Grădinița devine obligatorie de la 5 ani, până în 2020!

Grădinița devine obligatorie de la 5 ani, până în 2020!

​​Grădinița devine obligatorie de când copilul face 5 ani. Senatul a adoptat luni, în calitate de cameră decizională, proiectul de lege prin care grupa mare devine obligatorie până cel mai târziu în anul 2020. Actul normativ reglementează obligativitatea, în etape, a întregii grădinițe, astfel că “până în anul 2030” va fi obligatorie și grupa mică de grădiniță. Inițiatorii legii avertizează că un sfert dintre copiii de la sat nu se duc la grădiniță în prezent, ceea ce determină inegalități majore la începutul școlii și îi plasează pe cei mici în situații de risc școlar.

Actul normativ mai prevede că și învățământul liceal va deveni obligatoriu până cel târziu în anul 2020. Proiectul a fost initiat de 26 de deputati si senatori PSD si UDMR.  

"Învățământul general obligatoriu cuprinde ultimii 2 ani ai învățământului preșcolar, învățământul primar, învățământul gimnazial și primii 2 ani ai învățământului secundar superior. Învățământul liceal și grupa mare din învățământul preșcolar devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020, grupa mijlocie până cel târziu în anul 2023, iar grupa mică până în anul 2030", prevede proiectul, modificat în comisia de învățământ. 

"Frecventarea învățământului obligatoriu poate înceta la forma cu frecvență la 18 ani", mai prevede proiectul, potrivit amendamentului adoptat în acest sens.

În expunerea de motive, inițiatorii spuneau că “în anul școlar 2002-2003 au fost înscriși în grădinițe un număr de 629.703 copii, care reprezintă 71,06% din totalul populației de 3-6 ani. Analiza gradului de cuprindere pe medii de rezidență evidențiază o diferență de aproape 12 puncte procentuale în favoarea mediului urban”.
 
“Diferența de participare la educația preșcolară pe medii de rezidență în defavoarea mediului rural poate determina inegalități privind nivelul de pregătire pentru școală, și implicit, situații de risc școlar la debutul în clasa” pregătitoare “pentru copiii care nu frecventează deloc grădinița (cu o pondere de peste 25% în mediul rural)”, mai spun inițiatorii, citati de Hotnews.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
611

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
459

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2999

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...