Premiul I la etapa naţională a unui concurs pe tema protecţiei consumatorului, obţinut de elevi din regiunea N-E - FOTO

Premiul I la etapa naţională a unui concurs pe tema protecţiei consumatorului, obţinut de elevi din regiunea N-E - FOTO

În perioada 16-21 iunie 2019, la Eforie Sud, a avut loc etapa naţională a concursului pe tema protecţiei consumatorului "Alege! Este dreptul tău", organizat de ANPC în parteneriat cu MEN.
         
În acest an şcolar, judeţul Botoşani a fost reprezentat de elevii Borfotină Tudor de la Colegiul Naţional "A.T.Laurian", îndrumat de profesor Rîznic Cristina şi de Semon Andreea, de la Colegiul Economic, profesor îndrumător Lupu Gina. Aceştia, împreună cu elevi din regiunea N-E (judeţele Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui) au reuşit să convingă juriul că sunt cei mai buni, obţinând premiul I pe echipe.

Concursul s-a bucurat de succes încă din anul 2000, întrucât a fost gândit cu scopul de a forma consumatori conştienţi de drepturile lor. Grupul ţintă îl reprezintă elevi din clasele I-XI, iar anual, organizatorii stabilesc tema pentru eseu şi bibliografia. La etapa naţională participă elevii care au obţinut locurile I şi II la faza judeţeană, grupaţi în funcţie de regiunea de provenienţă: N-E,V, regiunea N-V, centru, S-E, Muntenia, Bucureşti-Ilfov, regiunea S-V Oltenia. Elevii din clasele IX –XI susţin la etapa naţională un concurs individual şi pe echipe. Proba individuală conţine test de tip grilă, în urma căruia rămân în concurs primii 20 de clasaţi, apoi urmează susţinerea unui eseu în faţa unei comisii, printr-o prezentare în format electronic din bibliografia dată, punctându-se conţinutul ştiinţific, originalitatea, modul de prezentare. Concursul pe echipe conţine patru probe: întrebări cu răspuns deschis, interpretarea unui spot publcitar, realizarea unui poster reprezentativ pentru zonă, studiu de caz.

Prin intermediul acestui concurs, participanţii şi-au însuşit noţiuni despre modalitatea de indicare a preţurilor produselor oferite consumatorilor spre vânzare, combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană.

Întors acasă, premiat şi mult mai informat, elevul laurian Tudor Borfotină ne împărtăşeşte din experienţa lui: ”Acest concurs a reuşit să-mi deschidă ochii în privinţa multor subiecte. Pe lângă partea teoretică, unde am reuşit să înţeleg mai bine ceea ce reprezintă eticheta unui produs şi importanţa respectării legislaţiei, este şi partea practică, unde am învăţat să lucrăm în echipă cu oameni noi, pe care nu îi cunoşteam, dar care au acelaşi suflet de moldoveni şi am reuşit să ne descurcăm minunat. Le mulţumesc mult colegilor mei şi pot să spun că sunt mândru de regiunea N-E, aducând acasă patru din cele opt premii acordate în acest an. Foaie verde şă-o lalea/ Moldova, inima mea!” 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Pentru a șasea oară în carieră, Lionel Messi a primit Gheata de Aur!

astăzi, 17:29
18

Argentinianul Lionel Messi a primit, miercuri, pentru a șasea oară în cariera sa, trofeul Gheata de Aur. Acest trofeu este atribuit celui mai bun marcator din fotbalul european în sezonu...

Liderii PNL de la Botoșani încep să înțeleagă că în lipsa alegerilor anticipate PSD se întoarce la Guvernare!

astăzi, 16:18
238

Liderii PNL de la Botoșani par a înțelege că în condițiile în care nu se va ajunge la alegeri anticipate, atunci, de anul viitor, Viorica Dăncilă și PSD se vor întoarce ...

Încă doi condamnați ridicați de polițiști și escortaţi la Penitenciarul Botoşani

astăzi, 15:36
159

Doi bărbați au fost încarcerați la Penitenciarul Botoșani după ce și-au primit condamnarea din partea magistraților de la Botoșani și de la Suceava.Primul dintre ei a fost condamnat...