Memoria zilei: Maria Caluschi, cea care a inițiat conceptul de "psiholog de familie", ar fi împlinit astăzi 71 de ani!

Memoria zilei: Maria Caluschi, cea care a inițiat conceptul de "psiholog de familie", ar fi împlinit astăzi 71 de ani!

S-a născut la data de 2 august 1946, în Rădeni, comuna Frumuşica, judeţul Botoşani. Este iniţiatorul conceptului de "psiholog de familie". Şi-a dedicat viaţa descoperirii de noi metode psihopedagogice, bazate pe stimularea creativităţii.

S-a stins din viaţă unui dintre cei mai respectaţi profesori universitari din Iaşi, plecat de pe meleagurile botoşănene. Mariana Caluschi a fost profesor universitar Doctor, Decan al Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei a Universitatii "Petre Andrei" Iaşi. A obţinut dcotoratul în psihologie în 1998, cu teza "Grupul creativ si impactul asupra personalitatii participantilor", la Universitatea "Al.I.Cuza", Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei.

În anul 2011 a obţinut Diploma pentru înalta măiestrie profesională din partea Ministerului Educatiei al Republicii Moldova, oferita de ministrul Mihail Sleahtitchi, Chisinau. În 2009 era distinsă cu Diploma de excelenţă cu medalia de aur Inventica pentru inventia "Dezvoltare personală prin creativitate. Un model creativ - curativ".

Volumul "Managerul inventator o noua profesie?" a fost răsplătit cu Premiul Academiei Romane.

În anul 2002 a obţinut Diploma "Inventica" pentru activitatea de inventolog, acordata de Juriul international la "Salon Mondial des Techniqui l’Inovation de la Recherche et des Nouveles Techonologies", IASI, iar în 1996 Medalia de Aur "Henry Coanda" cl. I. pentru activitatea de formator in inventica, acordata de catre Societatea Inginerilor si Inventatorilor din Romania si Institutul National de Inventica Iasi.

A activat (1999-2004) şi ca cercetator stiintific principal II, sef de colectiv psihologie, la Institutul de Cercetari Economice si Socio-Umane "Gh. Zane", al Academei Romane, dar şi ca (1990 - 2000) lector asociat la Facultatea de Filosofie, Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, Universitatea "Al.I.Cuza", Iasi.

Din 1991  până în  2000 a fost Cercetator stiintific principal II, colaborator, sef de colectiv psiho-pedagogia creatiei tehnice, Institutul National de Inventica, Iasi, iar în perioada 1990 - 1999 a fost Cercetator stiintific principal III, sef de colectiv psihologie, Institutul de Stiinte Socio-Umane al Academiei Romane.

Înainte de  Revoluţie (1986 - 1989) a predat la Facultatea de Istorie - Filosofie, Catedra de Psihologie - Pedagogie, Universitatea "Al.I.Cuza", Iasi, după ce mai întâi a activat ani întregi (1973 - 1989) ca cercetator stiintific in domeniul psihologiei, Centrul de Stiinte Sociale al Academiei de Stiinte Sociale si Politice, Filiala Iasi a Academiei Romane.

S-a stins din viață pe 24 martie 2016.

"...prof. univ. dr. Mariana Caluschi, psiholog roman de mare valoare, cu contribuții remarcabile în psihologia creativității, istoria psihologiei, psihologia familiei și psihologia transpersonala. A fost un om frumos, generos cu o inima plina de bunătate și curaj. Si--a iubit cu devoțiune familia, a iubit psihologia, și-a iubit studenții și și-a prețuit prietenii. A organizat timp de 12 ani conferintele Kreaticon în cadrul cărora psihologi străini și romani si-au împărtășit ideile și au devenit prieteni"
, sunt cuvintele transmise de Comitetul director ARPT (Asociaţia Română de Psihologie Transpersonală)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Care este starea lui Benzar, fotbalistul rănit grav la meciul cu Dinamo: ”Greu de crezut că-l mai putem folosi în etapele următoare!”

astăzi, 13:15
2

FC Botoșani a învins Dinamo, 2-1, într-un meci plin de evenimente. Au fost de toate: un autogol, un penalty ratat, un antrenor eliminat, un fotbalist trimis la cabine și un altul care a ...

Ediția a doua a Conferinței științifice „Hierasus – Cercetări arheologice în zona de nord a Moldovei”, la Botoșani

astăzi, 12:30
19

În intervalul 25-26 aprilie 2024, Muzeul Județean Botoșani, Secția Istorie-Arheologie, organizează conferința științifică „Hierasus – Cercetări arheologice în zona de ...

Un preot orb va sluji la o mănăstire iubită de mulți botoșăneni. ”Deși ochii săi trupești nu cunosc lumina…”

astăzi, 11:46
467

În curând obștea Mănăstirii Piatra Tăieturii din comuna suceveană Panaci aflată la cota 1.600, se va îmbogăți cu un nou preot.Este vorba de Părintele Sofian Costea care,...