Ministerul Educatiei: Sunt bani pentru bursele studentilor. Universitatile care ne dau in cap cu autonomia sa modifice metodologia

Reactia Ministerului Educatiei vine dupa ce, vineri, Liga Studentilor Iasi a reclamat ca bursele studentilor pentru perioada verii vor fi virate abia in toamna, pentru ca nu au fost alocati bani in acest sens.

Ministerul Educatiei: Sunt bani pentru bursele studentilor. Universitatile care ne dau in cap cu autonomia sa modifice metodologia

   Foto: Mediafax

Ministerul Educatiei va asigura, incepand de luni, banii necesari pentru bursele studentilor pe perioada verii, sustinand totodata ca universitatile, care "dau in cap ministerului cu autonomia", au obligatia sa isi modifice metodologiile proprii de acordare a burselor pentru a nu exista intarzieri.

Reactia Ministerului Educatiei vine dupa ce, vineri, Liga Studentilor Iasi a reclamat ca bursele studentilor vor fi virate abia in toamna, pentru ca nu au fost alocati bani in acest sens.

Secretarul de stat pentru invatamant superior, Gigel Paraschiv, sustine ca lucrurile nu stau chiar asa.

"Ordinul prin care Ministerul Educatiei Nationale modifica metodologia de acordare a burselor a fost publicat in Monitorul Oficial din 5 iulie. Potrivit ordinului, bursele, indiferent de categorie, se acorda pe toata durata anului universitar (12 luni). (...) In acest context, in care ministerul a facut toate demersurile legale pentru acordarea burselor, universitatile au obligatia sa stabilesca rapid metodologia proprie si sa le dea studentilor banii care le revin legal", a explicat acesta, potrivit ziare.com.

Gigel Paraschiv a admis ca in bugetul de stat pentru anul 2017 nu au fost prinse bursele studentilor si pentru perioada vacantei, pentru ca alocarea lor a fost decisa ulterior aprobarii bugetului, astfel ca sumele vor fi prevazute abia la rectificarea bugetara, insa sustine ca la acest moment sunt bani.

"In acest moment sunt bani pentru burse, asa ca universitatile au obligatia sa acorde banii studentilor", a sustinut secretarul de stat.

Intrebat daca universitatile pot refuza acordarea burselor si in perioada vacantei, secretarul de stat a recunoscut ca da, dar a spus ca nu crede ca vor exista astfel de situatii.

"Nu cred ca vor fi astfel de situatii. Ministerul pune presiune pe ei (responsabilii din universitati, n.red.) sa acorde bursele. Ei ne dau in cap cu autonomia si cu faptul ca in contractul institutional au bani pentru 8,3 luni. Nu se specifica care luni. Cinstit, ar putea fi universitati care sa nu dea banii, din pacate, poate din comoditate sau neimplicare. Dar mizam pe buna-credinta si pe respectarea legii", a mai spus secretarul de stat.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
613

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
461

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3001

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...