In Memoriam prof. IOAN ȚICALO - Ar fi împlinit astăzi 70 de ani!

In Memoriam prof. IOAN ȚICALO - Ar fi împlinit astăzi 70 de ani!

Prof. IOAN ȚICALO

Timp de 44 de ani profesorul Ioan Țicalo a avut un rol deosebit în învățământul matematic botoșănean aplicând cu succes și dăruire metode de cultivare a interesului pentru matematică.

Pe tot parcursul activității, a desfășurat o muncă titanică, atât la clasă, pentru înțelegerea și asimilarea de către elevi a noțiunilor matematice, cât și în ce privește pregătirea elevilor pentru olimpiade și concursuri școlare, pentru concursurile de admitere în clasa a IX-a de liceu, obținând rezultate remarcabile an de an. Și-a încurajat și motivat elevii să descopere frumusețea matematicii, să-și dovedească ingeniozitatea și creativitatea. Deosebit de meticulos, a dat dovadă de o implicare deosebită în activitatea educativă din școală și din cadrul comunității.

A obținut rezultate foarte bune în pregătirea elevilor cu care a lucrat, rezultate materializate în progresul acestora de zi cu zi la lecții, precum și în notele obținute la examenele de capacitate / testare / evaluare națională, examenele de admitere în liceu și concursurile de matematică, deși a lucrat cu clase de elevi eterogene atât în privința capacităților intelectuale, cât și în privința mediului de proveniență a acestora.

"Ca om și ca profesor, Ioan Țicalo a fost perspicace, cinstit, corect, dedicat profesiei, calități care l-au impus ca eminent pedagog respectat și stimat de toți cei care l-au cunoscut. Și-a închinat întreaga sa viață și activitate nobilei opere de formare și dezvoltare a gândirii matematice în tinerele minți ale elevilor săi. Mulți dintre aceștia își datorează cariera pregătirii temeinice date de profesorul Ioan Țicalo. În alcătuirea lucrărilor matematice cu caracter didactic, care au servit și servesc încă învățământului gimnazial, profesorul Ioan Țicalo a depus multă pasiune și pricepere pedagogică. Profesor desăvârșit, a pus tot ce a avut mai de preț în serviciul școlii precum și în cel al matematicii, știință care i-a fost atât de dragă, până în ultima clipă a vieții." (prof. univ. dr. Mihai Turinici, Universitatea „Al. I. Cuza” Iași)

"Un colaborator imposibil de înlocuit, un profesor consacrat în matematica românească. Este o pierdere imensă pentru că ar mai fi putut să facă încă foarte multe lucruri pentru învățământul matematic botoșănean." (prof. Artur Bălăucă)

Apărută de curând, cartea "Cu matematica în suflet" scrisă în memoria profesorului Ioan Țicalo conține o bogată colecție de probleme, teste de evaluare inițială și sumativă, fișe de lucru pentru clasele V-VIII care poate fi foarte utilă profesorilor și elevilor.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșănean dat în urmărire națională după ce a încălcat controlul judiciar! (Foto)

astăzi, 10:34
18

Născut în localitatea Todireni, județul Botoșani, bărbatul în vârstă de 62 de ani este dat în urmărire națională.În prezent, Mihai Bălan domiciliază î...

Conferințele Institutului ”A. D. Xenopol” revin la Botoșani!

astăzi, 10:06
33

Cu prilejul unui inedit demers inițiat în 2023, seria de evenimente „De la istoria universală la istoria locală. Conferințele Institutului «A.D. Xenopol» la Botoșani&rdquo...

După o noapte petrecută în pădure, bunica Viorica a fost găsită. Ce le-a povestit polițiștilor!

astăzi, 08:54
497

Polițiștii botoșăneni, cu sprijinul polițiștilor de frontieră, al pompierilor și al jandarmilor, au reușit să o găsească pe femeia de 79 de ani.Peste 70 de polițiști, pompieri, janda...