Megalaboratorul din "Ţara lui Andrei" al laurienilor e aproape gata

Megalaboratorul din "Ţara lui Andrei" al laurienilor e aproape gata

Proiectul RO-SMART din "Ţara lui Andrei" câştigat de Colegiul Naţional "A.T.Laurian" prinde contur pe zi ce trece. Laboratorul este aproape de forma finală, iar dascălii prinşi în proiect se pregătesc intens pentru a putea demara cât mai repede abordarea integratoare a predării şi învăţării ştiinţelor, matematicii şi tehnologiei, cu accent pe aplicabilitatea acestora în viaţa reală. 

Intitulat „Ştiinţele - De La Teorie La Experimentare Şi Motivare În Laurian”, proiectul a fost desemnat câştigător de platforma „Ţara lui Andrei” a OMV Petrom graţie voturilor date de botoşăneni, dar şi mulţumită ideilor de bază şi a celorlalte proiecte ale laurienilor, aşa cum acestea au fost prezentate de directorul Mihaela Prăjinariu juriului din capitală. 

Suma aprobată este de peste 44.700 de euro, plus contribuţia colegiului de peste 2500 de euro, fondurile asigurând până acum pregătirea spaţiilor şi mare parte din infrastructură. Concret a fost renovat spaţiul megalaboratorului de ştiinte ce va include două secţiuni: prima este destinată lecţiilor virtuale, iar cealaltă este zona pentru desfăşurarea experimentelor.  Au fost achiziţionate calculatoare, tablă inteligentă, truse de experimente de fizică şi chimie, mobilier modern, iar reţeaua de fibră optică a liceului a fost schimbată pentru a asigura internet de mare viteză în laboratorul STEM. Dotările s-au potrivit de minune cu cele două imprimante 3D ce au intrat de curând în proprietatea laurienilor. Una dintre imprimante este o donaţie particulară a unui forst elev, iar cea de-a doua a sosit din partea ECDL România, printr-un alt proiect al colegiului botoşănean. 

Noul megalaborator şi întreaga strategie de învăţare pe baza celor mai moderne metode  didactice au nevoie şi de dascăli pregătiţi să-i facă pe elevi să profite la maxim de toate aceste noutăţi. De aceea peste 40 de profesori ai colegiului au urmat în decembrie un curs de formare pentru a putea lucra pe o platformă virtuală ce oferă o largă gamă de materiale şi instrumente didactice. A urmat cursul „proiectare integrată a curriculumului- Abordarea STEM ca model de abordare integrată", prezentat cu ajutorul Casei Corpului Didactic. „Proiectele didactice inovatoare în care se vor aplica principiile predării integrate sunt în lucru, ceea ce înseamnă că în foarte scurt timp la Laurian fenomene şi informaţii vor fi prezentate multidisciplinar, observate prin ochii fizicianului, chimistului, matematicianului şi în ultimă instanţă al întreprinzătorului ce le foloseşte „pe viu” în societate.”, ne-a explicat profesorul Daniela Cardaş, unul dintre dascălii implicaţi în proiectul din „Ţara lui Andrei”. Cursul de modelare şi imprimare 3D, cu certificare ECDL 3D Printing, vine în completare, urmând ca dascălii laurieni să înveţe şi cu ajutorul conferinţei regionale "Soluţii inovatoare pentru clasa ta", ce va avea loc în aprilie, despre modalităţi noi de motivare şi atragerea atenţiei elevilor, de organizare a lecţiilor interdisciplinare.  

“E o mare bucurie pentru noi realizarea acestui proiect prin care ne propunem să inovăm procesul educaţional. Abordarea STEM multi-disciplinară şi integrată a învăţării ştiinţei, tehnologiei, ingineriei şi matematicii va permite profesorilor să ghideze elevii în procesul de învăţare prin experimentare şi aplicare a conceptelor ştiinţifice în rezolvarea problemelor din viaţa reală.” a explicat Mihaela Prăjinariu, director al Colegiului Laurian. 

Lansarea oficială a proiectului derulat în colaborare cu OMV Petrom va avea loc cel mai probabil în luna aprilie, când va fi finalizat magalaboratorul. (Comunicat de presa)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tânăr din Botoșani, aproape să eviscereze, după ce și-a băgat cuțitul în burtă din neatenție

Miercuri, 17 Iulie 2019
192

Un tânăr de 23 de ani, din Botoșani, a ajuns la spital cu o plagă abdominală adâncă, după ce şi-a băgat din greşeala cuţitul în burtă.Incidentul a avut loc în pr...

Considerat incapabil la Botoșani, fostul manager al "Mavromati" conduce un spital regional din Iași

Miercuri, 17 Iulie 2019
910

Începând de miercuri, una dintre cele mai mari unități medicale din Iaşi şi din Moldova are o nouă conducere. Astfel, la conducerea Spitalului Clinic de Copii ”Sfânta ...

Un magazin Profi din Botoșani, reclamat pentru zgomotele care s-ar auzi din interiorul său

Miercuri, 17 Iulie 2019
1718

Un botoșănean a reclamat un magazin Profi, miercuri, pe motiv că nu mai poate suporta zgomotele care s-ar auzi din interiorul spațiului comercial.  Bogdan Zaharia, din Boto...