Hotărâri judecătorești plătite diferit pentru salariații din educație

Hotărâri judecătorești plătite diferit pentru salariații din educație

Modul în care se face plata hotărârilor judecătorești pentru drepturi câștigate în instanță de cadrele didactice este diferit de la un județ la altul, ba mai mult sunt situații diferite chiar și la nivelul aceluiași județ.

Angajații din sistemul de învățământ așteaptă ca promisiunile privind alocările de sume pentru plata hotărârilor judecătorești și a dobânzilor să se pună în aplicare și să nu rămână doar la stadiul de vorbe.

Liviu Axinte, președintele Ligii Sindicatelor din Învățământ, susține că la nivelul județului Botoșani sunt primării care au achitat drepturile câștigate în instanță, altele au făcut-o parțial sau chiar deloc. 

"Mai trebuie să fie o rectificare bugetară și am fost asigurați verbal că ni se vor aloca niște sume pentru plata hotărărilor judecătorești și așteptăm să vedem ce se întâmplă. Noi la ora actuală avem situații diferite în aplicarea sentințelor judecătorești, pentru că sunt județe în care nu s-a terminat eșalonarea pentru perioada 2008-2011. Noi am terminat eșalonarea, mai puțin dobânzile, dar și la noi în județ situațiile sunt diferite, unele școli au plătit dobânzi, fie parțial, fie întreg, alții deloc, alții nici nu recunosc că nu au plătit. Ceea ce la un moment ministrul învățămânului Pricopie susținea că până luna următoare, în fiecare lună spunea, va fi la EduSal un modul care să facă calculul hotărârilor judecătorești, dobânzilor, ca să fie toată lumea la fel, dar nu s-a întâmplat. Oare de ce? Pentru că dacă se punea acel program și se proceda la fel peste tot, Ministerul cheltuia mai mult și au adoptat această atitudine de a nu uniformiza pentru că plătesc mai puțin", a spus Liviu Axinte.

 

Spune-ne opinia ta