții care vizează tocmai acele lucrări ce trebuiesc făcute pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu. 

"Dumneavoastră termenele de conformare nu le faceți după cum obținem noi finanțarea. Să vă dau un exemplu, alimentarea cu apă cantitativ și calitativ, acolo unde se pune problema hidranților, și dacă aveți răbdarea să ne așteptați cu contractul gaj că îl vedeți, nu este o poveste, că dacă mâine veniți și vedeți că nu se respectă închidem toți școlile, instituțiile, că nu glumim, că sunt sume mari. Trebuie o scară de incendiu care costă 2-3 miliarde de lei și nu se va face decât în cadrul unui program, a unei finanțări județene sau naționale, altfel ne vom întâlni la ședințe mereu și nimeni nu se va putea conforma. Conformările înseamnă bani foarte mulți și lucrări complexe în unele cazuri, având în vedere cerințele de la ora actuală. Mai trebuie așteptat să și terminăm", a spus primarul comunei Pomârla.

Șeful Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Botoșani, col. Cristian Amarandei, i-a asigurat pe primari că scopul instituției pe care o conduce nu este de a închide unități, ci de a identifica împreună cu reprezentanții unităților administrativ-teritoriale cele mai bune soluții în vederea obținerii acestei autorizații.

"La ora actuală din evidențele noastre au rămas 220 de unități unde se pune problema autorizării, dar aceste unități sunt analizate în mod curent și frecvent. Vrem să identificăm acele locații unde, din anumite considerente, nu este necesară obținerea autorizației de securitate la incendiu. Rolul nostru nu este să închidem o instituție sau un operator economic, dimpotrivă, vrem să vă sprijinim să intrați în condiții de legalitate pe această linie de activitate, în sensul asigurării securității la incendiu. Nici nu se pune problema că am urmări în mod deosebit să închidem vreo instituție, mai ales unitățile de învățământ", a precizat col. Cristian Amarandei.

Specialiștii ISU se deplasează deja în județ, unde au întâlnirii cu reprezentanții școlilor și ai administrațiilor publice locale pentru analizarea fiecărei situații în parte și găsirea soluțiilor pentru intrarea în legalitate.

Și prefectul Dan Nechifor a precizat că se va face o centralizare la nivelul județului cu stadiul investițiilor și al demersurilor care se fac pentru autorizare, situație care va fi transmisă și la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

 

 

Spune-ne opinia ta