Ia românească – tradiţie în tipare contemporane! FOTO

Liceul de Artă "Ştefan Luchian" Botoşani, în colaborare cu Muzeul Judeţean Botoşani, secţia Etnografie, organizează în perioada 11 iunie – 25 iunie 2018, în incinta Muzeului de Etnografie, o expoziţie de pictură a cărei temă este tradiţia, arta populară, ia românească transfigurată în culoare şi suflet, "Ia - valenţe contemporane"

Ia românească – tradiţie în tipare contemporane! FOTO

În "Ii și cămăși românești", Aurelia Doagă scrie că "Portul românesc prezintă două caracteristici esențiale: unitatea și continuitatea sa. Prin continuitate înțelegem drumul parcurs de portul popular născut pe străvechea vatră a civilizației dace, până în zilele noastre. Prin unitate trebuie să înțelegem acele trăsături, acele aspecte esențiale care se văd în portul românesc din întreaga țară."

Pentru a marca unitatea şi continuitatea care definesc portul românesc, Liceul de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani, în colaborare cu Muzeul Judeţean Botoşani, secţia Etnografie, organizează în perioada 11 iunie – 25 iunie 2018, în incinta Muzeului de Etnografie, o expoziţie de pictură a cărei temă este tradiţia, arta populară, ia românească transfigurată în culoare şi suflet, „Ia – valenţe contemporane”, în cadrul căreia expun elevi şi absolvenţi ai Liceului de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani, coordonați de profesorii Genoveva Dolhescu, Adina Strugariu și Alina Munteanu. 

Aflată anul acesta la cea de-a treia ediţie, activitatea şi-a atins obiectivele propuse în primele două ediţii, a devenit tradiţie, sărbătoare a creativităţii şi a portului popular românesc, expoziţie anuală şi, aşa cum s-a propus anul trecut, concurs de pictură având ca temă tradiţia milenară a acestui popor, ilustrată de talentul şi sensibilitatea mânuitorului de penel şi culoare de pretutindeni, astfel fiind reunite lucrări care conturează specificul fiecărui colţ de ţară şi militează pentru reîntoarcerea la matca străveche a sufletului românesc, turnată în tipare contemporane.

O incursiune în trecut şi o revelare a prezentului au realizat doamnele profesor Genoveva Dolhescu, Adina Strugariu şi Alina Munteanu, care au coordonat expozanţii, doamna profesor Angela Hreniuc, invitat de suflet la vernisaj, şi doamna Laura Tocariu, muzeograf şef-secţie la Muzeul de Etnografie, gazdă a expoziţiei.

Expoziţia va fi deschisă publicului timp de două săptămâni, în perioada 11 iunie – 25 iunie 2018, timp bogat în sărbători ale culturii şi civilizaţiei româneşti de pretutindeni.


(Mihaela Arhip, Responsabil Comisia de promovare a imaginii Liceului de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani) 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Elicopter SMURD chemat de la Iași, pentru a prelua un bărbat în comă!

astăzi, 10:52
17

Elicopterul SMURD a fost chemat pentru a prelua un pacient în vârstă de 70 de ani, care se află în comă. Aeronava a aterizat pe poligonul UM 01189, de unde a preluat pacientul, ca...

Botoșăneancă încătușată și băgată după gratii!

astăzi, 10:38
220

Ieri, poliţiştii Compartimentului Urmăriri au pus în aplicare un mandat privind o femeie de 38 de ani, din municipiul Botoşani. Pe numele acesteia, Judecătoria Botoşani a emis o...

Zi decisivă pentru Liviu Dragnea!

astăzi, 10:25
93

Procurorii îl acuză că pe vremea când era preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman a aranjat să fie angajate la Protecţia Socială două membre PSD, care nu au trecut niciodată p...