Jumătate din şcolile din judeţul Botoşani nu au autorizaţie sanitară! Vezi unde sunt cele mai mari probleme!

Jumătate din şcolile din judeţul Botoşani nu au autorizaţie sanitară! Vezi unde sunt cele mai mari probleme!

La fiecare început de an şcolar multe unităţi de învăţământ din judeţul Botoşani se confruntă cu aceeaşi problemă: lipsa autorizaţiei sanitare de funcţionare.

În urma verificărilor făcute de comisia constituită prin ordin al prefectului, dintre cele 528 de unităţi de învăţământ verificate, 269 nu sunt autorizate sanitar.

Printre unităţile de învăţământ care nu au autorizaţie sanitară de funcţionare se numără Şcoala Albeşti, cu structurile arondate, Şcoala Răchiţi, cu toate structurile arondate, Şcoala Hăneşti, corpul B şi structurile arondate, struturile arondate Şcolilor Havârna, Mileanca, Mitoc, Nicşeni, Dorobanţi, Roma, Suliţa, Ştiubieni, Tudora, Vlăsineşti, Şcoala Dimitrie Romanescu Dorohoi şi structurile arondate (Grădiniţa nr. 5 Dorohoi, Grădiniţa Satu-Nou), structurile arondate Şcolii Gimnaziale nr. 1 Săveni, Şcoala nr. 1 Ungureni, structurile arondate Şcolii Vârfu Câmpului, Vorona, Avrămeni, Adăşeni, Brăieşti, Cristeşti, Cordăreni, Cândeşti, Curteşti, Şcolile Hulub şi Strahotin din comuna Dângeni, Şcoala Dimăcheni, Dobârceni, structurile arondate Şcolii Dumeni şi structurile arondate Şcolii M. Eminescu, Ipoteşti.

Principalele neconformităţi descoperite în timpul controlului sunt lipsa apei curente, acesta constituind şi principalul motiv pentru neacordarea autorizaţiei sanitare de funcţionare, în special în mediul rural. În unele unităţi există instalaţii de apă curentă, dar sursele de apă au secat sau au debit scăzut, instalaţiile fiind nefuncţionale, cum ar fi la Roma, Frumuşica, Prăjeni. De asemenea, în multe cazuri sursele nefiind monitorizate din punct de vedere chimic şi microbiologic prin analize de laborator, apa nu poate fi considerată potabilă.

Apa de băut în unităţile de învăţământ unde nu este apă potabilă se asigură prin intermediul sticluţelor individuale ale elevilor şi din surse nemonitorizate.

Comisia de control a mai concluzionat că în cele mai multe unităţi de învăţământ lucrările de igienizare sunt realizate în procent de 80-90%, dar sunt şi şcoli, cum ar fi la Prăjeni, unde aceste lucrări sunt întârziate.

Există şi unităţi cu probleme la integritatea acoperişului, fiind favorizată pătrunderea apei cum ar fi la Şcoala gimnazială nr. 7 Botoşani, Liceul "Alexandru cel Bun", unde lucrările la acoperişul cantinei au fost recepţionate, dar nu au fost de calitate, urmând a fi remediate de către constructor, Şcoala gimnazială nr. 1 Cândeşti, Şcoala Octav Băncilă Corni, Grădiniţa nr.3 Rădeni-Frumuşica, Şcoala Socrujeni-Gorbăneşti, Şcoala primară Ionăşeni-Truşeşti, Şcoala gimnazială nr. 3 Alba-Hudeşti.

Totodată, au fost identificate şi clădiri nesigure pentru desfăşurarea procesului educativ, cu pereţi crăpaţi şi tendinţă de deplasare uşoară spre exterior la Şcoala Hulub şi la Şcoala nr. 2 Bozieni-Săveni.

Pentru Grădiniţa nr. 3 din Cuzlău-Păltiniş, unde au apărut porţiuni cu tenciuală la nivelul plafonului, s-a solicitat expertiza Inspectoratului Judeţean în Construcţii în ceea ce priveşte evaluarea siguranţei imobilului pentru copii.

Sunt unităţi care funcţionează în clădiri vechi care necesită reabilitări, fiind dificil a se asigura condiţii igienco-sanitare adecvate pentru elevi cum ar fi la Colegiul Naţional "A.T.Laurian" - corp vechi, Liceul Tehnologic "Petru Rareş", Şcoala gimnazială "Petru Rareş" Vorona, Grădiniţa nr. 1 Botoşani, Şcoala primară nr. 3 Costeşti, Şcoala nr. 2 Mănăstireni-Unţeni, Şcoala nr. 5 Arborea - G. Enescu, Şcoala gimnazială şi grădiniţa Dimăcheni, Liceul "Dimitrie Cantemir" Drabani.

S-au mai identificat şcoli care nu au spaţii distincte pentru păstrarea laptelui şi cornului sau care nu sunt amenajate corespunzător, la Rădăuţi Prut, Negreni-Ştiubieni, Şcoala nr. 1 Văculeşti, Şcoala primară Carasa-Corlăteni.

În ceea ce priveşte aprovizionarea cu material lemnos sau combustibil pentru sezonul rece nu sunt probleme.

Stadiul pregătirii unităţilor de învăţământ pentru anul şcolar 2014-2015 va fi prezentat în şedinţa Colegiului Prefectural de vineri.

Comisia care a efectuat controalele a fost constituită dintr-un reprezentant de la Inspectoratul Şcolar Judeţean, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi Direcţia de Sănătate Publică.
 

 

 

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
1263

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
341

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
329

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...