Elevii de la Botoșani: Ministerul Educaţiei și Cercetării transformă dreptul la educaţie într-un privilegiu!

Elevii de la Botoșani: Ministerul Educaţiei și Cercetării transformă dreptul la educaţie într-un privilegiu!

Consiliul Judeţean al Elevilor Botoșani, structura de reprezentare a tuturor beneficiarilor primari ai educaţiei din judeţ, își exprimă profunda dezamăgire cu privire la prevederile Ordinului de ministru 4135/2020, prin intermediul căruia este reglementată obligativitatea participării elevilor la cursurile din mediul online pe perioada stării de urgenţă.

În cursul zilei de ieri, ministrul Educaţiei si Cercetării, Monica Anisie, a emis un ordin care reglementează desfăsurarea orelor online, la care prezenţa este obligatorie. Reprezentanţii beneficiarilor primari ai educaţiei din România consideră că această prevedere este profund discriminatorie, întrucât condiţionează accesul la educaţie în funcţie de starea financiară a fiecărei familii.

La momentul actual, Guvernul nu a propus niciun program social care să le asigure elevilor continuitatea actului instructiv-educativ de acasă, în ciuda propunerilor pe care Consiliul Naţional al Elevilor le-a formulat în această perioadă. În ţara în care există sute de mii de copii nescolarizaţi din cauza deprivării materiale, Ministerul Educaţiei si Cercetării decide că este oportun ca toţi elevii, indiferent că dispun de dispozitive tehnologice sau nu, să fie obligaţi să ia parte la sesiunile educaţionale din spaţiul virtual.

,,Într-o realitate tristă în care oamenii din România trăiesc sub pragul sărăciei, observăm cum Ministerul Educației alege să creioneze un tablou ideal, decât să rezolve adevăratele probleme pe care elevii le înfruntă. Câți părinți nu-și permit să cumpere copiilor un smartphone sau chiar un PC? Există cazuri în care părinții luptă să pună ceva pe masă, iar ministerul pare să ignore exact ce este mai important: procesul educativ și instructiv autentic, centrat pe nevoile elevului, pe capacitățile și posibilitățile lui, nici măcar să asiguri resurse pentru toți actorii procesului educativ”, a declarat Mihai Iftimie, președintele Consiliului Județean al Elevilor Botoșani.

,,Guvernul României privează de dreptul la educație cu bună știință zeci de mii de elevi români care nu au acces la internet / gadget-uri care să le permită prezența la cursurile online pe care Ministerul Educației tocmai ce le-a făcut obligatorii. Vrem echitate, toți elevii din România trebuie să beneficieze de dreptul inalienabil la educație!”, a declarat și Eduard Ungureanu, vicepreședintele Consiliului Judeţean al Elevilor Botoșani.

Astfel, reprezentanţii elevilor din Botoșani îndeamnă cetăţenii să semneze petiţia iniţiată de Consiliul Naţional al Elevilor, intitulată "USER sau LOSER?", prin care solicităm Guvernului României adoptarea unor măsuri coerente pentru toţi elevii ţării care poate fi accesată aici: 

https://campaniamea.declic.ro/petitions/educatia-trebuie-sa-continue-pentru-toti

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

Joi, 28 Martie 2024
120

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

Joi, 28 Martie 2024
80

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

Joi, 28 Martie 2024
77

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...