Mii de elevi botoşăneni susţin prima probă a Evaluării Naţionale

Evaluarea naţională în care vor fi implicaţi elevii de clasa a VIII- începe luni şi la Botoşani, după ce sâmbătă, Inspectoratul Şcolar Judeţean a găzduit şedinţa în care au fost stabilite comisiile din fiecare şcoală în care se derulează examenul.

Mii de elevi botoşăneni susţin prima probă a Evaluării Naţionale

3.709 elevi botoşăneni de clasa a VIII-a încep de luni probele din cadrul evaluării naţionale cu proba scrisă la limba şi literatura română, iar miercuri vor susţine proba la matematică.

Potrivit calendarului, pe 26 iunie, până la ora 16:00, se vor afişa rezultatele, contestaţiile putând fi depuse în aceeaşi zi până la ora 20:00. Pe 30 iunie va avea loc afişarea rezultatelor finale după rezolvarea contestaţiilor.

În acest an, potrivit modificărilor dispuse de Ministerul Educaţiei, ponderea mediei de la Evaluarea Naţională în media de admitere la liceu va fi de 80%, iar cea a mediilor din gimnaziu de 20%, faţă de 75%, respectiv 25%, cât au fost în anul anterior. Noutăţi sunt şi în privinţa contestaţiilor, fiind eliminată regula diferenţei de 50 de sutimi, astfel că nota va fi modificată şi dacă între nota iniţială şi cea după contestaţie este o diferenţă mai mică de 50 de sutimi.

Potrivit normelor metodologice, evaluarea lucrărilor se face cu respectarea strictă a baremului unic de evaluare şi de notare, pe baza unui punctaj pe scara 1-100, acordându-se 90 de puncte pentru răspunsurile corecte şi complete şi 10 puncte din oficiu. După evaluare, fiecare profesor stabileşte nota prin împărţirea la 10 a punctajului obţinut de elev, fără rotunjire, şi o trece pe lucrare.

În cazul în care diferenţa dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult un punct, se calculează şi se trece pe lucrare nota finală, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor acordate de cei doi profesori evaluatori. Această notă este cea care se va lua în calcul pentru media de admitere în clasa a IX-a.

În cazul în care diferenţa între notele acordate de către cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct, lucrarea va fi recorectată de alţi doi profesori evaluatori, stabiliţi de preşedintele comisiei, iar nota acordată de aceştia, va fi nota finală.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ANUNȚUL Ministerului Muncii: Cum se va face plata în avans a pensiilor aferente lunii mai 2024!

astăzi, 14:44
105

Executivul a aprobat, în ședința de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024....

(P) Factorii care influențează prețul unei campanii SEO

astăzi, 14:21
34

Site-ul afacerii tale încă nu primește suficient trafic organic sau nu are vizibilitate online și vrei să incluzi o campanie SEO în strategia de marketig digital, așa că ai înc...

O zi pe cel mai nordic hotar al țării, la capătul județului Botoșani!

astăzi, 14:06
233

Prutul desenează aici o graniță meschină între maluri plămădite din același pământ. Pe malul drept se înșiră Miorcanii poetului Ion Pillat. Pe cel stâng, ca înt...