Modificări în metodologia de mișcare a personalului didactic. Ce spun sindicaliștii!

Proiectul de metodologie de mișcare a personalului didactic, pentru anul școlar 2017-2018, a fost postat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Educației. 

Modificări în metodologia de mișcare a personalului didactic. Ce spun sindicaliștii!

Potrivit reprezentanților sindicali, ordinul de ministru prin care se aprobă această metodologie ar trebui emis până la data de 15 noiembrie.

Ministerul a prevăzut o schimbare a ordinii etapelor de mișcare a personalului didactic, cum ar fi trecerea pretransferului cadrelor didactice după concursul de titularizare, dar această decizie a stârnit deja nemulțumirea angajaților din sistem.

Sindicatele din educație au transmis ministerului o listă cu propuneri privind ordinea de derulare a etapelor din cadrul mișcării personalului didactic.

"Am transmis Federației o serie de propuneri, pe care le-am mai centralizat și le-am mai transmis o dată Ministerului, cu o cu totul altă ordine de derulare a etapelor de mișcare a personalului didactic, așa cum o vedem noi normală, inclusiv aprobarea prelungirii activității persoanelor pensionabile după concursul de titularizare. Măsura pe care a stabilit-o ministerul în propunere nu prea suntem de acord cu ea. Noi avem o altă viziune", a spus Liviu Axinte, președintele Ligii Sindicatelor din Învățământ Botoșani.

Sindicaliștii vor ca primele două etape din calendarul mișcării personalului didactic să fie constituirea posturilor, iar apoi constituirea normei didactice pentru titulari. Cele două etape să fie urmate de întregirea normei didactice de predare/învățare pentru personalul didactic titular din una sau mai multe unități, completarea normei didactice la nivelul unității, stabilirea posturilor vacante și publicarea lor, stabilirea posturilor rezervate și publicarea acestora în vederea ocupării, completarea normei didactice sau restrângerea parțială, transferarea prin restrângere, pretransferul, repartizarea în ședință publică organizată de Inspectoratul Școlar Județean a persoanelor care îndeplinesc condițiile de la art.253 din Legea 1, prelungirea duratei contractului individual de muncă pentru cei care ocupă un post la suplinire în baza unei note de peste 7.00 la concursul din anii anteriori, ceea ce înseamnă prelungirea activității, etape urmate de ocuparea posturilor didactice prin concurs național, detașasarea în interesul învățământului a personalului didactic titular, stabilirea continuităților la detașare și detașarea la cerere, și apoi stabilirea personalului didactic care îndeplinește condițiile de pensionare și care să fie menținut în activitate, ar mai apoi reîncadrarea personalului pensionat anterior care ar dori să revină, fiin dîn termenul de trei ani permis de lege.

"Vedem o altă ordine de ocupare a posturilor, ori Ministerul Educației lasă acum, din nou, cu prioritate ocuparea posturilor de către persoanele pensionabile, după care urmează titularizarea, apoi dă voie la pretransfer lucru cu care nu toți suntem de acord", a mai menționat președintele LSI Botoșani. 

 

 

Spune-ne opinia ta