Harta abandonului şcolar și cifrele care ar trebui să ne îngrijoreze!

Harta abandonului şcolar și cifrele care ar trebui să ne îngrijoreze!

Rata cea mai mare de abandon şcolar se află în regiunea de nord-est (23,6%), respectiv sud-est (22,4%). Cel puţin aşa relevă datele transmise de Monitorul Social.

Concret, datele de la Monitorul Social arată că abandonul şcolar este de: 

-23,6% în regiunea de nord-est
-22,4% în regiunea de sud-est 
-21,1% în regiunea centrală 
-18,8% în sud, 17,6% în sud-vest
-16,3% în nord-vest, 11,3% în vest
-5,5% în Bucureşti   

Aceeaşi sursă precizează, conform Adevărul.ro, că abandonul şcolar este mult mai mare în mediul rural, comparativ cu urban. Mai exact, în 2017, rata abandonului şcolar în mediul rural a fost de 27,1%, pe când cea din urbanul mare (oraşe peste 50.000 de locuitori) a fost de 4,5%. 

Totodată, în datele prelucrate de Monitorul Social se arată că aproximativ jumătate dintre tinerii care abandonează timpuriu şcoala o fac pentru a se angaja. Conform datelor Comisiei Europene cei mai mulţi dintre aceştia provin din familii vulnerabile (cu venituri scăzute).

Pe lângă asta, Monitorul Social precizează că, în ultimii ani, statul român nu a crescut bugetul alocat pentru bursele sociale care să le permită tinerilor să-şi continue studiile.   

Proporţia tinerilor care au cel mult gimnaziu în segmentul de vârstă 18-24 ani, în perioada analizată 2014-2017, este 18,1% (neschimbată comparativ cu 2014), faţă de o medie UE de 10,6%, apropiată de ţinta de 10% pentru 2020, potrivit aceloraşi date. Sursa citată mai precizează că România este pe ultimul loc la ponderea absolvenţilor de studii superioare, înregistrând un procent de 26,3%, faţă de o medie europeană de aproape de 40% pentru anul 2020, mai scrie sursa citată.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce spune Budăi peste Pilonul II de Pensii

astăzi, 08:48
29

Marius Budăi, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, susține că PSD nu se doreşte desfiinţarea Pilonului II de pensii, iar administratorilor de pensii private li se permite să investească &ic...

Accident cu răniți la Podriga - FOTO

astăzi, 07:54
722

Accident rutier petrecut în această dimineață, soldat cu rănirea a trei persoane și avarierea mașinilor implicate, un microbuz care aparține Vămii și un autoturism izbindu-se frontal.&n...

VIDEO - Îl cinstim astăzi pe Sfântul Antonie cel Mare

astăzi, 07:24
90

Sfantul Antonie cel Mare a trait in secolul al III-lea si inceputul secolului al IV-lea. Este socotit a fi intemeietorul vietii monahale, si este probabil cel mai reprezentativ ascet pentru duhul viet...