Porumbei cu idei de Ziua Francofoniei, la Botoșani! FOTO, VIDEO

Porumbei cu idei de Ziua Francofoniei, la Botoșani! FOTO, VIDEO

Câteva sute de porumbei de hârtie au poposit ieri, la manifestarea de Ziua Francofoniei, oferită de Centrul Europe Direct Botoșani la Uvertura Mall, în compania a două școli gimnaziale botoșănene: Școala nr. 6 "Grigore Antipa" și Școala nr. 12 Botoșani. Porumbeii, realizați și colorați după cele mai ingenioase tehnici (din hârtie decupată și colorată cu dexteritate, stil origami, stil "avioane" de hârtie) au fost inscripționați bilingv, cu  mesaje – cheie pentru Europa, selectate și adaptate special pentru copii, din Cartea Albă privind viitorul  Europei, împreună cu familiile și doamnele profesoare. De altfel, pe unele aripioare s-au regăsit semnături ale unor întregi familii care s-au implicat în activitate.

Părinții, bunicii, frații și surorile elevilor au venit, de altfel, cu sutele, umplând până la refuz spațiul de la etajul IV al complexului și participând cu însuflețire la  antrenantul spectacol de cântec, dans și poezie, în limba franceză, dăruit de elevi timp de aproape 2 ore. În timpul evenimentului s-au realizat transmisii în direct pe Internet, în cadrul cărora, cei mici au intrat în legătură cu colegi de-ai lor din Italia și Franța și i-au salutat în limbile țărilor respective.

Tinerii de la ziarul Buzz au fost, ca de obicei, pe fază și au realizat secvențe foto-video de la eveniment cuprinzând aspecte din spectacol, interviuri cu participanții.

De la Școala numărul 6 ”Grigore Antipa” profesoara Mihaela Barbacaru, coordonatorul activității pentru Ziua Francofoniei, remarcă talentul și entuziasmul elevilor din clasa I-a A (învățător Damian Tincuța), din clasa a III-a B (învățător Laura Mihalescu), din clasa a VII-a B (recitatorii) și din clasa a VII-a C – ”Les Francofilles”. De asemenea remarcă și contribuția doamnei profesoare Dorina Măntăluță, care s-a ocupat de clasele a IV-a A și B de confecționarea porumbeilor cu sigla OIF (Organizația Internațională a Francofoniei) și de recitatoarea din clasa a VI-a  C.  Profesoara Veronica Gliz a pregătit un bun recitator și a contribuit la realizarea porumbeilor.  Există, de altfel, mai mulți învățători care au făcut porumbei, ca de exemplu un superb porumbel realizat la clasa doamnei învățătoare Anca Iacob. Elevii doamnelor învățătoare Laura Mihalescu, Fegher Doinița, și Mihaela Hariga s-au implicat în confecționarea porumbeilor iar elevii mai mari din clasele a VI-a A și a VII-a C au căutat în dicționare și au tradus cuvintele cheie, obiectivele majore ale Comunității Europene pentru anii următori.  

De la Școala nr. 12 Botoșani a participat un grup masiv de elevi din clasele V-VIII, îndrumați și coordonați de prof. Veronica Ilaș și Cristian Madon. A impresionat audiența corul” Liberté, égalité, fraternité” cu baloane în culorile Franței și final electrizant.

Secvențe din spectacol au cules like-uri de la prieteni ai Centrului Europe Direct din Franța. Cei mai reușiți porumbei și secvențe din spectacol vor fi transmise pe rețaua Centrelor Europe Direct din țări europene francofile. ”Stolurile” de porumbei  și vor fi expuse cu ocazia altor manifestări publice realizate pe parcursul anului 2018 de Centrul Europe Direct Botoșani. (Comunicat de presa)
 







 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Procurorii Anticorupție au plecat la Suceava cu tot cu directoarea de la Mavromati! (Foto, Video)

astăzi, 12:30
205

Ofițerii Direcției Generale Anticorupție au ieșit însoțiți de Monica Adăscăliței, actualul manager al Spitalului Mavromati.Monica Adăscăliței a urcat în mașina Jandarmerie...

Actorii botoșăneni care au călcat pe covorul roșu de la Cannes revin în Botoșani! (Foto)

astăzi, 11:55
103

Comunitatea Rușilor Lipoveni din Botoșani, împreună cu Uniunea Armenilor din România - sucursala Botoșani, invită publicul pe 24 martie, la ora 12.30, în Sala “Eminescu&rd...

Mesaj devastator pentru politicieni de la copilul unor români care muncesc în Italia: ”I-au înstrăinat pe părinții mei!” / ”Noi o să fim puterea țării!”

astăzi, 11:25
140

La doar 15 ani, Denis, un adolescent de origine română născut și crescut în Italia, a devenit subiectul unei dezbateri intense după ce a postat pe rețelele de socializare un mesaj pat...