Ia românească – tradiţie în tipare contemporane! FOTO

Liceul de Artă "Ştefan Luchian" Botoşani, în colaborare cu Muzeul Judeţean Botoşani, secţia Etnografie, organizează în perioada 11 iunie – 25 iunie 2018, în incinta Muzeului de Etnografie, o expoziţie de pictură a cărei temă este tradiţia, arta populară, ia românească transfigurată în culoare şi suflet, "Ia - valenţe contemporane"

Ia românească – tradiţie în tipare contemporane! FOTO

În "Ii și cămăși românești", Aurelia Doagă scrie că "Portul românesc prezintă două caracteristici esențiale: unitatea și continuitatea sa. Prin continuitate înțelegem drumul parcurs de portul popular născut pe străvechea vatră a civilizației dace, până în zilele noastre. Prin unitate trebuie să înțelegem acele trăsături, acele aspecte esențiale care se văd în portul românesc din întreaga țară."

Pentru a marca unitatea şi continuitatea care definesc portul românesc, Liceul de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani, în colaborare cu Muzeul Judeţean Botoşani, secţia Etnografie, organizează în perioada 11 iunie – 25 iunie 2018, în incinta Muzeului de Etnografie, o expoziţie de pictură a cărei temă este tradiţia, arta populară, ia românească transfigurată în culoare şi suflet, „Ia – valenţe contemporane”, în cadrul căreia expun elevi şi absolvenţi ai Liceului de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani, coordonați de profesorii Genoveva Dolhescu, Adina Strugariu și Alina Munteanu. 

Aflată anul acesta la cea de-a treia ediţie, activitatea şi-a atins obiectivele propuse în primele două ediţii, a devenit tradiţie, sărbătoare a creativităţii şi a portului popular românesc, expoziţie anuală şi, aşa cum s-a propus anul trecut, concurs de pictură având ca temă tradiţia milenară a acestui popor, ilustrată de talentul şi sensibilitatea mânuitorului de penel şi culoare de pretutindeni, astfel fiind reunite lucrări care conturează specificul fiecărui colţ de ţară şi militează pentru reîntoarcerea la matca străveche a sufletului românesc, turnată în tipare contemporane.

O incursiune în trecut şi o revelare a prezentului au realizat doamnele profesor Genoveva Dolhescu, Adina Strugariu şi Alina Munteanu, care au coordonat expozanţii, doamna profesor Angela Hreniuc, invitat de suflet la vernisaj, şi doamna Laura Tocariu, muzeograf şef-secţie la Muzeul de Etnografie, gazdă a expoziţiei.

Expoziţia va fi deschisă publicului timp de două săptămâni, în perioada 11 iunie – 25 iunie 2018, timp bogat în sărbători ale culturii şi civilizaţiei româneşti de pretutindeni.


(Mihaela Arhip, Responsabil Comisia de promovare a imaginii Liceului de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani) 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Imprudență la volan: O persoană rănită și două mașini avariate!

astăzi, 17:42
681

Accident rutier, luni la amiază, într-o intersecție din municipiul Botoșani, un bărbat fiind transportat la Unitatea de Primiri Urgențe. Un bărbat în vârstă de 57 de ...

CFR Cluj si-a demis antrenorul

astăzi, 17:22
111

Conducerea clubului CFR Cluj a hotarat sa-l demita pe antrenorul portughez Antonio Conceicao. Chiar daca echipa este pe primul loc, Conceicao a platit pentru startul ratat de an, in care CFR Cluj...

Focar secundar de pestă porcină africană, după cel confirmat la Pomârla

astăzi, 16:13
235

Un focar de pestă porcină africană a fost depistat pe raza județului Botoșani. Este vorba despre un focar secundar la Ibănești, unde în cursul zilei de sâmbătă a fost organizată o vână...