Merele românești n-au loc în școli. Elevii primesc fructe chimizate aduse din Polonia!

Merele românești n-au loc în școli. Elevii primesc fructe chimizate aduse din Polonia!

În anul școlar 2015/2016 prin programul Fructe în școli Ministerul Agriculturii a derulat prin APIA programul Fructe în școli prin care fiecare elev din România a primit un măr gratuit zilnic. Evident că un astfel de program se desfășoară în toate statele Uniunii Europene alături de alte programe pentru elevi.

Ceea ce este îngrijorător este faptul că mare parte din merele consumate de elevii români sunt mere preponderent poloneze ultra chimizate din soiuri precum Golden et. co… (o situație asemănătoare la nivel de sănătate era evident și cu mere românești din același soi), soiuri fără gust agro cultural local, care au nevoie de 16-18 tratamente fitosanitare anual pentru a ține pomul în viață. Multe din aceste substanțe fitosanitare au creat mari probleme de sănătate fiind interzise de către țările europene după 10-20 de ani de utilizare datorită potențialului lor cancerigen. Evident că nu s-a vorbit de acest potențial cancerigen în cei 10-20 de ani de utilizare legală.

O astfel de situație a fost posibilă datorită sistemului de achiziție publică realizat de către Consiliile Județene prin care era necesar de a se achiziționa loturi mari de mere, achiziții la care producătorii români de mere pierdeau evident bătălia. Nu știm dacă această mascaradă care a lovit în sănătatea copiilor noștri a fost premeditată sau a fost încă o lovitură inconștientă primită de copiii noștri datorită ignoranței și incompetenței din Ministerul Agriculturii.

În toate țările Uniunii Europene prin acest program se furnizează elevilor fructe sănătoase provenind din sectorul de agricultură ecologică pe bază de indicatori de calitate reziduală, nutrițională, organoleptică și de palatabilitate:

Indicatori de calitate reziduală:

-Conținut 0 în metale grele;
-Conținut 0 în pesticide (insecticide, fungicide, erbicide);
– Conținut 0 în nitrați și nitriți;

Indicatori de calitate nutrițională:

-Conținut specific în glucide;
-Conținut specific în vitamine și enzime;
-Conținut specific în materie uscată;
Indicatori de calitate organoleptică:
-Gust și miros de mere specifice culturii gastronomice a regiunii;
-Formă, culoare, uniformitate și mărime specifice culturii gastronomice a regiunii;

Teste de palatabilitate (verificarea prealabilă a acceptabilității consumului de mere de către animale): Se elimină toate loturile de mere ce nu trec testul de palatabilitate.

Actualul Guvern vrea să schimbe regulile

Actualul partid de guvernare care a practicat exact aceeași abordare antinațională în anii anteriori pe programul Cornul și Laptele în școli se pare că s-a trezit și vrea să mai dea o șansă și producătorilor de mere români, venind cu o propunere de schimbare a modului de desfășurare a achiziției publice în care să intervină Consiliile Locale în locul Consiliilor Județene. (Propunere de program 2017-2018: http://www.madr.ro/docs/minister/programul-pentru-scoli-consultativ.pdf)

Această măsură, chiar realizată cu fructe ecologice românești, nu este suficientă dacă nu este coroborată cu un program național de promovare a produselor românești în școli ca în celelalte țări europene.

În Uniunea Europeană aceste programe de promovare sunt realizate de către Federația Națională a Pomicultorilor împreună cu Federația Națională de Agricultură Ecologică care intervin în fiecare școală organizând periodic acțiuni diverse precum:

-Activități agro pedagogice curriculare în ferme pomicole din regiunea limitrofă;
-Degustări în școli și în ferme de fructe specifice regiunii respective;
-Povestea pomului fericit (valize pedagogice);
-Povestea merelor sănătoase (video, broșuri, plachete).

Sigur că vina nu aparține doar unor guverne iresponsabile ci și asociațiilor de pomicultori din România care nu au creat un raport de forțe cu diferite guverne dar și consumatorilor ignoranți în probleme de sănătate a copiilor lor, care nu s-au organizat juridic ca grupuri de comunicare cu guvernul.


 
Sursa: Avram Fițiu / România Noastră

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

IMPORTANT: Relația între alimentație și cancer

astăzi, 08:18
44

Este cunoscut faptul ca stilul de viata ne poate influenta sanatatea. Dieta noastra include alimente benefice (care ne pot proteja organismul impotriva cancerului), cat si alimente nocive, ce cresc ri...

Supărarea unui polițist: "Am rămas categoria bugetară cea mai batjocorită de actualii guvernanţi"

Luni, 21 Ianuarie 2019
1052

Vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor din România SNPR DECUS, Bogdan Bănică, a publicat pe contul său de Facebook doi fluturaşi de salariu din care reiese că, în ...

Un retailer francez de haine preia controlul Conted Dorohoi, firma care exportă pentru Louis Vuitton, Zara și Pierre Cardin

Luni, 21 Ianuarie 2019
565

Conted Dorohoi (CNTE), producator de confectii din judetul Botosani care exporta pentru branduri precum Louis Vuitton, Zara sau Piere Cardin, a fost preluat de omul de afaceri Haissam Hamidi pentru 3 ...