Iohannis intoarce in Parlament Legea Educatiei: Nu exista o analiza de impact, riscam bulversarea sistemului

Iohannis intoarce in Parlament Legea Educatiei: Nu exista o analiza de impact, riscam bulversarea sistemului

Presedintele Klaus Iohannis a decis sa nu promulge modificarile la Legea educatiei si sa retrimita legea la Parlament pentru reexaminare, apreciind ca el risca sa duca la un val de concedieri si sa bulverseze intregul sistem de invatamant.

Anuntul a fost facut de consilierul prezidential pentru Educatie, Ligia Deca (foto), intr-o conferinta de presa, o premiera semnalata si de jurnalistii acreditati la Palatul Cotroceni.

Ligia Deca a prezentat cateva argumente care au stat la baza deciziei presedintelui, mentionand faptul ca prin art. 1, pct. 4 se realizeaza "reducerea din pix" a numarului de ore, fara o analiza de impact premergatoare.

Consilierul prezidential a criticat "noua modifiare abrupta a legii", apreciind ca ea va produce efecte nedorite in cascada pentru comunitatea scolara.

Ligia Deca a subliniat ca vor fi afectati atat elevii, cat si profesorii, pentru ca se va produce un "val de concedieri".

Ea a mai mentionat, printre altele, faptul ca legea nu include dispozitiile finale, iar "planurile cadru se vor modifica printr-un proces facut in graba, pe genunchi". Astfel, "se poate ajunge in situatia absurda in care elevii din ciclul gimnazial sa invete dupa 3 planuri cadru" - cel initial, cel aflat in implementare si cel viitor, conform legii trimise la promulgare.

In plus, cel mai probabil "vom avea o noua modificare a manualelor si exista riscul ca ele sa nu fie finalizate la timp". De asemenea, modificarea legii presupune o pregatire a cadrelor didactice, desi nu s-a finalizat formarea lor conform planului actual, a subliniat Ligia Deca, mentionand modificarile aduse prin art. 66 Legii 1/2011, Legea educatiei nationale.

Intrebata de jurnalisti de ce a ales presedintele, in premiera, aceasta formula a conferintei de presa, in conditiile in care a mai retrimis recent la Parlament si alte modificari la Legea educatiei, Ligia Deca a explicat: "Am considerat ca efectele negative ample si in cascada trebuie explicate publicului".

"Nu e de dorit sa bulversam intregul sistem fara un studiu de impact", a subliniat consilierul prezidential.

De asemenea, intrebata ce date are Administratia Prezidentiala in legatura cu viitoarele concedieri, Ligia Deca a precizat: "Am primit semnale de la federatiile sindicale. Fiecare ora in minus inseamna o reducere masiva a numarului de norme, deci si de dascali".

"Ne-au transmis ca probabil vor exista mii de posturi disponibilizate. E clar ca nu avem o analiza de impact, legea sa ne spuna clar ce inseamna: cati profesori ar trebui sa fie reprofilati sau sa iasa din sistem", a mai explicat aceasta.

In ceea ce priveste proiectul "Romania educata", lansat in dezbatere publica de presedintele Iohannis in urma cu o luna, consilierul prezidential a explicat ca s-au primit numeroase opinii pe diverse canale si urmeaza sa fie anuntat programul consultarilor cu partidele pe aceasta tema.

"In momentul in care vom stabili o data o vom face publica (...) S-au primit peste 200 de mailuri, mesaje pe FB, urmeaza sa anuntam calendarul consultarilor", a mentionat Ligia Deca.

 

Ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesorii „vinovați” de rezultate slabe la simularea de la Bacalaureat, trimiși la perfecționare!

Joi, 18 Aprilie 2024
830

Inspectorii școlari vor organiza activități metodice cu profesorii care predau discipline pentru Bacalaureat. Prioritatea este acordată profesorilor care au elevi cu medii sub 6 la simularea exame...

Bărbat de 49 de ani, depistat conducând sub influența alcoolului pe un drum din județ!

Joi, 18 Aprilie 2024
160

În cursul zilei de miercuri,17 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au oprit pentru control pe drumul public din comuna Gorbănești un autoturism co...

Beneficiarii de prestații sociale își vor primii zilele următoare drepturile bănești!

Joi, 18 Aprilie 2024
99

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Botoșani anunță că au fost virate în Trezoreria Botoșani  sumele necesare efectuării plăţilor drepturilor aferente  ...