Haos in unitatile de invatamant din cauza unui ordin care incalca Legea invatamantului, acuza sindicalistii!

Haos in unitatile de invatamant din cauza unui ordin care incalca Legea invatamantului, acuza sindicalistii!

Un ordin al Ministerului Educatiei, care incalca legea invatamantului, a declansat haos in unitatile de invatamant preuniversitar, a declarat secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Liviu Marian Pop (FSLI).

Potrivit unui comunicat al FSLI, ministrul Educatiei a emis Ordinul nr. 4714/23.08.2010, privind modificarea si completarea ordinului prin care este aprobat Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar, prin care se stabileste ca unitatile de invatamant vor avea un consiliu de administratie format dintr-un numar impar de 7 - 11 membri.

Structura minima a consiliului cuprinde urmatorii membri: directorul unitatii de invatamant, doi reprezentanti ai cadrelor didactice, alesi din consiliul profesoral, contabilul/contabilul sef al unitatii de invatamant, un reprezentant al consiliului local, un reprezentant al primarului si un reprezentant al asociatiei de parinti.

"Ordinul ministrului Educatiei a fost emis cu incalcarea art. 145 din Legea invatamantului nr. 84/1995, prin care consiliul de administratie al unitatii de invatamant este format din: director, director adjunct, reprezentantul consiliului local, reprezentantul primarului, reprezentanti ai parintilor, 1-5 reprezentanti ai cadrelor didactice, reprezentantul agentilor economici, un reprezentant al elevilor, pentru ciclul secundar superior. Ordinul exclude reprezentantul agentilor economici din structura obligatorie a consiliului de administratie (desi legea nu permite o asemenea posibilitate), incluzand insa contabilul sau contabilul sef al unitatii de invatamant, functie care nu apare si in prevederile Legii invatamantului", e explicat Liviu Pop.

Sindicalistii FSLI atrag atentia ca functia de contabil/contabil sef a fost inlocuita cu cea de administrator financiar inca din anul 2004, astfel incat ordinul face referire la o functie inexistenta in unitatile de invatamant preuniversitar. Totusi, conform declaratiilor lui Pop, ordinul impune includerea in structura minima a consiliului de administratie a acestei functii, conditie imposibila pentru o mare parte dintre unitatile de invatamant, care nu o au inclusa in organigrama.

"In mod nelegal, Ordinul face referire la prezenta in consiliul de administratie a reprezentantului asociatiei de parinti, in conditiile in care legea face trimitere la reprezentantul parintilor. Intre cele doua notiuni - reprezentantul asociatiei de parinti si reprezentantul parintilor - nu exista identitate", precizeaza liderul de sindicat.

De asemenea, desi legea nu permite acest lucru, Ordinul impune ca, pentru unitatile de invatamant din mediul rural, care au in componenta structuri scolare din satele care apartin localitatii respective, reprezentarea cadrelor didactice sa fie facuta de catre cadrul didactic coordonator al structurii - fapt ce incalca dreptul cadrelor didactice si al consiliului profesoral de a-si alege toti reprezentantii in consiliul de administratie.

FSLI solicita ministrului Educatiei revocarea/anularea Ordinului 4714, care nu respecta Legea invatamantului. Totodata, atrage atentia ca, emiterea acestui ordin creaza confuzie la nivelul unitatilor de invatamant, care nu stiu ce varianta sa aplice pentru formarea consiliului de administratie. (avocatnet.ro)

 

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

USR Botoșani: Bani de reabilitări stradale și căldură în școli, la un pas de a fi dați de primarul Andrei pe campania sa electorală

astăzi, 13:33
87

În condițiile în care botoșănenii își rup mașinile de ani de zile pe străzile denivelate din Municipiul Botoșani și în condițiile în care elevii sunt puși să-...

O judecătoare a murit într-un mod stupid, la 54 de ani. ”A mai apucat să-şi sune soţul, dar…”

astăzi, 12:54
1248

Moarte stupidă, la 54 de ani, a unei judecătoare din cadrul Tribunalului Iași. Femeia a decedat marți, după ce a căzut pe scări.„Nu era bolnavă. A fost pur şi simplu un accident. Di...

Numerele de la mașină l-au băgat în bucluc!

astăzi, 12:10
443

În cursul zilei de miercuri, 27 martie, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au oprit pentru control pe strada Pacea, din municipiul Botoșani, un autot...