Premiul I la etapa naţională a unui concurs pe tema protecţiei consumatorului, obţinut de elevi din regiunea N-E - FOTO

Premiul I la etapa naţională a unui concurs pe tema protecţiei consumatorului, obţinut de elevi din regiunea N-E - FOTO

În perioada 16-21 iunie 2019, la Eforie Sud, a avut loc etapa naţională a concursului pe tema protecţiei consumatorului "Alege! Este dreptul tău", organizat de ANPC în parteneriat cu MEN.
         
În acest an şcolar, judeţul Botoşani a fost reprezentat de elevii Borfotină Tudor de la Colegiul Naţional "A.T.Laurian", îndrumat de profesor Rîznic Cristina şi de Semon Andreea, de la Colegiul Economic, profesor îndrumător Lupu Gina. Aceştia, împreună cu elevi din regiunea N-E (judeţele Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui) au reuşit să convingă juriul că sunt cei mai buni, obţinând premiul I pe echipe.

Concursul s-a bucurat de succes încă din anul 2000, întrucât a fost gândit cu scopul de a forma consumatori conştienţi de drepturile lor. Grupul ţintă îl reprezintă elevi din clasele I-XI, iar anual, organizatorii stabilesc tema pentru eseu şi bibliografia. La etapa naţională participă elevii care au obţinut locurile I şi II la faza judeţeană, grupaţi în funcţie de regiunea de provenienţă: N-E,V, regiunea N-V, centru, S-E, Muntenia, Bucureşti-Ilfov, regiunea S-V Oltenia. Elevii din clasele IX –XI susţin la etapa naţională un concurs individual şi pe echipe. Proba individuală conţine test de tip grilă, în urma căruia rămân în concurs primii 20 de clasaţi, apoi urmează susţinerea unui eseu în faţa unei comisii, printr-o prezentare în format electronic din bibliografia dată, punctându-se conţinutul ştiinţific, originalitatea, modul de prezentare. Concursul pe echipe conţine patru probe: întrebări cu răspuns deschis, interpretarea unui spot publcitar, realizarea unui poster reprezentativ pentru zonă, studiu de caz.

Prin intermediul acestui concurs, participanţii şi-au însuşit noţiuni despre modalitatea de indicare a preţurilor produselor oferite consumatorilor spre vânzare, combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană.

Întors acasă, premiat şi mult mai informat, elevul laurian Tudor Borfotină ne împărtăşeşte din experienţa lui: ”Acest concurs a reuşit să-mi deschidă ochii în privinţa multor subiecte. Pe lângă partea teoretică, unde am reuşit să înţeleg mai bine ceea ce reprezintă eticheta unui produs şi importanţa respectării legislaţiei, este şi partea practică, unde am învăţat să lucrăm în echipă cu oameni noi, pe care nu îi cunoşteam, dar care au acelaşi suflet de moldoveni şi am reuşit să ne descurcăm minunat. Le mulţumesc mult colegilor mei şi pot să spun că sunt mândru de regiunea N-E, aducând acasă patru din cele opt premii acordate în acest an. Foaie verde şă-o lalea/ Moldova, inima mea!” 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbatul dispărut duminică în apele Prutului a fost găsit

astăzi, 15:14
210

Bărbatul dispărut duminică în apele Prutului, pentru care s-au mobilizat pompieri din două județe, Botoșani și Neamț, timp de patru zile, a fost găsit astăzi, la aproximativ doi kilometri d...

Suntem cei mai tari din Europa! La inflație! De șase luni!

astăzi, 14:51
38

Guvernul actual a reușit în ultimul timp să ne țină constant pe primul loc din Europa, așa că astăzi putem să ne lăudăm că suntem liderii Uniunii Europene, dar la capitolul inflație....

Trei persoane din județ au fost sancționate pentru furt. Două dintre acestea sunt minore

astăzi, 14:06
92

Marți, 16 iulie a.c., poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Santa Mare au fost sesizaţi de un bărbat de 84 de ani cu privire la faptul că i-a fost sustras o sumă de bani din locuinţă....